Το πραξικόπημα της μπυραρίας: Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ

SHARE

To 1923 ο Χίτλερ με τους εθνικοσοσιαλιστές ακολούθους του, προσπάθησαν να ανατρέψουν το υπάρχον καθεστώς. Με πρότυπο τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον τρόπο με τον οποίο κατέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, κύριος σκοπός του Χίτλερ ήταν να συλληφθεί η βαυαρική κυβέρνηση και στη συνέχεια να προχωρήσει στο Βερολίνο, όπου εκεί θα έριχνε μια για πάντα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το πραξικόπημα της μπυραρίας ήταν έτοιμο για εφαρμογή, παρόλα αυτά, τα πλάνα του δεν πήγαν όπως τα σχεδίασε.

πραξικόπημα της μπυραρίας

Η κατάλληλη ευκαιρία για τους εθνικοσοσιαλιστές, ήρθε στις 8 Νοεμβρίου του 1923. Ο Γκούσταφ φον Καρ, επικεφαλής της βαυαρικής κυβέρνησης, πραγματοποιούσε μια ομιλία σε μια μπυραρία της πόλης, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησης μαζί με πολλούς επιχειρηματίες να βρίσκονται στο συγκεκριμένο μέρος για να παρακολουθήσουν τον επικεφαλής τους. Έτσι, οι εθνικοσοσιαλιστές, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που τους δόθηκε, περικύκλωσαν την μπυραρία και ο Χίτλερ εισέβαλε ένοπλος διακόπτοντας την ομιλία και κήρυξε την επανάσταση του. 

Λέγοντας ψέμματα στους αιχμαλώτους του, ανέφερε πως οι εθνικοσοσιαλιστές είχαν καταλάβει όλα τα στρατηγικά σημεία της πόλης. Παρόλα αυτά όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού βρισκόταν στα χέρια του Ερνστ Ρεμ, ενώ ταυτόχρονα έγινε προσπάθεια κατάληψης αστυνομικών και στρατιωτικών στρατώνων, χωρίς όμως επιτυχία. Το χειρότερο λάθος του πραξικοπήματος του Χίτλερ, ήταν πως δεν κατέλαβε τους ραδιοφωνικούς και τηλεγραφικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα τα νέα του πραξικοπήματος να φτάσουν στο Βερολίνο και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του. 

πραξικόπημα της μπυραρίας

Την επόμενη μέρα, ο Χίτλερ παρήλασε με τους ακόλουθους του έτσι ώστε να ενωθούν στην συνέχεια με τον Ερνστ Ρεμ. Παρόλα αυτά, στην Πλατεία Οντεόν διακόπηκε η πορεία τους με παρέμβαση της αστυνομίας, που οδήγησε σε μικρή αλλά αιματηρή συμπλοκή. Υπήρξαν τουλάχιστον 16 θύματα από την πλευρά των εθνικοσοσιαλιστών και αρκετοί τραυματίες, γεγονός το οποίο οδήγησε στη συνέχεια στη φυγή τους.

Advertisement

Ο Χίτλερ σώθηκε από θαύμα και στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε και δικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Η θανατική καταδίκη κατέληξε σε πενταετής φυλάκιση και από αυτή εκτελέστηκαν μόνο οι 8 μήνες. Μέσα στους 8 αυτούς μήνες, ο Χίτλερ έγραψε το βιβλίο του «Ο Αγών μου».

Η καλύτερη ευκαιρία για να τελειώσει ο Χίτλερ και το κίνημα του, πριν καλά καλά ξεκινήσει, χάθηκε για πάντα. Το 1933, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανών Εργατών, νίκησε στις εκλογές (!), έχοντας πλέον νόμιμα την εξουσία του κράτους. Το τι ακολούθησε αργότερα είναι γνωστό και έχει χαραχθεί βαθιά στην ιστορία.

Advertisement

Πηγή: Μηχανή του χρόνου «Ο Αδόλφος Χίτλερ και το πραξικόπημα της μπυραρίας το 1923. Τον έκλεισαν φυλακή μόνο για 8 μήνες και 10 χρόνια μετά κατέλαβε την εξουσία νόμιμα!»

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG