10 Στοιχειωμένα πολιτιστικά κληροδοτήματα που προκαλούν δέος και τρόμο

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Στοιχειωμένα πολιτισμικά κληροδοτήματα

Στοιχειωμένα πολιτισμικά κληροδοτήματα. Κάθε περιοχή που στο πέρασμα των αιώνων είχε να επιδείξει μια ιστορία, ένα θρύλο, κατάφερε να σχηματίσει ένα πέπλο μυστηρίου ιδιαίτερα αγαπητό στα ανήσυχα μυαλά των ανθρώπων. Είτε γιατί αρέσκονται να αναζητούν το ανεξήγητο είτε γιατί η υπόνοια και μόνο μιας τρομακτικής διάστασης των όσων είχαν διαδραματιστεί εκεί εξιτάρουν το φόβο αλλά και την περιέργειά τους.

Είναι πολλά εκείνα τα μέρη που στην Αττική οδήγησαν ομάδες ανθρώπων να αναζητήσουν λογικές εξηγήσεις για ανεξήγητα γεγονότα. 

Ακρόπολη

Όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε επισκεφτεί τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Σίγουρα έχουμε ακούσει το ότι είναι το μοναδικό σημείο της Αθήνας που δεν πετάνε από πάνω του πουλιά, ούτε καν περιστέρια. Οι επιστήμονες, σαφώς, έχουν μιλήσει για τα μαγνητικά πεδία που υπάρχουν και δυσχεράνουν την οποιαδήποτε χαμηλή πτήση. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που μιλούν για παρουσίες, οι εργάτες-δούλοι που βαρυγκωμώντας μετέφεραν τους μαρμάρινους ογκόλιθους. Αλήθεια ή φαντασία;

Υπόγειες στοές

Όλη η πρωτεύουσα συνδέεται με υπόγειες σήραγγες. Από το Λυκαβηττό μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και από τη Μητρόπολη μέχρι του Φιλοπάππου. Οι κύριες είσοδοί τους είναι τρεις, η Ρώσικη εκκλησία στην Πλάκα, η φυλακή του Σωκράτη στη σκιά της Ακρόπολης και το πέταλο του Καλλιμάρμαρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές χρησιμοποιούσαν οι αντιστασιακοί στην κατοχή αλλά και οι αντάρτες του ΕΑΜ. Οι παρουσία τους ακόμα και τώρα φημολογείται έντονη.

Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος

Ο ναός της θεάς στο Μετς, σύμφωνα με αρχαίες πηγές, ήταν από τους πιο μεγαλόπρεπους στην Αθήνα. Εκεί οι Αθηναίοι άφηναν τις ευχαριστίες τους στη θεά για τη νίκη στη μάχη του Μαραθώνα.

Κάποιες πέτρες από τα ερείπια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστούν μερικά σπίτια στην περιοχή. Ο αστικός μύθος λέει πως η θεά, κρατώντας ένα κερί στα χέρια, προειδοποιεί τους περαστικούς πως η περιοχή είναι καταραμένη εξαιτίας της βεβήλωσης.

Ερείπια του ναού βρίσκονται διάσπαρτα στην κατοικημένη περιοχή περιμένοντας αξιοποίηση.

Αρχοντικά ή Πύργοι φαντασμάτων;

Η αρχιτεκτονική στην Αθήνα στο παρελθόν κυρίως ήταν τέχνη. Οι ρυθμοί, οι τεχνοτροπίες, τα παγκόσμια ρεύματα που ακολουθούνταν πρόσδιδαν στον ιδιοκτήτη αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή ιδιαίτερη αίγλη.  

Βίλα Καζούλη

Χτισμένη το 1920 από τον εύπορο έμπορο Ν. Καζούλη στην Κηφισιά θεωρείται από τα πλέον  στοιχειωμένα πολιτισμικά κληροδοτήματα. Είχε χτιστεί πάνω στο τουρκικό νεκροταφείο. Το 1940 ήταν γερμανικό φρουραρχείο των SS, στα υπόγειά του φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αντιστασιακοί. Περνώντας απέξω δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για μια απόκοσμη παγωνιά και θλίψη που διαπερνά ψυχή και σώμα.

 

Στοιχειωμένα πολιτιστικά κληροδοτήματα
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org   

 

Βίλλα Λασκαρίδου

Στην Καλλιθέα ο μεγάλος αρχιτέκτονας Τσίλερ κατασκεύασε για τη ζωγράφο Σ. Λασκαρίδου αυτό το σπίτι. Ο ποιητής Π. Γιαννόπουλος ερωτευμένος με την Σοφία έδωσε τέλος στη ζωή του, μη μπορώντας να κατανοήσει την άρνησή της στην πρόταση γάμου που της έκανε. Η ίδια, για ανεξήγητους λόγους, αρνήθηκε, ενώ ήταν και εκείνη ερωτευμένη μαζί του. Οι τύψεις της για το θάνατό του την έκαναν να αμπαρωθεί μέχρι το θάνατό της, στο σπίτι της. Ακόμα και τώρα οι περίοικοι υποστηρίζουν πως την βλέπουν να τριγυρίζει φωνάζοντας το όνομα του ποιητή.

Ο πύργος της Σμολένσκυ

Στο Νέο Φάληρο υπάρχει ένας ερειπωμένος πύργος που άνηκε στον έμπορο υφασμάτων Καρτάλη. Μεγαλομανής και φαντασμένος έχασε όλη την περιουσία του και περιφερόταν ρακένδυτος στον πύργο. Φήμες λένε, πως πέθανε και η σωρός του βρέθηκε φαγωμένη από τους αρουραίους. Αστικός μύθος, τον εμφανίζει, συχνά, να κοιτάζει από τα παράθυρα και να διώχνει όποιον πλησιάζει την ιδιοκτησία του.

Το μέγαρο της Δούκισσας Πλακεντίας

Η Σοφία Ντε Μπαρμπουά ή κατά κόσμο Δούκισσα της Πλακεντίας, ήταν ιδιοκτήτρια μερικών από τα ωραιότερα κτήρια που κοσμούν την Αθήνα. Το Καστέλο της Ροδοδάφνης, το μέγαρο των Ιλισίων (τωρινό Βυζαντινό Μουσείο), το σπίτι στη Βασ. Σοφίας 22.

 

Το Καστέλο της Ροδοδάφνης, Πηγή εικόνας: reader.gr

 

Η ιστορία της

Κατηγορήθηκε ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία  του Καποδίστρια. Φημολογείται ότι είχε ερωτικές σχέσεις με το λήσταρχο Μπισπίση, ο οποίος μάλιστα την είχε απαγάγει για λύτρα. Ταρίχευσε την κόρη της, μη μπορώντας να αντέξει το χαμό της από πανώλη και την έκρυψε στο υπόγειο του σπιτιού της στον Κεραμιεκό, βάζοντας ένα λευκό μολοσσό την Λεύκα να την φιλάει. Της μιλούσε και της συμπεριφερόταν σαν ζωντανή αλλά όταν το σπίτι και η σωρός κάηκαν η τρέλα της απογειώθηκε. Τριγυρνούσε με λευκούς μανδύες στα δάση της Πεντέλης φωνάζοντας την Ελίζα.

Όταν πέθανε ζήτησε να ταφεί μαζί με την τέφρα της κόρης της στην Πεντέλη και μαζί με τα δυο σκυλιά της που θα έπρεπε να θανατωθούν. Ο τάφος της ήταν δημιούργημα του Κλεάνθη κατά πάσα πιθανότητα.

 

Στοιχειωμένα ιδρύματα

 

στοιχειωμένα πολιτιστικά κληροδοτήματα
 Πηγή εικόνας: cnn.gr

Νοσηλευτικό ίδρυμα εμπορικού ναυτικού

Ένα νοσοκομείο που λειτούργησε ως σανατόριο από το 1945 έως το 1975, έκλεισε για να επισκευαστεί και τελικά εγκαταλείφτηκε το 1981. Κέντρο όπου μαζεύονται περιθωριακά άτομα και εθισμένα. Οι φωνές που λένε ότι ακούνε δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν είναι σκιές ασθενών που απεβίωσαν στο παρελθόν ή αποκυήματα του εθισμού τους. Σίγουρα όμως είναι ένα μέρος όχι ασφαλές κατά τις βραδινές ώρες ούτε για τους κυνηγούς φαντασμάτων.

Το σανατόριο του τρόμου

Το παλιό σανατόριο που στο παρελθόν είχε γιατρέψει δεκάδες κόσμου και ανάμεσά τους και το Γ. Ρίτσο  λειτουργούσε από το  1912 σαν νοσοκομείο εξειδικευμένο για την φυματίωση που μάστιζε στη χώρα μας. Λειτούργησε μέχρι το 1965 που αγοράστηκε από τον Ε.Ο.Τ. και έγινε ξενοδοχείο Ξενία, αργότερα, σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Ο σεισμός του 1999 και μετέπειτα η φωτιά του 2007, το κατέστησαν ακατάλληλο. Τώρα απλά συγκεντρώνει άστεγους, περιθωριακούς και κυνηγούς φαντασμάτων καθώς όπως υποστηρίζουν ακούγονται κραυγές από τα υπόγειά του στα οποία λειτουργούσε το νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Πάρκο ψυχών

Απέναντι, ακριβώς, έχει φτιαχτεί το πάρκο των ψυχών από τον εικαστικό Σπύρο Ντασιώτη. Φόρος τιμής για όσους πέρασαν από το σανατόριο και δεν τα κατάφεραν.

 

στοιχειωμένα πολιτιστικά κληροδοτήματα
Πηγή εικόνας: pinterest

 

Κοινή λογική

Όπως είναι φυσικό κάθε τι που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί ή να κατανοηθεί με την κοινή λογική παίρνει εύκολα περίεργες και ανεξήγητες διαστάσεις. Χώροι που στο παρελθόν έκρυβαν δυσάρεστες ιστορίες, ανθρώπινο πόνο ή ακόμα και εγκληματικές ενέργειες δημιούργησαν το υπόβαθρο μυστηρίου άξιου για διερεύνηση.

Ακόμα και έτσι όμως οι χώροι αυτοί και η ιστορία τους αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά ικανή να μας πληροφορήσει για όλα αυτά που πιθανόν να μην έχουν γραφτεί και να μην έχουν περάσει στις λαμπρές σελίδες της ιστορίας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Αυτά είναι τα 5 πιο στοιχειωμένα μέρη της Αθήνας ανακτήθηκε από provocateur.gr

Η Αθήνα των θρύλων: 9 «στοιχειωμένα» μέρη στην Αττική ανακτήθηκε από www.in2life.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Τσιχλάκη

Γεννημένη 3 μόλις μέρες από την έναρξη του Woodstock όχι στη Ν. Υόρκη αλλά στον Πειραιά. Τελείωσα το σχολείο ως "καλό παιδί" αλλά αντί να πραγματοποιήσω σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο ως όφειλα προτίμησα να σπουδάσω προγραμματισμό και ανάλυση ηλ.διερευνητών σε κολλέγιο και στη συνέχεια δημόσιες σχέσεις. Η επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος έγινε λόγω μη ύπαρξης τότε κρατικού πανεπιστημίου με αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Εξάσκησα το PR για πολλά χρόνια. Η κρίση όμως με βρήκε να κάνω τεχνική επιμέλεια σε ιστορικά βιβλία και να πραγματοποιώ εν μέρη και το χόμπυ μου την συγγραφή λογοτεχνικών έργων και ποιημάτων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;