Βαράγγια Φρουρά: Το επίλεκτο σώμα του Βυζαντινού στρατού και η προσωπική φρουρά του Αυτοκράτορα

 Η Βαράγγια Φρουρά της Κωνσταντινούπολης ήταν μια επίλεκτη ομάδα πολεμιστών, που αποτελούσαν την προσωπική φρουρά των Βυζαντινών αυτοκρατόρων από τον 10ο αιώνα έως τη διάλυση τους το 14ο αιώνα. 

Βαράγγια Φρουρά

Δημιουργία

Αρχικά, η συγκεκριμένη φρουρά δημιουργήθηκε από τους προγόνους των Ρους του Κιέβου, ενώ στη συνέχεια η κληρονομιά τους μεταφέρθηκε στους Βόρειους και μετέπειτα στην Αγγλοσαξονική και Γερμανική καταγωγή. Η Βαράγγια Φρουρά είχε ήδη ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της από το 874 μ.Χ. Το 988 μ.Χ ο Βασίλειος Β’ επισημοποίησε το συγκεκριμένο τάγμα μετά τον εκχριστιανισμό των Ρους του Κιέβου από τον Βλαντιμίρ Α του Κιέβου.

Αφού ο Βλαντιμίρ είχε αποκτήσει τη δύναμη του με τη βοήθεια της Βαράγγων , δάνεισε 6.000 πολεμιστές του τάγματος στον Βασίλειο Β’ για να τον υπηρετήσουν, ως μέρος στρατιωτικής συμφωνίας. Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η κίνηση ήταν διότι ο Βυζαντινός αυτοκράτορας είχε ξεκινήσει να μην εμπιστεύεται την τοπική Βυζαντινή φρουρά των οποίων η αφοσίωση φαίνεται πως είχε αρχίσει να αλλοιώνεται.  

Ο αυτοκράτορας στήριζε την άποψη του στο γεγονός πως υπήρχαν συχνά δολοφονίες επίσημων ατόμων στην αυτοκρατορική αυλή, ακόμα και δολοφονίες αυτοκρατόρων. Η Βαράγγια Φρουρά, αποτελούμενη από Ρους και Βόρειους, αποτελούσε ένα επίλεκτο σώμα μισθοφόρων στρατιωτών που είχε υπηρετήσει παλιότερα το Βυζάντιο με πίστη και αποτελεσματικότητα.

Βαράγγια Φρουρά

Αποτελεσματικότητα

Καθώς η Βαράγγια Φρουρά αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, συχνά έπαιρναν μέρος σε πολέμους πετυχαίνοντας κρίσιμες νίκες. Οι Βαράγγοι χρησιμοποιούνταν συχνά στο τελικό στάδιο των μαχών, καθώς αποτελούσαν πολύ σημαντικό κομμάτι του θρόνου, αλλά και για το γεγονός ότι αποτελούσαν ένα από τα πιο δυνατά τμήματα του βυζαντινού στρατού, που εξαπολύονταν στο τέλος για να κατανικήσουν τους αντιπάλους τους.

Advertisement

Στα κείμενο της, η Άννα Κομνηνού, όταν ο πατέρας της Αλέξιος Ι κατέλαβε το θρόνο, αναφέρει πως του πρότειναν να μην προκαλέσει τη Βαράγγια Φρουρά, καθώς αποτελούσε πλέον ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του βυζαντινού στρατού, ενώ παράλληλα η απώλεια της θα σήμαινε ταυτόχρονα την αποδυνάμωση της προστασίας του αυτοκράτορα.

Παρόλο που πολλοί θεωρούσαν τον εαυτό τους μέρος της Βαράγγιας Φρουράς ακόμα και μετά τον 12ο αιώνα, αυτή η επίλεκτη μονάδα του Βυζαντινού στρατού που αποτελούνταν από Βόρειους και την ελίτ του στρατού της Ρωσίας, με την πάροδο του χρόνου γέμισε με Αγγλοσάξονες που έχασαν τις εκτάσεις και απαλλάχθηκαν από τις υπηρεσίες τους στους άρχοντες τους από τις επιδρομές των Viking. Έτσι, η μονάδα αυτή που αποτελούνταν από παγανιστές, με την πάροδο του χρόνου αποτελούνταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της από χριστιανούς. Αξίζει να αναφερθεί πως ιστορικό πρόσωπο στην υπηρεσία της Βαράγγιας Φρουράς ήταν ο Harald Hardrada, ο οποίος αργότερα έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας.

Πηγή:

Αbout-History: “HISTORY OF THE VARANGIAN GUARD AND THEIR EFFECTIVENESS”

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG