Καρακόλιθος, ακόμη μια σφαγή των Γερμανών κατακτητών

Πηγή εικόνας: greece.com
Καρακόλιθος Μνημείο εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς 25-4-1944.

 

Ο Καρακόλιθος, βρίσκεται  βρίσκεται έξω από τη Λιβαδειά στο δρόμο προς Αράχωβα  και έχει συνδεθεί με μία από τις φρικιαστικότερες ιστορίες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή διακρίνεται για το στενό της πέρασμα ανάμεσα σε δύο πλαγιές το οποίο παρέχει στρατιωτικό πλεονέκτημα για στήσιμο ενέδρας λόγω του ότι δίνει την απαραίτητη κάλυψη και η διαφυγή είναι εύκολη προς το βουνό.

Βρισκόμαστε στο Πάσχα του 1944 υπό Γερμανική κατοχή και το αντιστασιακό κίνημα έχει φουντώσει στην Ελλάδα. Στις 23 Απριλίου του 1944, οι κάτοικοι της Λαμίας που ήταν πάνω από δεκατεσσάρων ετών διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και με την υπόδειξη ενός δωσίλογου οδηγήθηκαν 35 ύποπτοι στις φυλακές, μια από τον εκ των οποίων ήταν και της Λιβαδειάς.

Λόγω  της γιορτής του Αϊ Γιώργη, ο Γερμανός φρούραρχος της Αράχωβας κάλεσε τον φρούραρχο της Λιβαδειάς για να γιορτάσουν μαζί το πανηγύρι του αγίου. Την πληροφορία για την μετακίνηση του Γερμανού φρούραρχου την έμαθε η οργάνωση του ΕΑΜ Λιβαδειάς η οποία διέθετε πολύ καλό δίκτυο πληροφοριών και τις έδωσε αμέσως στον ΕΛΑΣ. Έτσι ο 11ος Λόχος του ΕΛΑΣ,  ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 24 Απριλίου για τον Καρακόλιθο για να στήσει ενέδρα στον Γερμανό αξιωματικό.  Στην σύντομη μάχη που δόθηκε σκοτώθηκε ο Γερμανός συνταγματάρχης και ο συνοδός του.

Ο ΕΛΑΣ, έστειλε γράμμα προς το Γερμανικό Αρχηγείο Λιβαδειάς, ζητώντας την απελευθέρωση 35 Ελλήνων κρατουμένων από την Λαμία. Η γερμανική διοίκηση, χωρίς να απαντήσει στους αντάρτες, προχώρησε στις 25 Απριλίου 1944 στην εκτέλεση 134 Ελλήνων αμάχων στη θέση Καρακόλιθος, εκ των οποίων ήταν και οι Λαμιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ανάμνηση της τραγωδίας στον Καρακόλιθο δεσπόζει ένα συγκλονιστικό  μνημείο στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των 134 θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Το μνημείο αυτό σμιλεύτηκε από την γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, το 1998.

Δυστυχώς, ο Καροκόλιθος ήταν ένα ακόμα χωριό που έζησε την φρίκη των Γερμανών. Το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών» κάνει λόγο για 90 πόλεις και χωριά που γνώρισαν τη μαζική ναζιστική θηριωδία. Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο: Άγιος Δημήτριος Ιωαννίνων, Αγριά Μαγνησίας, Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας, Αετός Μαγνησίας, Αίγιο Αχαΐας, Αμφίπολις Σερρών, Άμφισσα Φωκίδας, Ανατολικό Σελίνου Χανίων, Ανώγεια Ρεθύμνου, Βέρμιο Κοζάνης, Βιάννος Ηρακλείου, Βουκόλια Χανίων, Γαλαξίδι Φωκίδας, Γραβιά Φωκίδας, Δίστομο Βοιωτίας, Δοξάτο Δράμας, Δράμα, Έλειο Προνών Κεφαλλονιάς, Ζάρος Ηρακλείου, Θεραπνά Λακωνίας, Ιεράπετρα Λασιθίου, Καλάβρυτα Αχαΐας, Κάνδανος Χανίων, Κάρλα Μαγνησίας, Κεντρικό Ζαγόρι Ιωαννίνων, Κλεισούρα Καστοριάς, Κομμένο Άρτας, Κουρήτες Ρεθύμνου, Κρούσωνας Ηρακλείου, Λάμπη Ρεθύμνου, Λεβίδιο Αρκαδίας, Λέχοβο Φλώρινας, Λιδωρίκιο Φωκίδας, Δήμος Μουσούρων Χανίων, Μήθυμνα Χανίων, Νίκαια Αττικής, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Παρνασσός Φωκίδας, Πέραμα Ιωαννίνων, Πέρασμα Φλώρινας, Ποταμιά Λάρισας, Σέρβια Κοζάνης, Συβρίτος Ρεθύμνου, Τριταία Αχαΐας, Τσαριτσάνη Λάρισας, Τυλισός Ηρακλείου, Τυμπάκι Ηρακλείου, Τυμφηστός Φθιώτιδας, Υπάτη Φθιώτιδας, Χορτιάτης Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;