2020: Ανασκόπηση μιας παράξενης χρονιάς

2020
Πηγή εικόνας: in.gr

Βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες μέρες του 2021. Αφήνοντας πίσω το 2020, μια μάλλον ασυνήθιστη χρονιά για τα δεδομένα αυτής της χιλιετίας είμαστε σε μια «ετοιμοπόλεμη» κατάσταση περιμένοντας τι άλλο θα συμβεί. Κοινωνικές εξελίξεις, πολιτικές ίντριγκες και μία παγκόσμια πανδημία σημάδεψαν την περασμένη χρονιά. Με την αλλαγή του χρόνου, ο κόσμος διατηρεί τον ευσεβή πόθο πως όλο το 2020 θα αποτελεί μια πικρή ανάμνηση. Όπως η χώρα μας, έτσι και κάθε σχεδόν χώρα του πλανήτη υπέστη (πέρα από τη μάστιγα του κορωνοϊού) κοινωνικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές μεταβολές. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια μικρή ανασκόπηση για να δούμε ποιες ήταν αυτές.

Πυρκαγιές στην Αυστραλία

Η περίοδος των Αυστραλιανών πυρκαγιών (the Bushfire Season) κάνει την αιχμή της τον Ιανουάριο του 2020. Συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου, κυρίως λόγω των κλιματικών μεταβολών, ξεσπούν πυρκαγιές σε όλη την Αυστραλιανή επικράτεια. Οι απώλειες είναι αναρίθμητες· 480 εκατομμύρια ζώα από θηλαστικά μέχρι ερπετά και πουλιά αφανίστηκαν μαζί με τα κατεστραμμένα οικοσυστήματά τους, ενώ μέχρι τη λήξη της περιόδου τον Μάιο, πάνω από 9000 κτήρια κατέρρευσαν, τα θύματα ανήλθαν στα 445 και σχεδόν 18,7 εκτάρια γης χάθηκαν.

2020
Πηγή εικόνας: canberratimes.com.au

Η πανδημία του Covid-19

Παρόλο που η Κίνα έχει ήδη θέσει αρκετές πόλεις σε αυστηρό lockdown εξαιτίας της έξαρσης ενός ιού, ο υπόλοιπος κόσμος ζει στους ρυθμούς της άγνοιας και της «κανονικότητας». Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο ιός έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου. Καθώς τα κρούσματα αυξάνοντα ταχύτατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει τον κορωνοϊό ως πανδημία. Μετά από ένα σχεδόν χρόνο επίμονης μάχης και αυστηρών μέτρων υγειονομικής προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγονται τρία εμβόλια κατά του ιού και αρχίζει σταδιακά η διανομή τους σε κάθε χώρα και ο εμβολιασμός των πολιτών.

Brexit

Ύστερα από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις και δημοψηφίσματα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσημα εκτός τις Ε.Ε στις 31 Ιανουαρίου. Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται και η μεταβατική περίοδος που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράφεται τότε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο μερών.

Δολοφονία George Floyd

Στις 25 Μαΐου, ο 46χρονος George Floyd ξεψυχάει στα χέρια των αστυνομικών εξαιτίας της παρέμβασης των τελευταίων για ένα πλαστό χαρτονόμισμα. Διαδηλώσεις ακολουθούν στην Αμερική από το κίνημα Black Lives Matter απαιτώντας την καταδίκη των υπαίτιων. Ο υπόλοιπος κόσμος «συμπαραστέκεται» αναλόγως με πορείες στους δρόμους και ένθερμη αποδοκιμασία μέσω των μέσων δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκρηξη στη Βηρυτό

Η λιβανέζικη κοινωνία συγκλονίζεται από την αναπάντεχη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Στις 4 Αυγούστου 2020, λαμβάνει χώρα η έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης πυροτεχνημάτων κοντά στο λιμάνι. Η έκρηξη επεκτείνεται και σε χώρο όπου φυλάσσονται 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς είναι 6.500 τραυματίες, πάνω από 190 νεκροί και υλικές απώλειες ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρος ο πλανήτης, ευαισθητοποιημένος, σπεύδει σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

2020
Πηγή εικόνας: ft.com

Alexander Lukashenko, Λευκορωσία

Όταν ο επί 26ετίας Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko επανεκλέγεται με αμφιλεγόμενες εκλογικές διαδικασίες, οι διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτησή του δίνουν και παίρνουν. Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει πως θα παραιτηθεί μόνο, εάν ψηφισθεί νέο Σύνταγμα. Το παρόν Σύνταγμα αποδίδει στον Πρόεδρο τη συγκέντρωση πολλών εξουσιών που ο ίδιος δηλώνει ότι θα αποποιηθεί, εάν παραμείνει στην εξουσία. Το 2020 έχει φύγει, αλλά η Λευκορωσία δεν έχει δει ακόμα τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2020, ξεσπά διαμάχη μεταξύ της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την κυριαρχία της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η συγκεκριμένη φιλονικία δεν είναι μοναδική. Με τις ρίζες της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μάχη για εδαφική κυριαρχία μεταξύ Αρμένιων και Αζέρων συνεχίζεται αδιάκοπα. Οι πρόσφατες ένοπλες συρράξεις καταλαγιάζουν μετά από έξι εβδομάδες με τη νίκη υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, οι απώλειες και για τις δύο πλευρές είναι καταστροφικές. Από άοπλο λαό μέχρι στρατιώτες και υλικές καταστροφές θρηνεί η Αρμενία, ενώ παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν δεν βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση.

Εκλογική Αναμέτρηση Trump-Biden

Από τα τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντικά γεγονότα του 2020 είναι και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αντιμέτωποι βρίσκονται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με το ρεπουμπλικανικό κόμμα και ο Joe Biden με το δημοκρατικό. Στις 14 Δεκεμβρίου ο Biden εκλέχθηκε ως νέος Πρόεδρος με 306 εκλέκτορες, ενώ στο πλάι του αναδεικνύεται η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Kamala Harris.

Πηγή εικόνας: krqe.com

Εξελίξεις στην Ελλάδα

Φυσικά, τα σπουδαία γεγονότα αυτής της χρονιάς θα μπορούσαν να γεμίσουν τόμους ιστορίας και διαδικτυακών σελίδων. Γεγονότα και περιστατικά που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και εθνικά ζητήματα που προέκυψαν ξεχωριστά σε κάθε χώρα, δεν ξέρει κανείς με τι να ασχοληθεί. Όσον αφορά τη χώρα μας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα συμβάντα μείζονος σημασίας που σημάδεψαν το περασμένο έτος.

1. Εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Με τη στήριξη τριών κομμάτων, εκλέγεται στις 22 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του Πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και των πολιτικών αρχηγών.

2. Μεταναστευτικά κύματα προσπαθούν να εισχωρήσουν τον Φεβρουάριο από την περιοχή του Έβρου. Ειδικότερα, συγκρούσεις και αποτροπή εισόδου σε χιλιάδες μετανάστες λαμβάνουν χώρα στις Καστανιές αντικρουόμενη με τη ρίψη χημικών από την άλλη πλευρά. Τα επεισόδια τερματίζονται με την παρέμβαση της Τουρκικής κυβέρνησης, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού.

Πηγή εικόνας: zougla.gr

3. Στις 7 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η εκδίκαση της υπόθεσης του Παύλου Φύσσα. Ένοχος κρίνεται ο Γιώργος Ρουπακιάς καθώς και αρκετά μέλη της Χρυσής Αυγής. Εξετάζονται ακόμα 60 υποθέσεις που φαίνεται να ενοχοποιούν την εγκληματική οργάνωση. Παρά τα μέτρα απαγόρευσης που είχαν επιβληθεί, πολίτες μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών για να συμπαρασταθούν και, εν τέλει, να συναισθανθούν την δικαίωση της μητέρας του αδικοχαμένου θύματος.

4. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε και το χρονικό της πανδημίας που ταράζει τα ελληνικά δεδομένα όσο και τα διεθνή. Την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, η χώρα εισέρχεται σε «καθεστώς» απαγόρευσης με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Στις αρχές Μαΐου τα μέτρα αίρονται μέχρι το φθινόπωρο όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ελλάδα με ακόμα πιο απειλητικούς ρυθμούς.

Και τα αισιόδοξα του 2020…

Το 2020 έφυγε όπως βλέπουμε αφήνοντας μια πικρή επίγευση. Ωστόσο, υπήρξαν και στιγμές όμορφες, γεμάτες αισιοδοξία και βαθύτερα μηνύματα για ένα καλύτερο μέλλον. Ας κάνουμε και ένα κόπο να αναδείξουμε αυτές τις λαμπρές στιγμές.

1. Η ταινία Parasite από τη Νότια Κορέα εκπροσωπεί επάξια τον ασιατικό κινηματογράφο κερδίζοντας Όσκαρ Καλύτερης Εικόνας.
2. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλύπτει πως τα ποσοστά ελονοσίας πέφτουν κατά 60% από τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.
3. Η Σαουδική Αραβία και η Παλαιστίνη απαγορεύει με θέσπιση νόμου τον γάμο ανηλίκων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της UNICEF, ακολουθεί και το Μπαγκλαντές την ίδια πορεία.
4. Η Νέα Ζηλανδία και η Σκωτία γίνονται οι πρώτες χώρες στον κόσμο που παρέχουν δωρεάν προϊόντα περιόδου στα σχολεία και δημόσια κτήρια.
5. Το Μπουτάν ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε η Ταϊβάν και νομιμοποιεί τον γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
6. Μελέτες της NASA δείχνουν πως η παγκόσμια εκπομπή διοξειδίου του θείου έχει πέσει κατά 6% σε σχέση με το 2019. Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στην Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
7. Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, το ποσοστό κοριτσιών που φθάνει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί από 73% σε 89% μέσα σε 25 χρόνια.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

Armenia-Azerbaijan: Why did Nagorno-Karabakh spark a conflict?, αντλήθηκε από bbc.com, τελευταία πρόσβαση στις 5/1/2021

Archived: WHO Timeline – COVID-19, αντλήθηκε από who.int, τελευταία πρόσβαση στις 5/1/2021

99 Good News Stories From 2020 You Probably Didn’t Hear About, αντλήθηκε από futurecrun.ch, τελευταία πρόσβαση στις 5/1/2021

2020 in review: 10 landmark global events that shaped the year, αντλήθηκε από indianexpress.com, τελευταία πρόσβαση στις 5/1/2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεοδώρα Ταρατσάλου

Το όνομα μου είναι Δώρα. Ασχολούμαι κυριότερα με τον τομέα των ναυτιλιακών αλλά στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι επαγγελματίας daydreamer και κατά συρροή βιβλιοφάγος. Δηλώνω περήφανη κυνηγός του ονείρου μου να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και τον κόσμο και σας προσκαλώ να το κάνετε και εσείς μαζί μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;