«Το άγαλμα της αγάπης»: Ο μοιραίος έρωτας που έγινε μνημείο

άγαλμα της αγάπης

Σε όλους μας είναι γνωστή η τραγική ιστορία του Ρωμαίου και τη Ιουλιέτας, ενός παθιασμένου ανεκπλήρωτου έρωτα. Το ξέρατε όμως ότι υπάρχει μία αντίστοιχη ιστορία, δύο καταδικασμένων εραστών, του Ali και της Νίνο, η οποία μάλιστα μετατράπηκε ως ένα αυτοματοποιημένο άγαλμα;

Το κολοσσιαίο, αυτοματοποιημένο αυτό άγαλμα, εμπνευσμένο από τους δύο εραστές, βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στο Batumi της Γεωργίας.

Στη Γεωργία, το άγαλμα της αγάπης ονομάζεται «Sekhvarulis Kandakaeba». Πρόκειται για ένα τεράστιο άγαλμα ύψους 7 μέτρων σε σχήμα αρσενικού και θηλυκού. Αυτό το εκπληκτικό έργο τέχνης δημιουργήθηκε από τη γεωργιανή καλλιτέχνη Tamara Kvesitadze και βασίζεται στη διάσημη ιστορία αγάπης της Nino και του Ali.

Το άγαλμα αυτό τοποθετήθηκε στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στη λεωφόρο Batumi. Μικρογραφία αυτού του αγάλματος εκτέθηκε αρχικά στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης τέχνης, μετά την οποία το αρχικό άγαλμα έχει καθιερωθεί στην πόλη Batumi.

Το πιο εκπληκτικό πράγμα για αυτό το άγαλμα είναι ότι και οι δύο προσωπικότητες μετατοπίζονται η μία προς την την άλλη, τελικά συγχωνεύονται καθώς τα τμήματα τους περνούν μεταξύ τους, μα ποτέ δεν συνδέονται πραγματικά. Αυτό πραγματοποιείται κάθε μέρα μετά τις 7 μ.μ. μέσω  ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό φαίνεται από απόσταση, όπου τα δύο αγάλματα φιλούν το ένα το άλλο. Η όλη αυτοματοποιημένη απόδοση διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και συχνά φωτίζεται με λαμπερά, μεταβαλλόμενα χρώματα που δίνουν στις φιγούρες περισσότερη ζωή, από ότι συνήθως, προβάλλοντας τα ριζικά μεταλλικά τους σώματα.

άγαλμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρειάστηκαν περίπου δέκα μήνες στον καλλιτέχνη και την ομάδα του να κατασκευάσουν αυτό το αριστούργημα.

Είναι διάσημο στη Γεωργία, ακριβώς όπως το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ. Η ιστορία, που ξεκίνησε για πρώτη φορά στο αυστριακό μυθιστόρημα του 1937, ο Ali και η Nino, είναι μια γνωστή ιστορία των εραστών που καταλήγουν σε τραγικές συνθήκες που τις κρατούν μακριά. Σε αντίθεση με τις πολεμικές οικογένειες, στην περίπτωση του Ali και της Nino, ήταν ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ήταν αυτή η διάσημη αγάπη που ενέπνευσε τη Γεωργιανή καλλιτέχνη Tamara Kvesitadze να δημιουργήσει το μνημειώδες κινούμενο γλυπτό της το 2010.

Πρόκειται για τη ζωή ενός αγοριού Azer που προσπαθεί να παντρευτεί μια γεωργιανή πριγκίπισσα. Το όνομα του αγοριού είναι ο Ali Khan Shirvanshir. Αυτός μεγαλώνει και πραγματοποιεί σπουδές σε ένα ρωσικό γυμναστήριο αγοριών. Το αγόρι είναι Azer και ως εκ τούτου ανήκει σε μουσουλμανική οικογένεια.

Καθώς μεγαλώνει, γνωρίζει πολλά για τη χριστιανική αξία και άλλα πράγματα όπως εμείς που ασχολούμαστε με τον δυτικό κόσμο στο σχολείο του. Αυτό τον κάνει να ερωτεύεται την πριγκίπισσα Nino που είναι χριστιανή. Και οι δύο, ο Ali και η Nino, απολαμβάνουν τη ζωή τους ταξιδεύοντας από καιρό σε καιρό σε διαφορετικά μέρη και ξοδεύοντας χρόνο μαζί.

άγαλμα

Καθώς και οι δύο αποφοίτησαν από το γυμνάσιο, ο Ali θέλει να παντρευτεί τον Nino αλλά φοβάται. Ο Ali της υπόσχεται ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσει τη μουσουλμανική παράδοση να φοράει πέπλο μετά το γάμο τους, οπότε δεν χρειάζεται να φοβούνται. Ο πατέρας του Ali δέχεται αυτόν τον γάμο, παρά το γεγονός ότι είναι μουσουλμάνος, καθώς θέλει ο γιος του να είναι ευτυχισμένος.

Μια συστροφή εμφανίζεται στην ιστορία όταν ένας Αρμένιος φίλος του Ali απαγάγει τον Nino. Ο Αλί γίνεται άγριος και κυνηγάει τον φίλο του που απήγαγε την αγάπη του. Ο Ali σκοτώνει τον φίλο του και διασώζει την αγάπη του. Εξαφανίζεται στο Νταγκεστάν για να σωθεί από την τιμωρία που μπορεί να λάβει.

Μετά από μερικούς μήνες, ο Ali και ο Nino συναντώνται ξανά σε ένα μικρό χωριό όπου παντρεύονται και ζουν μια φτωχή αλλά ευτυχισμένη ζωή.

Είναι η ίδια εποχή που λαμβάνει χώρα η ρωσική επανάσταση και ο οθωμανικός στρατός κινείται για να σώσει την πόλη του Μπακού από τους Ρώσους. Τότε ο  Ali και η Nino φεύγουν στην Τεχεράνη στο Ιράν, όπου η Νino βιώνει έναν δύσκολο χρόνο μετά από όλες τις μουσουλμανικές παραδόσεις. Αυτό την κάνει δυσαρεστημένη, καθώς ο Ali είχε υποσχεθεί ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσει κανένα από αυτά τα έθιμα.

Και οι δύο διεξάγουν έναν σκληρό χρόνο στο Ιράν, οπότε όταν το Αζερμπαϊτζάν κερδίσει την ανεξαρτησία του και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εδραιωθεί, μετακινούνται μαζί στο Αζερμπαϊτζάν. Εκεί λαμβάνουν μια προσφορά να γίνουν πρεσβευτές στη Γαλλία, όμως ο Ali το αρνείται.

Μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, οι Ρώσοι εισβάλλουν ξανά στη χώρα, οπότε ο Αli αποφασίζει να αγωνιστεί για την πατρίδα του. Αυτή τη στιγμή η Nino μετακινείται στη Γεωργία με το παιδί της. Ο Ali πεθαίνει στον πόλεμο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν τη χώρα, με εγκαθίδρυση της σοβιετικής κυριαρχίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Η ιστορία μπορεί να θεωρηθεί αληθινή, επειδή ζευγάρια διαφορετικών πολιτισμών ζούσαν στο Αζερμπαϊτζάν στις αρχές του 1900.

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος είναι άγνωστος, ο οποίος πιστώνεται το ψευδώνυμο Kurban Said. Παρά την άγνωστη προέλευση, ο τίτλος έχει γίνει ένα λογοτεχνικό κλασικό στην περιοχή και θεωρείται το εθνικό μυθιστόρημα του Αζερμπαϊτζάν. Ο λαός της Γεωργίας πιστεύει ακράδαντα ότι το βιβλίο γράφτηκε από τον Γιούσεφ, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφωνίες.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;