Γιώργος Τατάκης-Μιχάλης Παππάς: Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα

Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα.
(Τήνος-Δεκαπενταύγουστος 2015)

Μουσείο Μπενάκη. Γιώργος Τατάκης – Μιχάλης Παππάς: Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα.

Σε μια ιδιαίτερη έκθεση με χαρακτήρα και προσωπικότητα, αποστάγματα λαογραφικής συλλογής και εθνογραφικού ενδιαφέροντος παρουσιάζονται μέσω της σύμπραξης δυο νέων φωτογράφων με όραμα. Η αγάπη τους για την ελληνική επαρχία και τα παραδοσιακά δρώμενα κάθε τόπου, τούς οδήγησε στην παραγωγή ενός βιωματικού έργου.

Η έκθεση παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας εικόνες τις οποίες οι δύο φωτογράφοι δημιούργησαν τα επτά τελευταία χρόνια, κατά την περιήγησή τους σε δρώμενα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, αναφέρει η επίσημη σελίδα του μουσείου Μπενάκη.

Ως ανώνυμος περιηγητής, ανάμεσα στο πλήθος, παρευρέθηκα και εγώ σε αυτό το εντευκτήριο φωτογραφίας του μουσείου Μπενάκη. Καθώς προσεγγίζω τη μοναδικότητα κάθε φωτογραφίας ξεχωριστά, το μυαλό μου επιστρέφει αναδρομικά στο προοίμιο αυτής της έκθεσης. Κάπου σε ένα σημείο διαβάζω: «Πρωταρχική μέριμνα του φωτογράφου όταν δημιουργεί εικόνες, είναι να αντιλαμβάνεται ό,τι επιδρά στον ψυχισμό του και να μπορεί να μεταδώσει την ευαισθησία του σε κάθε σκηνή που ξεδιπλώνεται μπροστά του».

Κατά την αποχώρηση μου από τον χώρο, σκέψεις στριφογυρίζουν στο μυαλό μου. Αναπολώ τα ταξίδια και όλα όσα έχω ζήσει χάρη σε ένα πατέρα-αχαλίνωτο περιηγητή. Οι θύμησες από το χωριό, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου που έχω επισκεφτεί, οι άνθρωποι, οι ιστορίες, οι μύθοι, οι θρύλοι, δεν ξεθωριάζουν ποτέ. Οι δυο φωτογράφοι φροντίζουν να μην βάλω τελεία στις θύμησες του χθες. Σαν να τους ακούω να μου λένε: Συνέχισε να ταξιδεύεις. «Μην σου φανεί τίποτε περίεργο ή τρομαχτικό στις διαδρομές σου. Καθετί άλλωστε, με το δικό του τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας μακραίωνης παράδοσης που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με τη δική του ματιά…»

Στο τέλος αυτό είναι που μένει. Μια επιδραστική έκθεση που κάτι θα σου πει. Ήθος. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Χοχτούλας

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;