Καλλιρόη Παρρέν: Το σπουδαίο έργο μίας αγωνίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών

Πηγή εικόνας :ERT

 

Η Καλλιρόη Παρρέν γεννήθηκε ως Καλλιρόη Σιγανού το 1861 στα Πλατάνια Αμαρίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Το 1867 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου φοίτησε στο σχολείο Σουμερλή και στην συνέχεια στην Γαλλική σχολή των Καλογραιών στον Πειραιά. Από το Αρσάκειο έλαβε το πτυχίο της δασκάλας το 1878 και έγινε διευθύντρια του Παρθεναγωγείου της ελληνικής κοινότητας στην Οδησσό.

Μετά από δύο χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο σύζυγος της την ενθάρρυνε να κάνει στροφή προς την δημοσιογραφία. Η Καλλιρόη Παρρέν γίνεται, λοιπόν, η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια εφημερίδας, όταν από το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα Εφημερίς των Κυριών.

Η Εφημερίς των Κυριών

Η Εφημερίς των Κυριών ήταν η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από γυναικεία συντακτική ομάδα και απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες. Η εφημερίδα είχε ως σκοπό την χειραφέτηση της γυναίκας με πλήρη δικαιώματα στον τομέα της εκπαίδευσης και την εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Καλλιρόη Παρρέν
Πηγή εικόνας: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Καλλιρρόη Παρρέν, η δασκάλα από το Ρέθυμνο που κατήγγειλε την «δουλικήν υποταγήν της γυναικός» και εξέδωσε την πρώτη φεμινιστική εφημερίδα.

 

Η Καλλιρόη Παρρέν είναι η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, που αγωνίστηκε για να αφυπνίσει τις γυναίκες της εποχής της με σκοπό να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η Παρρέν αντιπροσώπευσε την χώρα μας σε διάφορα διεθνή συνέδρια και ίδρυσε στην Ελλάδα πολλά κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις για την υποστήριξη όλων των γυναικών και για την διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην πολιτική και στα κοινά μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.

Ήδη από το 1890, η Καλλιρόη Παρρέν διεκδίκησε την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Αλλά καμία κυβέρνηση τότε δεν αποδέχτηκε το αίτημα της. Η Παρρέν ενίσχυσε το φεμινιστικό της αγώνα γράφοντας πολλά άρθρα, δοκίμια, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα με βασικό θέμα τη θέση της γυναίκας στα κοινωνικά προβλήματα της τότε εποχής.

 

Καλλιρόη Παρρέν
Πηγή εικόνας: Βικιθήκη

 

Όμως, το έργο της Καλλιρόης Παρρέν δεν μένει μόνο στον σπουδαίο φεμινιστικό της αγώνα. Η Καλλιρόη Παρρέν, εκτός από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, πάλεψε και για την αναγέννηση και την διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων. Το 1911, κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, δημιούργησε το «Λύκειον των Ελληνίδων», το οποίο είχε ως σκοπό την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Η Παρρέν πάλεψε για την διατήρηση της ελληνικής λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για την σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με την νεότερη.

Η σπουδαία και πολυγραφότατη αγωνίστρια, Καλλιρόη Παρρέν, έφυγε από την ζωή στις 15 Ιανουαρίου 1940. Το έργο της αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία των Αθηνών και τον Δήμο Αθηνών. Η ίδια η Παρρέν έφυγε πλήρης και ευτυχισμένη, αφού λίγο πριν τον θάνατο της είχε δηλώσει: «Είμαι ευτυχής και ήσυχη πλέον μπορώ να αναπαυθώ, εφ’ όσον αισθάνομαι ότι αφήνω μίαν ανθηράν βλάστησιν της σποράς, την οποίαν εμείς, αι ολίγαι πρωτοπόροι, εσπείραμεν εις την τότε άγονον και πετρώδη γην και είμαι βεβαία ότι από σας, καλαί μου συνεργάτιδες, θα δημιουργηθή η τελεία γυναίκα της αύριον».

ΠΗΓΕΣ

  • el.wikipedia.org
  • tvxs.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντωνία

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα! Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό. Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;