Καναδάς: Μαζικός τάφος 215 παιδιών σε σχολείο ιθαγενών

παιδιών
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Πρόσφατα, σοκ προκάλεσε η είδηση της ανακάλυψης ενός μαζικού τάφου, στον Καναδά, με λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών. Το συγκεκριμένο, μακάβριο εύρημα βρέθηκε σε ένα κτίριο, που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών».

Το Kamloops Indian Residential School είχε ανοίξει υπό τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1890 και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950. Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχό του το 1969 και το σχολείο έκλεισε οριστικά το 1978.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρονολογίες θανάτου των παιδιών.

Η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς, όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη, δήλωσε συζητώντας για το θέμα ότι το προκαταρκτικό εύρημα, των 215 παιδιών, αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η Κασίμιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.
Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή. Είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση και τη δεκαετία του ’50 είχε φτάσει να στεγάζει έως και 500 μαθητές.

Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία. Διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.

Τα καναδικά μέσα, επίσης σοκαρισμένα, μεταφέρουν την είδηση του τάφου των 215 παιδιών με τίτλους όπως «Ο Καναδάς θρηνεί», «Σοκαρισμένη η κοινωνία». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, με δήλωσή του έρχεται να θυμίσει ένα «επαίσχυντο» κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. Ο ίδιος σχολίασε ότι η μακάβρια αυτή ανακάλυψη ήταν «επώδυνη υπενθύμιση ενός επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ζήτησε από την Κυριακή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια, με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη των 215, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν θαμμένα σε αυτό που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο σχολείο των αυτόχθονων κατοίκων του Καναδά.

«Για να τιμήσω τα 215 παιδιά των οποίων οι ζωές χάθηκαν στο πρώην σχολείο κατοίκησης Kamloops και όλα τα παιδιά αυτόχθονων που δεν έφτασαν ποτέ στο σπίτι τους, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους, ζήτησα από τον Πύργο της Ειρήνης και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια να κυματίσουν μεσίστιες τις σημαίες», έγραψε ο Τριντό.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Canada lowers flags after discovery of bodies at school site. Ανακτήθηκε από https://apnews.com/article/canada-9707e8f0c4746a6bb0512c0d01729832 (Τελευταία προβολή 31/05/2021)

Μακάβρια ανακάλυψη στον Καναδά: Μαζικός τάφος 215 παιδιών σε σχολείο ιθαγενών. Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/world/561381592/makavria-anakalypsi-ston-kanada-mazikos-tafos-215-paidion-se-scholeio-ithagenon/?fbclid=IwAR2t6Z5m_2sI5yjexuZEuqysZpHFUuqfmavoNl8XRQDYe4_urMvOz30H384 ( Τελευταία προβολή 31/05/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;