Οι Ταφικοί Κύκλοι των Μυκηνών κατά την Ύστερη εποχή του Χαλκού

Η Μέση εποχή του Χαλκού στον ελλαδικό χώρο εκτείνεται ανάμεσα στα έτη 2.000-1.600, ενώ η Ύστερη εποχή του Χαλκού το στα 1.600-1.000. Η μεταβατική περίοδος από τη Μέση στην Ύστερη εποχή, γίνεται αντιληπτή χάρις στην ανακάλυψη δύο σημαντικών ευρημάτων. Είναι οι δύο Ταφικοί Κύκλοι των Μυκηνών, γνωστοί ως Ταφικός Κύκλος Α’, ανακάλυψη του Γερμανού Ερρίκου Σλήμαν, και ο προγενέστερός του Ταφικός Κύκλος Β’.

Ταφικός Κύκλος Α’, Μυκήνες, 1600-1500
Ταφικός Κύκλος Β, Μυκήνες, 1650-1550

Οι δύο αυτοί Ταφικοί Κύκλοι αποτελούν τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, διότι παρέχουν στοιχεία για την ταφική αρχιτεκτονική και τα ταφικά έθιμα των Μυκηναίων. Αποτελούνται από πολλούς λακκοειδείς τάφους. Συγκεκριμένα, ο Κύκλος Β’ περιέχει κυβωτιόσχημους και κάθετους λακκοειδείς τάφους. Οι δύο Κύκλοι βρίσκονται σε απόσταση 150 περίπου μέτρων μεταξύ τους, δυτικά της ακρόπολης των Μυκηνών, σε χώρο που μάλλον καταλαμβανόταν από ένα εκτεταμένο νεκροταφείο. Κάθε ένας από τους Κύκλους αυτούς περιβάλλεται από έναν τοίχο διαμέτρου 27 μέτρων περίπου. Ο Κύκλος Α’, που χρονολογείται μεταξύ 1600 και 1500, διαθέτει μόνο 6 τάφους (I έως VI). Αντίθετα, ο Κύκλος Β’, που χρονολογείται μεταξύ 1650 και 1550, διαθέτει 24 (Α έως Φ).

ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΦΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Α’

Γενικά, τα κτερίσματα των δύο Ταφικών Κύκλων παρουσιάζουν ομοιότητες. Στον τάφο ΙV του Κύκλου Α’, για τον οποίο αξίζει να γίνει αναφορά, είχαν ταφεί τρεις άνδρες και δύο γυναίκες. Μαζί τους θάφτηκαν και μερικά κτερίσματα τιμής ένεκεν των νεκρών. Έτσι, απαντώνται:

 • 2 στέμματα, 8 διαδήματα και 3 προσωπίδες (όλα από χρυσό)
 • 5 χρυσά αγγεία, 11 αργυρά, 22 χάλκινα (3 από αλάβαστρο, 2 από φαγεντιανή και 8 πύληνα)
 • 2 χρυσά ρυτά, 3 αργυρά και 2 αυγά στρουθοκάμηλου
 • 27 χάλκινα ξίφη (τουλάχιστον), 16 μύκητες από ελεφαντόδοντο, χρυσό ή αλάβαστρο
 • 5 εγχειρίδια, 16 μαχαίρια και 5 ξυράφια
 • δαχτυλίδια χρυσά ή αργυρά και άλλα χρυσά κοσμήματα ενδυμάτων, χάντρες από ήλεκτρο κτλ.
Ταφικός Κύκλος Α’, Μυκήνες, 1600-1500

ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΦΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Β’

Στα κτερίσματα του Ταφικού Κύκλου Β’ περιλαμβάνονται κυρίως:

 • πήλινα (πόσεως και πρόχοι) και μετάλλινα αγγεία
 • χάλκινα όπλα (ξίφη, εγχειρίδια, μαχαίρια, αιχμές δοράτων)
 • χρυσά κοσμήματα, χάλκινες περόνες και αιχμές βελών
 • μια νεκρική προσωπίδα από ήλεκτρο
 • ένας σφραγιδόλιθος από αμέθυστο με απεικόνιση γενειοφόρου
 • ένα αγγείο από ορεία κρύσταλλο με λαβή σε σχήμα κεφαλής πάπιας.
Ταφικός Κύκλος Β, Μυκήνες, 1650-1550

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;