Η αιματοβαμμένη μάχη του Βερντέν

Βερντέν
Πηγή εικόνας: worldwarone.it

Η μάχη του Βερντέν (Φεβρουάριος 1916 – Δεκέμβριος 1916) αποτελεί μία από τις πιο αιματηρές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμπλοκή μεταξύ των Γαλλικών και Γερμανικών δυνάμεων έσπειρε το θάνατο, αφήνοντας πίσω περίπου 143.000 Γερμανούς και 162.000 Γάλλους στρατιώτες καθώς και χιλιάδες τραυματίες. Οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό προκλήθηκαν κατά 70% από τους βομβαρδισμούς. Τα αρνητικά ρεκόρ αυτής της αναμέτρησης ήταν πολλά. Από την πρώτη κιόλας επίθεση των Γερμανών έγινε ρίψη 2.5 εκατομμυρίων βλημάτων. Μέσα σε τρεις μέρες οι Γερμανοί και ο αρχηγός του γερμανικού στρατού Εριχ Φον Φαλκενχαιν προχώρησαν αρκετά χιλιόμετρα και ξεπέρασαν τις δύο πρώτες αμυντικές γραμμές των Γάλλων.

Το αρχικό σχέδιο της γερμανικής πλευράς ήταν να αιφνιδιάσουν το γαλλικό μέτωπο και να παρασύρουν τους Γάλλους σε μία μάχη με σημαντικές απώλειες μέχρι να τους εξουθενώσουν. Πράγματι, τα γαλλικά στρατεύματα «πιάστηκαν στον ύπνο». Η επίθεση των γερμανών παρέμεινε μυστική μέχρι και λίγες μέρες πριν την έναρξη της μάχης, όταν και διέρρευσε. Οι Γερμανοί καθυστέρησαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο αυτή η καθυστέρηση δεν ήταν αρκετή ώστε οι Γάλλοι να προετοιμαστούν επαρκώς.

Το Βερντέν είναι μία πόλη της Βορειανατολικής Γαλλίας στις όχθες του ποταμού Μόζα. Η επιλογή του Βερντέν δεν ήταν τυχαία. Από την εποχή του Γαλλοπρωσικού πολέμου, το Βερντέν είχε οχυρωθεί πολύ καλά και, μάλιστα, αποτέλεσε το τελευταίο οχυρό για τους Γάλλους. Η πτώση μιας τόσο καλά οχυρωμένης πόλης θα ήταν καθοριστική για την έκβαση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τους πρώτους μήνες της αιματηρής μάχη, η γερμανική πλευρά προπορευόταν κατά κόρον. Τα πράγματα για τους Γάλλους ήταν πολύ άσχημα και ο ανεφοδιασμός ήταν εξαιρετικά δύσκολος λόγω των βομβαρδισμών καθώς και της έλλειψης ασφαλών σιδηροδρόμων. O «ιερός δρόμος», ένας δρόμος με πλάτος είκοσι ποδιών εξασφάλιζε στη γαλλική πλευρά τον ανεφοδιασμό της.

Ενώ η μάχη στο Βερντέν μαινόταν και οι Γερμανοί κέρδιζαν ολοένα και περισσότερο έδαφος, μία άλλη πολεμική εστία δημιουργήθηκε στον ποταμό Σομμ. Η μάχη του Σομμ, ενδεχομένως να έσωσε τη μάχη του Βερντέν, αφού ανάγκασε τους Γερμανούς να διαιρέσουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν το μέτωπο του Σομμ. Η αποδυνάμωση αυτή της 1ης Ιουλίου του 1916 για τους Γερμανούς ήταν η αρχή της επικράτησης των Γάλλων. Μέχρι και την 21η Δεκεμβρίου του 1916, οι Γερμανικές Δυνάμεις είχαν απωθηθεί τόσο ώστε να φθάσουν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταστροφή από του βομβαρδισμούς δεν επηρέασε μόνο το Βερντέν αλλά και μία σειρά από άλλες γειτονικές πόλεις. Οι πόλεις αυτές άλλαξαν όψη μετά την πολύμηνη συμπλοκή ενώ δεν ξαναχτίστηκαν ποτέ. Σήμερα υπάρχουν σημάνσεις όπου δείχνουν πώς ήταν κάποτε χτισμένες, αφήνοντας έτσι πίσω την εποχή της ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 “I arrived there with 175 men, I left with 34, several half mad…not replying anymore when I spoke to them.”

Γάλλος επικεφαλής μονάδας που δέχθηκε επίθεση από Γερμανούς στο Βερντέν


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

«10 Things You May Not Know About the Battle of Verdun». Ανακτήθηκε από: https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-the-battle-of-verdun (Τελευταία πρόσβαση 24/5/2020)

«Η Μάχη του Βερντέν». Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/articles/365 (Τελευταία πρόσβαση 24/5/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;