Game of Thrones ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία;

βυζαντινή αυτοκρατορία
Πηγή εικόνας: olympia.gr

Διανύουμε επίσημα την περίοδο Game of Thrones, ο 8ος και τελευταίος κύκλος της αγαπημένης σειράς επιτέλους αρχίζει να προβάλλεται. Ο συγγραφέας Martin, έχοντας εμπνευστεί από ιστορικά γεγονότα, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις πολιτικές ίντριγκες που λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τις επικές μάχες, τους γάμους και τις συμφωνίες. Πολιτικές ίντριγκες και δολοπλοκίες που δείχνουν να καθορίζουν το παιχνίδι για την κατάκτηση του σιδερένιου θρόνου.

Πριν το Game of Thrones όμως υπήρξε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία που για περισσότερα από 1.000 χρόνια  δέσποσε στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. Η Αυλή της, μετατράπηκε σύντομα σε πεδίο ίντριγκας και πλεκτάνης, ένας λαβύρινθος από μηχανορραφίες, δολοπλοκίες και σκοτεινά μυστικά διαδραματιζόταν καθημερινά. Τα πισώπλατα μαχαιρώματα έδιναν κι έπαιρναν. Κανείς δεν ήταν ασφαλής και δεν μπορούσε να εμπιστευθεί κανέναν.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά πραγματικά γεγονότα από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία που μπορεί να κάνει την πλοκή του Game of Thrones να ωχριά :

Ο Νικηφόρος ο Ά (802 -811 μ.Χ)

Το 679 μ.Χ, εμφανίστηκαν κοντά στα βυζαντινά σύνορα οι Βούλγαροι και εδραίωσαν την παρουσία τους στην περιοχή του Δούναβη και εγκαθίδρυσαν χαλαρή ηγεμονία επί των γηγενών Σλάβων και των άλλων πληθυσμών της εποχής. Ο Νικηφόρος Α’ ανέβηκε στον θρόνο στο θρόνο το 802 μ.Χ και βάλθηκε να να εξαφανίσει τη βουλγαρική απειλή για την βυζαντινή αυτοκρατορία.

Advertisements
Ad 14

 

βυζαντινή αυτοκρατορία
Πηγή εικόνας: protothema.gr

Το 811 μ.Χ έγινε η μάχη της Πλίσκας όπου οι Βυζαντινοί κέρδισαν τους Βουλγάρους  και ο Νικηφόρος, έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να σφάξουν Βούλγαρους αμάχους και να ρίξουν τα μωρά τους σε αλωνιστές σιταριού. Περίπου 50.000 Βούλγαροι έχασαν τη ζωή τους. Ο Κρούμος,ο τότε αρχηγός του έστειλε μήνυμα στον Νικηφόρο, ζητώντας του απεγνωσμένα ειρήνη: «Κέρδισες. Πάρε ό, τι θέλεις και φύγε ειρηνικά απ’ αυτή τη χώρα». Ο Νικηφόρος μεθυσμένος από την επιτυχία του δεν  βγήκε ούτε από τη σκηνή του, ούτε έδωσε οποιαδήποτε διαταγή σε κανέναν.

Διαβάστε επίσης  Αγία Σοφία: Το βεβηλωμένο κόσμημα της χριστιανοσύνης

Στις 24 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο βυζαντινός στρατός μπήκε μέσα στη βραχώδη διάβαση Βέρμπιτσα. Οι Βούλγαροι έφραξαν και τα δύο άκρα της με πασσάλους, ενισχυμένους με τάφρους. Στις 25 Ιουλίου 811, ο Κρούμος επιτέθηκε εναντίον των Βυζαντινών. Ολόκληρες μονάδες του βυζαντινού στρατού σφαγιάσθηκαν ή συντρίφθηκαν, καθώς οι Βούλγαροι τους πετούσαν βράχια από ψηλά! Άλλοι κάηκαν όταν πυρπολήθηκαν τα πασσαλοπήγματα.

Ο Κρούμος γιόρτασε τη νίκη του στη Βέρμπιτσα διατάσσοντας να μπήξουν το κεφάλι του Νικηφόρου σ’ ένα πάσσαλο για μερικές μέρες. Στη συνέχεια, σε μία από τις πλέον φρικιαστικές, αποκρουστικές και βάρβαρες ενέργειες στην παγκόσμια ιστορία, ζήτησε να αφαιρέσουν το κρανίο, να το αδειάσουν από το περιεχόμενό του και να το επαργυρώσουν. Το επάργυρο κρανίο του Νικηφόρου, χρησίμευε πλέον για να πίνει το κρασί του ο Κρούμος.

“Έτσι έχασε τη ζωή του ο Νικηφόρος και μαζί της τη δύναμη της αυτοκρατορίας λόγω της νωθρότητας και της υπεροψίας του” (Ανώνυμο Χρονικό) 

 

Ο Αλέξιος Ε΄ Δούκας ή αλλιώς Μούρτζουφλος (1140 – 1205)

Ο λαός του έδωσε το παρατσούκλι  Μούρτζουφλος επειδή είχε σμιχτά φρύδια και συνοφρυωμένη όψη. Πλούσιος, πονηρός, αγαπητός στον λαό της αυτοκρατορίας.  Κατά την διάρκεια της βασιλείας του συνέπεσε με την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204. Αρχικά  βρήκε καταφύγιο του στη Μοσυνούπολη,  στον πεθερό του, Αλέξιο Γ, ‘ ο οποίος  τον απεχθανόταν. Υποδυόμενος λοιπόν το ρόλο του καλού πεθερού τον προέτρεψε να λουστεί μαζί με την κόρη του. Μόλις ο Αλέξιος Ε΄ βρέθηκε μέσα στο λουτρό, όρμησαν όλοι μαζί οι υπηρέτες του Αλεξίου Γ΄ εναντίον του και του έβγαλαν τα μάτια.

Διαβάστε επίσης  Από τα Ηλιούγεννα στα Χριστούγεννα

Μετά τον πέταξαν στον δρόμο όπου περιπλανήθηκε στην πόλη για αρκετό διάστημα τυφλός, αλλά  τον βρήκαν κάποιοι  Σταυροφόροι  τον έσυραν μαζί τους στην Κωνσταντινούπολη και αφού τον βασάνισαν, τον καταδίκασαν σε θάνατο, γκρεμίζοντας τον από τον κίονα του Θεοδοσίου.

 

Ανδρόνικος Κομνηνός (1118 – 1185)

Προερχόταν από σόι γεμάτο από άξιους αυτοκράτορες, που λατρεύτηκε απ’ τον λαό και την ιστορία, ωστόσο αποδείχτηκε ο ίδιος ένα τέρας. Σύμφωνα με τις βυζαντινές πηγές, ο Ανδρόνικος φαίνεται πως επιδίωξε επανειλημμένα να ανέβει στο θρόνο της διοίκησης στην Βυζαντινή αυτοκρατορία, εμπλέκοντας ξένες δυνάμεις αλλά και μη διστάζοντας να επιχειρήσει τη δολοφονία του αυτοκράτορα και ξαδέρφου  Μανουήλ Α΄, ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να υπερβεί την αγάπη που του είχε για να τον τιμωρήσει όπως του άξιζε. Ο Ανδρόνικος φυλακίστηκε πολλές φορές και ξεχώρισε κιόλας για την συνήθεια του να βασανίζει ο ίδιος τα θύματά του.

Όταν  ο θρόνος πέρασε στα χέρια του Ισαάκιου Άγγελου , διέταξε και του πέρασαν στον λαιμό μία χοντρή αλυσίδα και τον έριξαν σε ένα μπουντρούμι, όπου του έκοψαν το ένα χέρι και του έβγαλαν το ένα μάτι. Αφού τον κράτησαν κάμποσες μέρες νηστικό και χωρίς νερό, τον ανέβασαν πάνω σε μια καμήλα και τον περιέφεραν μέσα στην Κωνσταντινούπολη, όπου το πλήθος του έριχνε πέτρες, περιττώματα και κουβάδες με καυτό νερό. Στη συνέχεια, τον κρέμασαν ανάποδα στον Ιππόδρομο από δύο κίονες και τον κατακρεούργησαν. Κι ενώ μουρμούριζε προσευχές, είχε βάλει και το χέρι που του είχε απομείνει στο στόμα του μπας και σταματήσει το αίμα να τρέχει. Μετά από αρκετή ώρα ήρθε ο θάνατος.

Διαβάστε επίσης  Game of Thrones: «The cast remembers»

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Βιβλίον δέκατον, κεφ. Δ΄.

Steven Runciman, Byzantine Civilization, 1933. (Ελληνική μετάφραση Δέσποινας Δετζώρτζη : Βυζαντινός Πολιτισμός, εκδ. Ερμείας, 1978)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει