21η Μαρτίου: η ημέρα-όπλο κατά του ρατσισμού

SHARE

Το ότι επικρατεί μια στυφή αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους είναι πλέον γενικά παραδεκτό. Το ότι, εμείς οι άνθρωποι, διαχωριζόμαστε σε ανώτερους και κατώτερους ή σημαντικούς κι ασήμαντους βάσει φύλου, θρησκείας, χρώματος δεν είναι παρά ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Προς τι όμως όλες αυτές οι διακρίσεις;

Κάθε διάκριση μεταξύ των ανθρώπων πηγάζει από τους ίδιους ή, έστω, από κάποιους εξ αυτών. Άλλωστε, δεν έχουν όλοι την τάση να περνιούνται για ανώτεροι! Βάση για κάθε διάκριση είναι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Τέτοιες διαφορές είναι λογικό να υπάρχουν, αφενός λόγω βιολογικών ιδιομορφιών του ανθρώπινου σώματος κι αφετέρου λόγω διαφορετικών ιδεολογικών προσανατολισμών που ακολουθεί ο καθένας. Τις βιολογικές ιδιομορφίες δεν τις αλλάζεις και γι’αυτό είναι άδικο να αποτελούν αιτία γέννησης ρατσιστικών συμπεριφορών.

Από την άλλη, τα πιστεύω σου τα επιλέγεις. Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, έχει το δικαίωμα της ελεύθερης κι αδέσμευτης από κάθε άλλον επιλογής σχετικά με τη θρησκεία, τις πολιτικές του θεωρήσεις, την εμφάνισή του, τις σεξουαλικές του προτιμήσεις κ.α. Είναι απαράδεκτο να υφίσταται κανείς δείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς λόγω των επιλογών του. Είναι σαν να περιορίζεται η ελευθερία του. Κι όντως αυτό γίνεται.

21η Μαρτίου

Δεν περιορίζει μόνο την ελευθερία του ατόμου ο ρατσισμός όμως. Περιορίζει τα δικαιώματά του εν γένει. Περιορίζει την ύπαρξή του. Ή μάλλον, τη φυλακίζει καταργώντας την ατομικότητα και τη διαφορετικότητα. Το μότο της κοινωνίας μας βάσει των δεδομένων της πραγματικότητας θα έπρεπε να είναι ”όλοι είμαστε διαφορετικοί, και γι’αυτό άνισοι”. Το κοινωνικό κατεστημένο πρέπει να αλλάξει.

Γιατί, για παράδειγμα, να αποκλείονται άνθρωποι από τον χώρο εργασίας τους λόγω κάποιου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού τους, που δεν τους προσδίδει καν οιαδήποτε ανικανότητα ή ακαταλληλότητα για το τάδε ή το δείνα πόστο εργασίας; Μήπως η ικανότητα ή η καταλληλότητα είναι στοιχεία σχετικά; Όχι, πρέπει να κρίνονται αντικειμενικά κι έτσι να γίνονται αποδεκτά.

Advertisement

Γιατί, για παράδειγμα, να υποτιμούνται άνθρωποι στο εκάστοτε κοινωνικό περιβάλλον τους; Τι διαθέτουν λιγότερο; Τίποτα! Ή μάλλον, όχι. Διαθέτουν κάτι λιγότερο. Δεν τρέφουν μίσος για τους άλλους. Δεν έχουν την ικανότητα να αντλήσουν μίσος από την ανθρώπινη τάση για εκδήλωση του ρατσισμού.

Γιατί, για παράδειγμα, άνθρωποι να υποπίπτουν θύματα βίας ως συνέπεια μιας ρατσιστικής αντίληψης; Γιατί οι απλοί άνθρωποι να γίνονται θηράματα των ανασφαλών που πάσχουν από σύνδρομο ανωτερότητας; Γιατί να θίγονται έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προσβάλλεται κάθε πτυχή της ανθρώπινης προσωπικότητας, επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν;  Στη ζωή, δεν είμαστε όλοι ηγέτες αλλά δεν είμαστε και ποδηγετούμενοι των δήθεν ισχυρών.

21η Μαρτίου

Ακριβώς γι’αυτό, δεν χωρεί υποκειμενικότητα στην ανθρώπινη φύση. Υποκειμενικά πρέπει να κρίνονται τα θετικά πρόσημα του ατόμου και μόνον. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε διαφορετικοί για κάποιον λόγο. Όλοι έχουμε τα δικά μας καλά και κακά, αλλά την ίδια αξία πάραυτα.

Advertisement

Την αξία του ατόμου μάς υπενθυμίζει η 21η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει και τι σημαίνει ανθρωπιά, η οποία ως όπλο κατά του ρατσισμού δεν γνωρίζει από φύλα, θρησκείες, χρώμα, προτιμήσεις, ιδιαιτερότητες!

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG