111 δέντρα- αναπνοές πολιτισμού: Πολιτισμός και περιβάλλον συμπορεύονται

Πράσινος πολιτισμός
Πηγή εικόνας: votaniki.gr

Σκιαγραφόντας την πραγματικότητα

Η Ινδία όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό μετά την Κίνα. 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Έχουν άλλο μορφωτικό υπόβαθρο, πιστεύουν σε άλλους θεούς και φυσικά έχουν διαφορετική καθημερινότητα.

Είναι η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων και των άπειρων ταξικών αδικιών. Καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, υγιεινής, μόρφωσης, ιατρικής φροντίδας ταλαιπωρούν τους λιγότερο ευνοημένους πολίτες.

Οι περισσότεροι είναι βραχμάνοι που ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις και την ηθική της θρησκείας τους. Παραταύτα, η εγκληματικότητα σεξουαλική και μη ταλανίζει την κοινωνία τους.

Ο ρόλος της γυναίκας

Η θέση της γυναίκας για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού βρίσκεται στις κατώτερες θέσεις εκτίμησης, σεβασμού και συμμετοχής στα κοινά. Ο λόγος είναι συνήθως η θρησκευτική προσκόλληση του λαού ή η έλλειψη παιδείας

Ενώ μετέχει ενεργά στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, υποτιμώντας ή εξευτελίζοντας την προσωπικότητά της, δεν είναι λίγες οι φορές που η οικογένειά της δεν διστάζει να την εκμεταλλευτεί. Να την πουλήσει σε κάποιο οίκο ανοχής ή σε κάποιον υπερήλικα σύζυγο ή ακόμα και να την σκοτώσει. Αν θεωρηθεί πως προσβάλλει  την οικογένεια ή την κάστα στην οποία ανήκει, απλά την εξαφανίζουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που τελούν νεκρώσιμες τελετές για  ζωντανές γυναίκες που αντέδρασαν για την αδικία που βίωναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήθως παραμελούν την μόρφωσή της, την υγιεινή της, την ψυχαγωγία της ακόμα και την συναισθηματική ή σωματική της υγεία. Θεωρούν ως θεϊκό σημάδι την γέννηση ενός αγοριού και κακοτυχία τη γέννηση ενός κοριτσιού.

 

Πράσινος πολιτισμός
Πηγή εικόνας: tsemperlidou.gr

111 Αναπνοές πρασίνου στην Ινδία

Όμως, μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τις γυναίκες, στο δυτικό τμήμα της Ινδίας, στην περιφέρεια Ρατζαστάν υπάρχει το χωριό Piplantri. Αγροτικός πληθυσμός, μουσουλμάνοι και ινδουιστές με χαμηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο που έχουν ξεκινήσει μια ιδιαίτερα σημαντική παράδοση.

Σε κάθε γέννηση κοριτσιού φυτεύουν στο χωριό 111 δέντρα. Με αυτό τον τρόπο δηλώνουν πως ο ερχομός ενός ανθρώπου μπορεί ακόμα και να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν σταματούν εκεί, όμως. Υποχρεώνουν τους γονείς του κοριτσιού να καταθέσουν 10.000 ρουπίες, περίπου 127 ευρώ και τους κατοίκους του χωριού άλλες 21.000 ρουπίες, περίπου 315 ευρώ σε ένα λογαριασμό που θα δοθεί στο κορίτσι για τη μόρφωσή του. Οι αρχές μάλιστα του χωριού αναγκάζουν την οικογένεια του μωρού να υπογράψει έγγραφα που τους απαγορεύουν να υποχρεώσουν την μικρή να παντρευτεί πριν από το εικοστό έτος της ηλικίας της.

Η λύση

Με αυτές τις απλοϊκές για κάποιους τεχνικές καταφέρνουν αφενός να δώσουν την πρέπουσα στις γυναίκες αξία και θέση στην κοινωνία και αφετέρου να βοηθήσουν στην δενδροφύτευση, δημιουργώντας οάσεις πρασίνου. Η ενέργειά τους αυτή έχει και οικονομικές προεκτάσεις για την μικρή τους κοινωνία. Για να προστατέψουν τα δέντρα από τους τερμίτες φυτεύουν δεκάδες ρίζες αλόης γύρω τους, από τα οποία εξάγουν τα παράγωγά της ενισχύοντας τα εισοδήματά τους. Επίσης, έχει αυξηθεί ο τουρισμός στο χωριό εξαιτίας της διαφήμισης που έχει ακολουθήσει αυτή τους την πράξη.

 

#piplantri #y4d Y4D Foundation

Publiée par Piplantri sur Samedi 30 juin 2018

 

Μερικές φορές μεγάλα μαθήματα ζωής δίνονται από μικρές ενέργειες που πραγματοποιούνται από απλούς ανθρώπους. Μαθήματα οικολογίας, marketing και διαφήμισης που θα ζήλευαν και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι του είδους.

Είναι το σημείο εκείνο που η οικολογία συναντά τον πολιτισμό για να διορθώσουν μαζί κοινωνικές αδικίες.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

https://el.wikipedia.org/wiki/

Ινδία: Φυτεύουν 111 δέντρα για κάθε κορίτσι που γεννιέται. Ανακτήθηκε από tvxs.gr

Piplantri. Ανακτήθηκε από ttps://www.facebook.com/piplantrimodel/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Τσιχλάκη

Γεννημένη 3 μόλις μέρες από την έναρξη του Woodstock όχι στη Ν. Υόρκη αλλά στον Πειραιά. Τελείωσα το σχολείο ως "καλό παιδί" αλλά αντί να πραγματοποιήσω σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο ως όφειλα προτίμησα να σπουδάσω προγραμματισμό και ανάλυση ηλ.διερευνητών σε κολλέγιο και στη συνέχεια δημόσιες σχέσεις. Η επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος έγινε λόγω μη ύπαρξης τότε κρατικού πανεπιστημίου με αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Εξάσκησα το PR για πολλά χρόνια. Η κρίση όμως με βρήκε να κάνω τεχνική επιμέλεια σε ιστορικά βιβλία και να πραγματοποιώ εν μέρη και το χόμπυ μου την συγγραφή λογοτεχνικών έργων και ποιημάτων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;