Τζιχάντ: από τον λόγο του Μωάμεθ στα χέρια του I.S.

Source: pexels | Abdulmeilk Majed

Για το Ισλάμ, το Κοράνι είναι η αιχμή του δόρατος και το «Ιερό Βιβλίο» κάθε Μουσουλμάνου. Πρόκειται για τον λόγο του Αλλάχ, ο οποίος δόθηκε στον πολεμιστή και έμπορο -τότε- Μωάμεθ, τον 7ο αιώνα, μέσω οράματος  του αγγέλου Τζιμπριήλ (Γαβριήλ), σε διάρκεια 23 χρόνων. Εκτός όμως από το «Ευγενές Ανάγνωσμα» των Μουσουλμάνων, αποτελεί και ένα ιστορικό κείμενο , το οποίο αν δεν ερμηνευτεί σωστά και στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής που δημιουργήθηκε, γίνεται στα χέρια αμόρφωτων και απαίδευτων ανθρώπων, αιτία για Τζιχάντ.

Τι είναι η Τζιχάντ

Για τους Μουσουλμάνους, η Τζιχάντ είναι ένας αγώνας, η υπέρτατη προσπάθεια να μάχεται κανείς με όλες του τις δυνάμεις για τη ψυχική ανάταση, την εξάλειψη του κακού και επικράτηση του καλού και την καθιέρωση του Ισλάμ σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την παράδοση των Σούφι, η Τζιχάντ είναι ο απόλυτος αγώνας του ανθρώπου για την επιβολή του στα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, τα οποία τον κρατούν μακριά από τη «Θεία Χάρη Του».  Η Τζιχάντ για τους λόγιους, θεολογικούς κύκλους των Μουσουλμάνων δεν είναι ένας «Ιερός Πόλεμος» –καθώς σύμφωνα με την μουσουλμανική θρησκευτική θεώρηση κανένας πόλεμος δεν είναι ιερός, ενώ ήδη από την εποχή του Μωάμεθ οι λόγιοι διέκριναν 14 Τζιχάντ και για το Κοράνι,  οι τέσσερις βασικές κατηγορίες είναι: τζιχάντ αλ-φανς (του ίδιου του εαυτού, για τις αξίες της ηθικής ζωής), τζιχάντ αλ-σαιφ (του ξίφους, ο πόλεμος), τζιχάντ αλ-λισαν (της γλώσσας, επί της θεολογίας) και τζιχάντ αλ-γιαντ (του χεριού, των πράξεων).

Στην ευρύτερη εποπτεία του Κορανίου, η λέξη Τζιχάντ προορίζεται για να ερμηνεύσει δύο έννοιες: την «ευρύτερη Τζιχάντ», η οποία αφορά τον προσωπικό αγώνα και την προσωπική προσπάθεια του κάθε ανθρώπου που έχει χάσει τον δρόμο του Αλλάχ και την «μικρότερη Τζιχάντ», η οποία αφορά τη μάχη του ανθρώπου ενάντια στην καταπίεση.

Στο Κοράνι συχνά γίνονται αναφορές και προτροπές για φόνους και σκοτωμούς  άπιστων (π.χ. σούρα ελ- Μπακαρα , μέρος 2, στ: 190-193, σ.σ. στις Πηγές υπάρχει σύνδεσμος με το Κοράνι μεταφρασμένο στα ελληνικά), συχνά όμως υποδηλώνοντας έναν αμυντικό αγώνα. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, η έννοια της Τζιχάντ ολοκληρώθηκε αρκετά μετά τον θάνατο του Μωάμεθ (632 μ.Χ.), χρονολογία η οποία συμπίπτει πάρα πολύ κοντά με την Α΄ Σταυροφορία (1096- 1099).

Η πλειονότητα των ερμηνευτών του Κορανίου –βάσει της Ισλαμικής θεώρησης- συμφωνεί ότι δεν μπορεί  κανείς να περνά τη ζωή του διεξάγοντας συνεχώς ιερούς πολέμους, πρώτα από όλα, γιατί έτσι διαστρεβλώνεται ο λόγος του Αλλάχ. Αναντίρρητα το Κοράνι κάνει λόγο για απαραίτητες, ένοπλες συμπλοκές, ωστόσο η ερμηνεία τους θα πρέπει να εντάσσεται στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και να αποδίδεται βάσει των τότε γεγονότων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Τζιχαντ
Πηγή:in.gr

 

Μια ιστορική ματιά πίσω από τον Ιερό Πόλεμο  και τη Τζιχάντ

Κατά τον 7ο και 8ο αιώνα, στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, οι Μουσουλμάνοι σοφοί, ολοκληρώνουν την έννοια της Τζιχάντ, ως τον Ιερό Πόλεμο του Ισλάμ ενάντια στους άπιστους. Οι άπιστοι δεν είναι άλλοι από του ειδωλολάτρες, τους Ιουδαίους και τους Χριστιανούς, οι οποίοι εξαπλώνονται στα εδάφη τους και κατακτούν  τους εμπορικούς δρόμους προς την Ανατολή. Οι αραβικές φυλές (κατά βάση ειδωλολατρικές), κάτω από την θρησκευτική ομπρέλα του Μωάμεθ, πλέον ενώνονται  και αντιμετωπίζουν την Χριστιανική και άπιστη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία έχει ήδη επεκταθεί μέχρι τα σύνορά τους. Πέρα όμως από τους Χριστιανούς, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους άπιστους Πέρσες (ζωροαστρισμός – ανταγωνιστική θρησκεία που έχει ήδη δημιουργηθεί και καθιερωθεί έναν αιώνα νωρίτερα, 6ος αιώνας). Με αρχή των Μωάμεθ, να ενώνει τις φυλές κάτω από μια θρησκεία και μετά τον θάνατό του τους χαλίφηδες, να συνεχίζουν τον έργο του και να διαμορφώνουν την πίστη των ανθρώπων αυτών, σε συνάρτηση πάντα με εμπορικούς, στρατιωτικούς , επεκτατικούς και πολιτικούς λόγους, δημιουργείται η ιερή υποχρέωση διαφύλαξης της πίστης και επιβολής της σε κάθε άπιστο που καταπιέζει τους ανθρώπους του Θεού- Αλλαχ.

 

Τζιχαντ
Πηγή: google.gr

 

Ο «πατέρας της παγκόσμιας Τζιχάντ» Αμπντουλάχ Γιουσούφ Αζάμ

Τον 20ο αιώνα, και συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1970 και έπειτα, αναζωπυρώνεται η διαστρεβλωμένη ιδέα της Τζιχάντ, υπό τον Αμπντουλάχ Γιουσούφ Αζάμ , τον σκοταδιστή θεολόγο, με όραμα μια παγκόσμια Τζιχάντ, ενάντια στην άπιστη Δύση και την αντικατάσταση κοσμικών κρατών με θεοκρατικές κυβερνήσεις. Δομή της μιλιταριστικής, πλέον, Τζιχάντ αποτελεί η επιβολή της Σαρίας, σε όλο τον κόσμο, καθώς καμιά Κυβέρνηση δεν είναι καλύτερη, πέρα από αυτή που προέρχεται από τις επιταγές της Σαρία, φυσικά μέσω της Τζιχάντ.

Σπουδάζει θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και το 1973 παίρνει το διδακτορικό του δίπλωμα στη Σαρία. Ο θρησκευτικός του φονταμενταλισμός δεν περιορίζεται στους ακαδημαϊκούς κύκλους, καθώς συνεργάζεται με διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το 1976, καθώς δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Τζέντα, αποκτά  ως πιο πιστό φοιτητή και ακόλουθο  κάποιον άγνωστο μέχρι τότε, Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τον οποίο θα δημιουργούσαν όχι μόνο τους πιο πιστούς ακόλουθους, αλλά και μερικά χρόνια αργότερα την οργάνωση της Αλ Κάϊντα.

Ο Αζάμ, μέσα από το πολυτάραχο Αφγανιστάν και τον έκρυθμο χώρο της Μέσης Ανατολής, ενισχύει και εδραιώνει τις εξτρεμιστικές φωνές των μουσουλμάνων και του Ισλάμ. Καταφέρνει να προσηλυτίσει ένα αμόρφωτο, ακαλλιέργητο και πνευματικά ανάπηρο πλήθος, με σκοπό την εξάπλωση του Ισλάμ μέσω τρομοκρατίας και σφαγής.

 

Τζιχαντ
Πηγή: amfipolinews.blogspot.com

 

Τζιχάντ και «Ισλαμικό Κράτος»  

Η πιο κοινή σύγχυση της Τζιχάντ έρχεται με την δημιουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης, πρώην ISIS και έπειτα IS «Ισλαμικό Κράτος» και τους τζιχαντιστές του. Ακολουθώντας τις επιταγές της Αλ Κάϊντα, οραματίζονται ένα υπέρτατο ισλαμικό κράτος, το οποίο μέσω της μιλιταριστικής και εκ βάθρων διαστρεβλωμένης Τζιχάντ, θα κατακτήσουν τη Δύση και θα επιβάλλουν παντού τη Σαρία. Στόχος τους δεν ήταν μόνο χριστιανικές χώρες, αλλά και χώρες με κοσμική κυβέρνηση.  Χρησιμοποιώντας τη Τζιχάντ και παρερμηνεύοντας τα λόγια του Μωάμεθ, στρατολογούσαν και φανάτιζαν Μουσουλμάνους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Στα χέρια τους η Τζιχάντ χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, προκειμένου να φανατίσουν και να νομιμοποιήσουν δολοφονικές ενέργειες και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το γεγονός ότι κηρύσσουν παράνομες ακόμα και μουσουλμανικές κυβερνήσεις, ενισχύει την πεποίθηση ότι ο στόχος τους δεν είναι η διεξαγωγή ιερών πολέμων μέχρι ο «Οίκος του Πολέμου» (Dar Al Harb) να έρθει στην κυριαρχία του «Οίκου του Ισλάμ», όπως επιτάσσει η Σαρία, για την εγκαθίδρυση της Ουμα (Ummah: παγκόσμια ισλαμική κοινότητα), αλλά οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι (περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίων). Επιπλέον, χρηματοδοτούνται  από κυβερνήσεις με συμφέροντα σε αυτές τις περιοχές (Σαουδική Αραβία, Εμιράτο του Κατάρ) και φροντίζουν να διατηρούν την τρομακτική φήμη τους με τρομοκρατικές ενέργειες.

Μετά τον θάνατο του ηγέτη του (Ιούλιος 2017) Άλ Μπαγκντάντι, το Ισλαμικό Κράτος χάνει κατεκτημένα εδάφη και φαίνεται να περιορίζεται, ωστόσο όσο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα σε αυτές τις περιοχές και οι πληθυσμοί της παραμένουν ιδιαίτερα φτωχοί και μακριά από κάθε είδους υγιής πνευματικής καλλιέργειας, τίποτα δεν σημαίνει το τέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης ή και άλλων παρεμφερή.


Πηγές:

«Οι Τζιχαντιστές Δεν Έχουν Περάσει Μέρα Χωρίς Ζεστό Φαΐ» – Η Ζωή μου ως Κατάσκοπος της ΜΙ6 στην Αλ Κάιντα, ανάκτηση από: vice.com

Τρεις Εβδομάδες με την Οργάνωση Εξτρεμιστών Τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος» , ανάκτηση από: vice.com

Τζιχάντ, ανάκτηση από: el.wikipedia.org

Τζιχαντισμός, ανάκτηση από: el.wikipedia.org

Τζιχάντ. Τι σημαίνει ο όρος που χρησιμοποιείται για τη στρατολόγηση και τον φανατισμό των μουσουλμάνων. Ποιος είναι ο στόχος, ανάκτηση από: mixanitouxronou.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία της τζιχάντ και τα ποταπά κίνητρα των τζιχαντιστών, ανάκτηση από: newsbomb.gr

Τι σημαίνει τζιχάντ και ποιοι ειναι οι τζιχαντιστές; , ανάκτηση από: onalert.gr

Στα άδυτα της Τζιχάντ, ανάκτηση από: pemptousia.gr

tovima.gr

Πώς οι τζιχαντιστές κακοποιούν το Κοράνι,  ανάκτηση από: tovima.gr

Το Ιερό Κοράνιο, ανάκτηση από: tikaras.files.wordpress.com

Κοράνι και”ιερός πόλεμος”: Επιβάλει η μουσουλμανική θρησκεία την τρομοκρατία; ,  ανάκτηση από: hellasjournal.com

Άραβες, ανάκτηση από: el.wikipedia.org

Ο θεολόγος που ευθύνεται για μεγάλα αιματοκυλίσματα, ανάκτηση από: newsbeast.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;