Το βύθισμα του Τιτανικού: Η σκοτεινή πλευρά του και η πραγματικότητα

SHARE

Το βύθισμα του Τιτανικού αποτελεί μία από τις πιο ρομαντικές ιστορίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ανάλυση και οπτικοποίηση των δεδομένων πάντως με την open source εφαρμογή RAW, δίνει μια διαφορετική προσέγγιση για το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, τα κριτήρια που ουσιαστικά έπαιξαν ρόλο για το ποιος θα σωζόταν από την καταστροφή και ποιος όχι. Μια όχι και τόσο ρομαντική εκδοχή, που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. 

Αρχικά, η πρώτη ανάλυση φανερώνει ποιοι επιβάτες επέζησαν και ποιοι όχι όσον αφορά την ηλικία τους. Με το μπλε χρώμα παρουσιάζονται οι επιβάτες που δεν επέζησαν και με κόκκινο αυτοί που επέζησαν. Το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να διασωθούν αρχικά τα παιδιά και οι γυναίκες φαίνεται πως είναι αληθές, καθώς φαίνεται ότι τα άτομα με μικρές ηλικίες (0-9, 10-19), κατάφεραν να μπουν στις βάρκες διάσωσης. Στις υπόλοιπες ηλικίες υπάρχει μια γενική ισορροπία, την διαφορά όμως της οποίας θα δούμε στη συνέχεια,  τους λόγους δηλαδή που υπάρχει μεγάλο ποσοστό από ηλικίες 20-29 που δεν κατάφεραν να διασωθούν.

βύθισμα Τιτανικού

Παράλληλα, μια άλλη ανάλυση φανερώνει το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε κάποιος επιβάτης να ανήκει σε μια οικογένεια. Στην αριστερή πλευρά, παρουσιάζεται ο αριθμός των επιβατών που δεν επιβίωσαν από το βύθισμα του Τιτανικού, με το ρόζ χρώμα να είναι αυτοί οι οποίοι δεν είχαν την οικογένεια τους μαζί ενώ στο υπόλοιπο μέρος να παρουσιάζονται αυτοί που είχαν. Στη δεξιά οπτικοποίηση παρουσιάζονται αυτοί που επιβίωσαν.

βύθισμα Τιτανικού

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται δύο σημαντικές αναλύσεις. Στην πρώτη, οπτικοποιείται το μέρος από όπου έγινε η αναχώρηση των επιβατών και πόσο ακριβό ήταν το εισιτήριο ανά την περιοχή. Από το Queenstown φαίνεται πως αναχώρησαν οι άνθρωποι με τα πιο φθηνά εισιτήρια, από το Southampton οι επιβάτες με τα περισσότερα εισιτήρια όπου υπάρχει μια μέση κατάσταση όσον αφορά την τιμή, ενώ τέλος από το Cherbourg όπου είναι τα πιο ακριβά εισιτήρια. 

Advertisement

βύθισμα Τιτανικού

Στην ακριβώς επόμενη ανάλυση παρουσιάζονται οι επιβάτες που επιβίωσαν ανά την περιοχή όπου έγινε η εκκίνηση για το ταξίδι τους. Αυτή τη φορά οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση είναι η περιοχή εκκίνησης και ο  αριθμός των ατόμων από αυτές τις περιοχές που κατάφεραν στο τέλος να μπουν στις βάρκες διάσωσης. Όπως φαίνεται, από το Queenstown , όπου ήταν και τα πιο φθηνά εισιτήρια, δεν επιβίωσε πιθανόν κανένας, ενώ από το Southampton  και Cherbourg επιβίωσαν μάλλον όσοι είχαν τα πιο ακριβά εισιτήρια, που αυτόματα σημαίνει πως ανήκαν στις μεγαλύτερες κοινωνικές τάξεις σύμφωνα με την εποχή.

βύθισμα Τιτανικού

Τέλος, η τελική ανάλυση επιβεβαιώνει το παραπάνω αποτέλεσμα,  όπου στα αριστερό μέρος (y axis) παρουσιάζεται το πόσο ακριβό ήταν το εισιτήριο ενώ στο x axis παρουσιάζεται η ηλικία των επιβατών. Οι κόμβοι με κόκκινο χρώμα είναι αυτοί που επιβίωσαν, ενώ με το μαύρο όχι. Όπως φαίνεται στα χαμηλότερα στρώματα βρίσκονται και οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να επιζήσουν, ενώ όσο ανεβαίνει η τιμή του εισιτηρίου αυξάνονται και αυτοί που τα κατάφεραν. 

βύθισμα Τιτανικού

Η παραπάνω ανάλυση φανέρωσε ίσως μια πιο «σκοτεινή» πλευρά του Τιτανικού και άφησε πίσω της το ρομαντικό κομμάτι, δείχνοντας τι πραγματικά είχε συμβεί και τι κριτήρια έπρεπε να έχει κανείς για να ζήσει, αφήνοντας στην άκρη την αγάπη και τον έρωτα.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG