Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από ταινίες της Disney

Disney
Πηγή Εικόνας: wptv.com

 

Οι ταινίες της Disney έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές σε όλη την υφήλιο και είναι ιδιαίτερα αγαπητές. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως πολλές από αυτές βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή σε παραμύθια που έχουν τροποποιηθεί. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλυθούν οι ταινίες Ποκαχόντας και Παναγία των Παρισίων. Ποιες ήταν οι πραγματικές ιστορίες; Πόσο απέχουν από τις ταινίες που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι;

Ποκαχόντας Ι

 

Disney
Ποκαχόντας και Τζον Σμιθ. Πηγή Εικόνας: metro.co.uk

 

Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 1995. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται σχετίζονται με την αποικιοκρατία και την κλασσική ιστορία της διάσωσης του Τζον Σμιθ από την Ποκαχόντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο συγκεκριμένα, το 1607 μια ομάδα αποικιοκρατών ανάμεσα τους και ο Τζον Σμιθ καταφθάνει στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α., με την ελπίδα να βρουν χρυσό και πολύτιμο ορυκτό πλούτο. Εκεί ζει η Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού της φυλής Πουατάν. Αποτελεί μια από τις εμπορικότερες ταινίες της Disney με ένα ιδιαίτερα αινιγματικό φινάλε. Στο τέλος ο Τζον Σμίθ επιστρέφει πίσω στο Λονδίνο για να περιθάλψει ένα τραύμα του, ενώ η Ποκαχόντας αρνείται να τον ακολουθήσει, καθώς ο λαός της τη χρειάζεται.

Ποκαχόντας ΙΙ

Pocahontas
Η Ποκαχόντας με βρετανικό φόρεμα εποχής, μαζί της ο Τζον Ρολφ στην εκδήλωση για τη γνωριμία της με το βασιλιά της Αγγλίας. Πηγή εικόνας : disney.fandom.com

 

Η δεύτερη ταινία κυκλοφόρησε το 1998. Η πλοκή της υπόθεσης σχετίζεται με το ταξίδι της Ποκαχόντας στη Βρετανία, με σκοπό να γνωρίσει το βασιλιά Ιάκωβο Α’.

Ο βασιλιάς, προκειμένου να αποφορτίσει το τεταμένο κλίμα μεταξύ των αποίκων στη Τζέιμσταουν και των γηγενών Ινδιάνων, στέλνει τον Τζον Ρολφ στη Βιρτζίνια με πρόσκληση προς των αρχηγό των Πουατάν να επισκεφτεί το Λονδίνο. Ο αρχηγός αρνείται την πρόσκληση, όμως, συμφωνεί στο να τον αντικαταστήσει η κόρη του, Ποκαχόντας. Το συγκεκριμένο σίκουελ αποτελεί ίσως το πιο πετυχημένο από όλα της Disney με ιδιαίτερη πλοκή και καλοδουλεμένο σενάριο. Στο τέλος, η Ποκαχόντας μετά την επιτυχή συνάντηση με το βασιλιά επιστρέφει πίσω στην πατρίδα της, έχοντας στον πλευρό της τον Ρολφ.

Η πραγματική ιστορία

Pocahontas with her son
Η Ποκαχόντας και ο γιός της Τόμας Ρολφ. Πηγή Εικόνας: americanindianmagazine.org

 

Η Ποκαχόντας ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα έζησε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ήταν κόρη του αρχηγού της φυλής της και γεννήθηκε το 1596. Η αλήθεια διαφέρει αρκετά από την ταινία Disney καθώς, όταν έφτασε ο Σμιθ με το πλήρωμα του στα εδάφη των Η.Π.Α., η Ποκαχόντας ήταν μόλις 11 ετών. Μεταξύ τους δεν υπήρξε κανένα ειδύλλιο.  Αρκετοί ιστορικοί αμφισβητούν μέχρι και τη διάσωση του Σμιθ από την Ποκαχόντας καθότι πέραν της προσωπικής του μαρτυρίας δεν υπάρχει άλλη απόδειξη που να τεκμηριώνει ότι όντως συνέβη.

Το σίκουελ της ταινίας στηρίζεται περισσότερο στην πραγματικότητα, καθώς όντως η Ποκαχόντας παντρεύτηκε κάποιον Τζον Ρολφ και όντως συνάντησε το Βασιλιά Ιάκωβο Α’. Παρόλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα ήταν πολύ σκληρότερα. Αρχικά, η Ποκαχόντας αιχμαλωτίστηκε από τους αποικιοκράτες και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο. Εκεί ασπάστηκε το χριστιανισμό και πήρε το όνομα Ρεβέκκα. Παράλληλα, έμαθε την αγγλική γλώσσα και υιοθέτησε τη βρετανική κουλτούρα. Το 1614 θα ερωτευτεί και θα παντρευτεί έναν εύπορο Άγγλο, τον Τζον Ρολφ με τον οποίο θα αποκτήσουν ένα παιδί, τον Τόμας.

Η Ποκαχόντας θα γίνει ιδιαίτερα συμπαθής στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και θα βρεθεί μέχρι και την αυλή του βασιλιά Ιάκωβου Α’. Ο γάμος μεταξύ ενός λευκού και μια ινδιάνας θα σηματοδοτήσει και μια περίοδο ειρήνης μεταξύ αποικιοκρατών και αυτοχθόνων λαών. Δυστυχώς, η Ποκαχόντας θα πεθάνει σε ηλικία μόλις 22 ετών από φυματίωση. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες απόγονοι της Ποκαχόντας ανάμεσα τους και δυο πρώην πρώτες κυρίες των Η.Π.Α. η Έντιθ Γουίλσον και Νάνσυ Ρήγκαν.

Παναγία των Παρισίων Ι

Disney
Εσμεράλντα και Κουασιμόδος Πηγή Εικόνας: s.yimg.com

 

Η φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων τον Απρίλιο του 2019 έκανε τους millennials να φέρουν στη μνήμη τους την ταινία που αγάπησαν στα παιδικά τους χρόνια, καθώς και τη θλίψη που θα ένιωθαν οι ήρωες τους (Kουασιμόδος, Εσμεράλδα, Φοίβος), αντικρίζοντας μια τέτοια καταστροφή.

Η πρώτη ταινία αποτελεί μια από τις σκοτεινότερες ταινίες της Disney. Πράγματι, η πλοκή ξεκινά με τη δολοφονία της μητέρας του Κουασιμόδο από το Φρόλο και την πρόθεση του να ρίξει το νεογέννητο Κουασιμόδο σε ένα πηγάδι. Ύστερα από παρέμβαση ιερέων, ο Φρόλο θα μεγαλώσει το μωρό κλεισμένο στο ναό της Παναγίας των Παρισίων. Παράλληλα, θα του απαγορεύσει να κυκλοφορεί στον έξω κόσμο, λόγω του δύσμορφου παρουσιαστικού του.

Τα χρόνια περνούν και η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από το μίσος που τρέφει ο Φρόλο για την κοινότητα των τσιγγάνων. Ταυτόχρονα, θέλει να εκτελέσει την Εσμεράλδα (νιώθει μια έλξη για εκείνη που με αυτό τον τρόπο θέλει να σβήσει). Εσμεράλαδα, Κουασιμόδος και ένας γενναίος λοχαγός, ο Φοίβος θα συνασπιστούν ενάντια στο Φρόλο, ο οποίος θα σκοτωθεί στο τέλος της ταινίας.

Παναγία των Παρισίων ΙΙ

παναγία των Παρισίων
Εσμεράλντα-Φοίβος με το γιό τους και Κουασιμόδος με την Μανταλένα Πηγή Εικόνας: scdn.nflximg.net

 

Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί ένα από τα πιο αδιάφορα σίκουελ που προβλήθηκαν ποτέ από τη Disney. Ουσιαστικά με αυτή την ταινία κλείνουν κάποια ερωτήματα που είχαν μείνει ασαφή στην πρώτη ταινία. Μας παρουσιάζει την Εσμεράλντα να είναι παντρεμένη με το Φοίβο και να έχουν αποκοτήσει ένα παιδί το Ζέφυρο. Επίσης, στη διάρκεια αυτής της ταινίας ο Κουασιμόδος βρίσκει τον έρωτα του στο πρόσωπο της Μανταλένας.

Η πραγματική ιστορία

παναγία των Παρισίων
Η Παναγία των Παρισίων Πηγή Εικόνας: static.mediapart.fr

 

Η συγκεκριμένη ιστορία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ που εκδόθηκε το 1831. Πρωταγωνιστές ο δύσμορφος κωδωνοκρούστης Κουασιμόδος και η τσιγγάνα Εσμεράλδα. Η εποχή που εκτυλίσσεται η υπόθεση είναι ο Μεσαίωνας. Στο αριστούργημα του Ουγκώ τα γεγονότα είναι πολύ πιο δραματικά σε σχέση με την ταινία.

Ο αρχιερέας Φρόλο ερωτεύεται παράφορα την τσιγγάνα Εσμεράλδα και βάζει τον Κουασιμόδο να την απαγάγει. Στην προσπάθεια του αυτή,  καταλήγει και εκείνος να την ερωτευτεί, ενώ αποτυγχάνει να την απαγάγει εξαιτίας παρέμβασης ενός αξιωματικού του Φοίβου. Ο Φρόλο σκοτώνει το Φοίβο και κατηγορεί την Εσμερλάδα για τη δολοφονία. Τελικά οδηγεί την τσιγγάνα στην κρεμάλα και τη σκοτώνει. Ο Κουασιμόδος πεθαίνει από ασιτία, έχοντας αγκαλιά του το άψυχο σώμα της Εσμεράλδας. Χρόνια αργότερα εντοπίζεται ο τάφος τους και οι σκελετοί τους είναι ακόμη αγκαλιασμένοι.

Παράλληλα στην ιστορία του Ουγκώ εμπλέκονται και άλλοι πρωταγωνιστές, ενώ αποκαλύπτεται πως η Εσμεράλδα δεν ήταν τσιγγάνα αλλά είχε απαχθεί σε παιδική ηλικία από τους τσιγγάνους και τη μεγάλωσαν σαν μέλος της κοινότητας τους. Τα γεγονότα της δεύτερης ταινίας δεν έχουν καμία συσχέτιση με το αριστούργημα του Ουγκώ.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Dark Disney: The Real And Horrifying Stories Behind The Classics ανακτήθηκε από : allthatsinteresting.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Αλεξανδρόπουλος

Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Γεωπληροφορικής των Τοπογράφων μηχανικών. Πτυχιούχος του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον την υποβάθμιση του καθώς και θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό. email : xris_alex@hotmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;