4/20: Μια ημερομηνία με πολλές σημασίες

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Η 4/20 ή αλλιώς 20/04 είναι η ανεπίσημη ημέρα μαριχουάνας. Στις 20 Απριλίου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους, όχι για να παρακολουθήσουν κάποια συναυλία αλλά για να γιορτάσουν. Γιορτάζουν καπνίζοντας χόρτο. Οι θεωρίες και οι μύθοι γύρω από την προέλευση του ονόματος αρκετές. Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι το όνομα αποτελούσε κωδική ονομασία για τους αστυνομικούς.  Παρόλα αυτά η επικρατέστερη είναι αυτήν των Waldos.

Γνωριστείτε με τους Waldos

Οι ερευνητές και μελετητές της συγκεκριμένης κουλτούρας αποδέχονται την θεωρία των Waldos και αυτό γιατί έχουν αποδεικτικά στοιχεία. Ποιοι είναι όμως οι Waldos;

Σύμφωνα με το επίσημο site, οι άνθρωποι αυτοί ήταν δημιουργικοί, δραστήριοι, συνειδητοποιημένοι και μορφωμένοι. Η ιστορία ξεκινάει την δεκαετία του 1970 στην χερσόνησο Point Reyes. Το 1971, ο Waldo Steve και η παρέα του ξεκινούν ένα κυνήγι “θησαυρού”. Ο θησαυρός είναι μια φυτεία μαριχουάνας. Έχοντας στα χέρια τους έναν χάρτη, που ανήκε στον ακτοφύλακα της περιοχής, αποφασίζουν να συναντηθούν στο λύκειο San Rafael στις 4:20 μ.μ, να αρχίσουν την αναζήτηση. Με την πάροδο του χρόνου ο όρος αποτέλεσε έναν κώδικα επικοινωνίας, για να δηλωθεί ότι ήρθε η ώρα για να καπνίσουν. Κάθε εβδομάδα έκλειναν ραντεβού στον χώρο του λυκείου. Πρώτα κάπνιζαν μαριχουάνα και έπειτα ξεκινούσαν την εξερεύνηση. Στο site παρατίθενται πληροφορίες και αναλυτικές λεπτομέρειες (ακόμη και τον χάρτη), προκειμένου να πιστοποιήσουν τα λεγόμενά τους.

4/20
Πηγή εικόνας: 420waldos.com

Το 4/20 σήμερα

Στις μέρες μας η 20η Απριλίου, πέρα από το γεγονός ότι προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους με σκοπό την απόλαυση και διασκέδαση, αποτελεί και έναν τρόπο προώθησης πολιτικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, το Denver rally, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προωθούν εδώ και 20 χρόνια την απελευθέρωση της κάνναβης. Το κίνημα ακολουθεί την παράδοση του Ken Gorman, ο οποίος ήταν ακτιβιστής για την προώθηση των δικαιωμάτων της μαριχουάνας. Πολλά αντίστοιχα κινήματα επιδιώκουν η νομιμοποίηση της  μαριχουάνας να είναι αντίστοιχη με αυτήν της βιομηχανίας του αλκοολ. Το παραπάνω αίτημα εγείρει πολλές αντιδράσεις και ανοίγει πολύπλευρους διαλόγους για το εάν τελικά το αλκοολ ανήκει στην ίδια κατηγορία με την μαριχουάνα ή εάν τελικά η μαριχουάνα και κυρίως η φαρμακευτική είναι ωφέλιμη και ευεργετική.

Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης  στην Ελλάδα

Με αφορμή τα παραπάνω πρέπει να γίνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει στην νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης (CBD). Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα αυτής, αλλά η πώληση προϊόντων παραγώμενων από τα φύλλα της. Η αγορά, παρ’ όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες αρχίζει με βραδείς ρυθμούς να αναπτύσσεται. Ειδικότερα, θετικά φαίνονται να είναι τα αποτελέσματα, καθώς οι επενδύσεις είχαν αγγίξει το 2019 τα 360 εκατομμύρια ευρώ. ‘Ενα ακόμη θετικό αποτέλεσμα που πιθανότατα θα προέκυπτε, θα ήταν και το άνοιγμα πολλών θέσεων εργασίας. Το Ισραήλ, αποτελεί μία χώρα που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Καθώς γύρω στα 30.000 άτομα κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 4/20 και το γεγονός ότι αποτελεί, ανεπίσημα,την γιορτή της μαριχουάνας, φαντάζει κάτι αρκετά προχωρημένο για τα ελληνικά δεδομένα. Ξεκινώντας να ζούμε στην μετα-Κορωναϊού εποχή, όπως αποκαλείται από πολλά media, είναι ευκαιρία να διευρυνθεί ο διάλογος για το τι σημαίνει φαρμακευτική μαριχουάνα, ξεπερνώντας στερεότυπα και κοινωνικούς στιγματισμούς. To πιο σημαντικό όμως είναι κατανοήσουμε ότι ανοίγεται ένας καινούργιος επαγγελματικός χώρος, ο οποίος παραγκωνίζεται εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Grim,R.(2010).420 meaning: The True Story of How April 20 Became ‘Weed Day’.Ανακτήθηκε από https://www.huffpost.com/entry/420-meaning-the-true-stor_n_543854 ( τελευταία πρόσβαση 30/04/2020).

Reilly,M.(2017). A Big Mystery Involving The Origin Of 4/20 Has Finally Been Solved. Ανακτήθηκε από https://www.huffpost.com/entry/420-origin-story_n_57167759e4b0060ccda48a22 ( τελευταία πρόσβαση 30/04/2020).

The Official 420 Rally. History. Ανακτήθηκε από https://www.denver420rally.org/history/( τελευταία πρόσβαση 30/04/2020).

Βροντή,Σ.(2018)((Σχεδόν) όλα όσα θέλατε να μάθετε για την ιατρική κάνναβη και φοβάστε να ρωτήσετε.Ανακτήθηκε από .https://www.kathimerini.gr/955225/gallery/periodiko-k/reportaz/sxedon-ola–osa-8a-8elate-na-ma8ete-gia-thn-iatrikh-kannavh-kai-fovaste-na-rwthsete  (τελευταία πρόσβαση 01/05/2020).

Ελλάδα:Φαρμακευτική Κάνναβη στην Ελλάδα(2019). Ανακτήθηκε από  https://www.lifo.gr/now/greece/251030/farmakeytiki-kannavi-stin-ellada-ependyseis-360-ekat-eyro-kai-2-250-theseis-ergasias (τελευταία πρόσβαση 01/05/2020).

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Παρασκευαΐδη

Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (coming soon).Ο εθελοντισμός αποτελεί μια αγάπη για μένα .Μέσα σε όλα μου αρέσει η εκμάθηση γλωσσών και προφανώς τα ταξίδια !!. Λατρεύω τoυς κεραμιδόγατους, την φύση (κυρίως την άνοιξη),το "Mad Men" και τον Μουρακάμι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;