«Τρελο-Τζακ»: Ο Βρετανός συνταγματάρχης που είχε για όπλα το σπαθί και το τόξο του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

To όνομα του ήταν Τζακ Τσέρτσιλ. Αργότερα όμως έγινε γνωστός ως «Τρελο-Τζακ» και αποτέλεσε θρύλο και ηρωική φιγούρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς σκότωσε 42 Γερμανούς με το σπαθί και το τόξο του.

«Τρελο-Τζακ»

Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται ο «Τρελο-Τζακ» να πραγματοποιεί απόβαση με όπλο το σπαθί του μαζί με τους συμπολεμιστές του στη Φιλανδία. Γεννήθηκε στο Σάρεϊ το 1906 και αποφοίτησε από τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία στο Σάντχερστ. Το 1926 εντάχθηκε στο 2ο Τάγμα του Συντάγματος του Μάντσεστερ. Πίστευε πως κάθε φαντάρος έπρεπε έχει ένα σπαθί στην κατοχή του, ενώ θεωρούσε αυτούς που δεν είχαν πως ο εξοπλισμός τους ήταν ελλιπής. 

«Τρελο-Τζακ»

Παρά τον παράξενο για την εποχή εξοπλισμό του, ο «Τρελο-Τζακ» έμεινε γνωστός για το θάρρος του στη μάχη, τις ηγετικές ικανότητες του, ενώ παράλληλα τιμήθηκε για τα κατορθώματα του στη μάχη. Κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης ενός γαλλικού χωριού, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό, ο Τζακ σκότωσε μερικούς αντίπαλους του με το τόξο του, μένοντας στην ιστορία ως ο τελευταίος στρατιώτης που σκότωσε αντιπάλους του με τόξο. Εκτός από τις ικανότητες του στη μάχη, εμψύχωνε τους στρατιώτες με τη γκάιντα πριν από κάθε επιχείρηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ακόμα περιστατικό που φανερώνει την ανδρεία του «Τρελο-Τζακ», ήταν όταν είχε ήδη τραυματιστεί, αλλά παρόλα αυτά σκότωσε 42 αντιπάλους στην Ιταλία με το σπαθί του. Το 1944, η ομάδα του χτυπήθηκε από τους Ναζί και αιχμαλωτίστηκε στο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen. Παρόλο που είχε τη δυνατότητα να μείνει στα μετόπισθεν λόγω του βαθμού του, επέλεξε να μείνει δίπλα στους στρατιώτες του. Αιχμαλωτίστηκε για δεύτερη φορά και οδηγήθηκε στην Αυστρία, αλλά ξέφυγε και από εκεί. Αργότερα, συναντήθηκε στην Ιταλία με μια ομάδα Αμερικάνων, οι οποίοι των έστειλαν πίσω στην Αγγλία. 

Μετά το τέλος του πολέμου και πιο συγκεκριμένα το 1948, έσωσε 500 Εβραίους σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ μετά από δολοφονική επίθεση. Χαρακτηριστικό του «Τρελο-Τζακ» ήταν η σεμνότητα του και κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπου ήθελε να βρίσκεται δίπλα από τους στρατιώτες του, αλλά και στη ζωή μετά από αυτόν, όπου δεν μιλούσε συχνά για τον πόλεμο και τα κατορθώματα του.

Πέθανε το 1996 σε ηλικία 89 ετών, μετά από μια ζωή γεμάτη ανδρεία και σεμνότητα.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου :«Τρελο-Τζακ». Ο βρετανός αντισυνταγματάρχης που σκότωσε 42 Γερμανούς με το σπαθί και το τόξο του!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Καρακατσάνης

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;