Το ρομαντικό ειδύλλιο της Συνοικίας των Εξοχών

Συνοικίας των Εξοχών

Όποιος κυκλοφορούσε στα κοσμικά σαλόνια της Θεσσαλονίκης του 1914, θα άκουγε να συζητάνε για δύο θέματα: τις πολιτικές εξελίξεις και την απαγωγή της πλούσιας Εβραίας Aline Fernadez από τον Έλληνα ανθυπολοχαγό Σπύρο Αλιμπέρτη. Κι ενώ οι άνδρες μιλούσαν δυνατά, καυγαδίζοντας ή συμφωνώντας για στρατιωτικά και πολιτικά θέματα,ο όμιλος των καλοντυμένων γυναικών ψιθύριζε πάνω από το απογευματινό τέιον υπονοούμενα για την ιστορία αγάπης, που ξεκίνησε με μια λιποθυμία.

Δύο χρόνια πριν, μια όμορφη νέα λιποθύμησε μέσα στο τραμ. Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός που καθόταν απέναντί της, αφού τη βοήθησε να συνέλθει, προσφέρθηκε να τη συνοδέψει σπίτι της. Η κοπέλα δέχθηκε. Η διεύθυνση που έδωσε, τον έκανε να τρεμοπαίξει τα βλέφαρά του από την έκπληξη. Έμενε στην Casa Bianca, ήταν δε η μία από τις δύο κόρες του Dino Fernadez, Aline!

Όλη η Θεσσαλονίκη γνώριζε την οικογένεια Fernadez. Ο πατριάρχης, Dino, ήταν συνέταιρος της ζυθοποιίας Όλυμπος και επίλεκτο μέλος της εβραϊκής κοινότητας. Έμενε στη νεόκτιστη βίλα της Συνοικίας των Εξοχών με τη σύζυγό του Bianca και τα τρία παιδιά τους (Pierre,Aline,Nina). Ο ιπποτισμός και η ευγένεια του νέου έθρεψε στην καρδιά της Aline ένα τρυφερό αίσθημα και η ομορφιά της έδωσε το δικαίωμα στο Σπύρο να τη σκέφτεται συχνά.

Δεν άργησαν να ανταλλάξουν αλληλογραφία. Επιστολές γεμάτες πάθος, συγκίνηση, τρυφερότητα μπαινόβγαιναν με προφυλάξεις στην οικία Fernadez. Τα βλέμματα των ερωτευμένων τούς πρόδιδαν σε κάθε κοσμική συνάντηση και το κουτσομπολιό δεν άργησε ν’ανάψει. Γνωρίζοντας πως οι κοινωνικοί και θρησκευτικοί κανόνες θα εμπόδιζαν την ένωσή τους,οι 2 νέοι προχώρησαν σε μια τολμηρή απόφαση: απαγωγή!

Συνοικίας των Εξοχών
Ζεύγος Αλιμπέρτη

Έτσι σύμφωνα με την εφημερίδα  “To Φως” (8 Μαρτίου 1914) «…Η δεσποινίς Αλίν εξήλθε προχθές την πρωίαν εκ του εν τη συνοικία Ντεπώ πατρικού της μεγάρου επί τη προφάσει ότι, όπως συνήθως, θα μετέβαινεν εις φιλικήν γειτονικήν οικογένειαν. Αλλ΄αντί να μεταβή εις την εν λόγω φιλικήν οικογένειαν κατήλθεν εις την πλατείαν της Ελευθερίας όπου συνήντησε τον εκλεκτόν της καρδίας της ως είχον συμφωνήσει. Και το τρυφερόν ζεύγος ολοταχώς διηυθύνθη εις την αποβάθραν και επέβη του κατά την στιγμήν εκείνην αναχωρούντος δια Χαλκίδα ατμοπλοίου Γιαννουλάτου ‘Ερυσσός’…».

Advertisement

Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και η Aline ακολούθησε το Σπύρο στο θρησκευτικό του δόγμα. Έγινε καθολική. Ο αρχιραββίνος την αφόρισε και ο πατέρας της την αποκλήρωσε. Άραγε ξέχασε ότι και η γυναίκα του Bianca αλλαξοπίστησε, προκειμένου να τον παντρευτεί;

Το 1916 οι πόρτες της Συνοικίας των Εξοχών άνοιξαν για να υποδεχθούν το ζεύγος Αλιμπέρτη. Έκτοτε έγιναν μόνιμοι κάτοικοί της έως το θάνατό τους το 1965.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Ασχολείται εθελοντικά με την αρθρογραφία στο Maxmag.gr και σε άλλα περιοδικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG