Βετεράνοι πολέμου: Χαίρουν όλοι τις ίδιες τιμές;

Πηγή εικόνας: thewashingtonpost.com

Ένας πόλεμος, ανεξαρτήτως διάρκειας, δεν επιφέρει ποτέ ένα αίσιο και ελπιδοφόρο τέλος. Με το πέρας του, αφήνει πίσω μαζικές καταστροφές, απώλειες και θρήνους, αγνοούμενους και τραυματίες. Όσοι κλήθηκαν να βρεθούν στο «ναρκοπέδιο» της μάχης αλλά και όσοι έμειναν πίσω με την ελπίδα ότι ο κάθε αγαπημένος τους θα γυρίσει πίσω κατανοούν αισθητά τι σημαίνει πόλεμος. Όσοι σήμερα αποκαλούνται «βετεράνοι πολέμου» επέζησαν από συνθήκες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους του μέσου ανθρώπου.

Μετά τη λήξη ενός πολέμου κάθε εμπλεκόμενη πλευρά τιμά ιδιαίτερα την συμβολή των στρατιωτών, ζώντων και πεσόντων. Είτε με τη συμβολή επιδόματος, είτε με την απόδοση παρασήμων, οι βετεράνοι πολέμου χαίρουν τιμές εθνικής εμβέλειας. Όλο αυτό, βέβαια, όσον αφορά την πρώτη εικόνα. Μετά από δεύτερη σκέψη, διαπιστώνουμε πως τα μετάλλια και τα λιγοστά χρήματα κρατικής μέριμνας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα που καλείται να προσαρμοστεί ένας επιζών μαχητής πολέμου.

Ωστόσο, προκύπτουν και άλλα ζητήματα όσον αφορά την μεταπολεμική μεταχείριση των βετεράνων. Αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και ψυχολογική επιμέλεια καθώς και αγωγή επανένταξης στην κανονικότητα. Εάν, θεωρητικά, κάθε μαχόμενος χρήζει ειδικής αντιμετώπισης μετά τον πόλεμο, τότε γιατί χιλιάδες βετεράνοι παγκοσμίως δεν είχαν πρόσβαση ποτέ σε αυτό το δικαίωμα;

Τιμώνται όλοι οι βετεράνοι πολέμου ισάξια;

Όσο πιο αιματηρές και χρονοβόρες είχαν καταστεί οι πολεμικές συρράξεις μεταξύ των εθνών, τόσο περισσότεροι νέοι ή και λίγο μεγαλύτεροι ηλιακά και ικανοί σωματικά άνδρες είχαν επιστρατευτεί. Ένα τέτοιο εγχείρημα προϋπέθετε μαζική επιστράτευση. Εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν υπό άθλιες συνθήκες. Κάποιοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω, κάποιοι είχαν πιο ευνοϊκή μοίρα. Όμως, πολλοί βετεράνοι πολέμου, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν γύρισαν στην πατρίδα τους χωρίς να γίνουν αποδεκτοί με τις ίδιες πρέπουσες τιμές όπως άλλοι. Αξίζει, λοιπόν, να εξετάσουμε και να προβληματιστούμε με αυτές τις περιπτώσεις.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατά την διάρκεια του πιο αιματηρού πολέμου που έγινε ποτέ, Αφροαμερικανοί πολίτες ζήτησαν να ενταχθούν στα στρατιωτικά σώματα που θα στελνόταν στο μέτωπο. Η κίνηση αυτή υπογράμμιζε την ανάγκη της «μειονότητας» που αποτελούσαν μέχρι τότε αυτή η μερίδα ανθρώπων να αποδείξει την αξία και τον πατριωτισμό της, να κερδίσει, δηλαδή, σεβασμό από τους «λευκούς». Ενώ κανείς έγχρωμος άνδρας δεν γινόταν αποδεκτός από τις ένοπλες δυνάμεις, με την έλλειψη εθελοντών νεαρής ηλικίας αυτό άλλαξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 350.000 Αφροαμερικανοί άνδρες υπηρέτησαν στα ευρωπαϊκά εδάφη. Ωστόσο, παρ’ όλη την ανδρεία που επέδειξαν στο μέτωπο, δεν τιμήθηκαν όπως οι άλλοι βετεράνοι πολέμου. Η επιστροφή τους στην πατρίδα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό καθώς πολλοί πίστευαν ότι θα ζητούσαν και άλλα δικαιώματα πέρα από το να κατατάσσονται στο στρατό. Πολλοί έπεσαν θύματα φυλετικών παρενοχλήσεων ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν ή απαγχονίστηκαν.

Πηγή εικόνας: net.lib.byu.edu

Βιετνάμ

Ενώ όσοι επέστρεψαν από τα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αντιμετωπίστηκαν σαν εθνικοί ήρωες, οι βετεράνοι πολέμου του Βιετνάμ απόλαβαν ακριβώς αντίθετη μεταχείριση. Όσοι είχαν πολεμήσει στο Βιετνάμ θεωρούνταν «κατεστραμμένα αγαθά». Δεν υπήρξε κανένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στους στρατιώτες που έφταναν πίσω στην Αμερική. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι στρατιώτες αναχωρούσαν οργανωμένοι σε διμοιρίες και επέστρεφαν ολομόναχοι.

«Για κάθε έναν που έφευγε, άλλος ένας γυρνούσε πίσω»

Ο πόλεμος του Βιετνάμ αποτέλεσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν «χαμένο πόλεμο». Και κανείς δεν υποδέχονταν του ηττημένους στρατιώτες με τιμές, όπως στην περίπτωση του Β’ Παγκοσμίου. Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, οι βετεράνοι του Βιετνάμ, παρά τις φρικαλεότητες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν στις μάχες, δεν χάρηκαν τις ίδιες μεταπολεμικές παροχές. Το GI BILL, ένα πρόγραμμα κρατικής μέριμνας για βετεράνους, παρείχε τα ελάχιστα στους επιζώντες του Βιετνάμ, είτε αυτά αφορούσαν υγειονομική περίθαλψη είτε εκπαίδευση ή εύρεση εργασίας.

Πόλεμος της Αλγερίας

O αποικιακός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας (1954-1962) είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Σε αντίθεση με τις τιμές που έλαβαν οι Αλγερινοί βετεράνοι (από κρατικές παροχές μέχρι καλλιτεχνικές και κινηματογραφικές αναφορές), το γαλλικό κράτος δεν επέδειξε στα στρατεύματά του την ίδια αποδοχή. Το γαλλικό κράτος δεν αναγνώρισε επίσημα ως βετεράνους τους αγωνιστές αυτού του πολέμου μέχρι το 1974. Μάλιστα, βετεράνοι των Παγκοσμίων Πολέμων τους θεωρούσαν «επαναστάτες» και όχι πραγματικούς βετεράνους γιατί είχαν πάρει μέρος σε μια ασύμβατη επανάσταση και όχι μια πηγαία μορφή κινδύνου.
Από την άλλη, επίπονος υπήρξε και ο αγώνας των αλγερινών βετεράνων να εδραιωθούν πολιτικά καθώς ο λαός αδυνατούσε να εμπιστευτεί «πρώην μαχόμενους σε ένα πόλεμο που δίχασε βαθιά το κράτος τους».

βετεράνοι πολέμου
Πηγή εικόνας: en.qantara.de

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

Why Were Vietnam War Vets Treated Poorly When They Returned?(29/3/2019). Ανακτήθηκε από https://www.history.com/news/vietnam-war-veterans-treatment. Τελευταία πρόσβαση στις 13/3/2021.

Do all veterans matter? (26/11/2020). Ανακτήθηκε από https://wsimag.com/culture/64069-do-all-veterans-matter. Τελευταία πρόσβαση στις 13/3/2021

“Ready to Fight”: Veterans of the Algerian War Take the Battle to France, 1958-1974. Από Anndal Narayanan, University of North Carolina at Chapel Hill. Τελευταία πρόσβαση στις 13/3/2021


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θεοδώρα Ταρατσάλου

Το όνομα μου είναι Δώρα. Ασχολούμαι κυριότερα με τον τομέα των ναυτιλιακών αλλά στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι επαγγελματίας daydreamer και κατά συρροή βιβλιοφάγος. Δηλώνω περήφανη κυνηγός του ονείρου μου να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και τον κόσμο και σας προσκαλώ να το κάνετε και εσείς μαζί μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;