Τα παιδιά του Llullaillaco: Oι καλοδιατηρημένες μούμιες

SHARE

Llullaillaco
Πηγή εικόνας: Twitter.com

Τα όρια λατρείας μιας θρησκείας δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Σήμερα μπορεί να φαντάζουν δεδομένα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Πόλεμοι και αυθαιρεσίες στο όνομα στης θρησκείας έχουν γίνει πολλές φορές. Και παλαιότερα από αυτά ήταν οι θυσίες. Θυσίες ζώων, αλλά και ανθρώπων. Μια τέτοια περίπτωση είναι, δυστυχώς, και των παιδιών του Llullaillaco. Ενός ηφαιστείου ιερού των Ίνκα.

Στην θρησκεία των Ίνκα, εξέχουσα θέση κατείχε η ανθρωποθυσία και ιδιαίτερα παιδιών. Η «τελετή», που ονομάζονταν «capacocha» ή «qhapaq hucha», χρησίμευε για να μνημονευτούν σημαντικά γεγονότα ή ως προσφορά στους Θεούς σε περιόδους πείνας. Η τέλεση της είχε τόσο σημαντική θέση στην κοινωνία τους, που παιδιά ανατρέφονταν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν και τελούνταν με την έγκριση του αυτοκράτορα. Θεωρούταν ως τον πιο άμεσο τρόπο, για να ζητήσουν την προστασία και την εύνοια των Θεών.

 

Llullaillaco
Η μούμια «La doncella». Πηγή εικόνας: livescience.com

 

Τα παιδιά δεν ήταν τυχαία. Επιλέγονταν από όλη την αυτοκρατορία με μοναδικό κριτήριο την «φυσική τελειότητα» τους. Επρόκειτο για γιους και κόρες ευγενών και τοπικών αρχόντων. Στην αρχή, πήγαιναν τα παιδιά στην πρωτεύουσα, Κούσκο, όπου γίνονταν οι τελετουργίες κάθαρσης και από κει στέλνονταν σε κάθε ψηλή κορυφή στης αυτοκρατορίας για την θυσία. Οι θυσίες ήταν μεγάλη τιμή για τους Ίνκα και οι επιλεχθέντες αντάμωναν τους προγόνους τους, χωρίς να  πεθάνουν πραγματικά.

Σε μια από αυτές κορυφές ανακαλύφθηκαν τρεις τέλεια διατηρημένες μούμιες παιδιών. Δύο κοριτσιών και ενός αγοριού.

Το 1999, ο Johan Reinhard και η ομάδα του άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό των χώρων θυσιών των Ίνκα. Ξεκίνησαν από τις Άνδεις, με στόχο να καλύψουν όλο το μήκος της οροσειράς. Η ανακάλυψη δεν άργησε να έρθει. Την τρίτη μέρα, η ομάδα ξεκίνησε έρευνες στη κορυφή του ηφαιστείου Llullaillaco. Εκεί βρήκε ένα τεχνητό στρώμα που μετά από σκάψιμο οδήγησε σε έναν τάφο, 1,5 μέτρα κάτω από το έδαφος. Ο τάφος περιείχε τρεις μούμιες παιδιών και διάφορα χρυσά και ασημένια αγάλματα, υφάσματα και κεραμικά. Δύο από της μούμιες ήταν ανέγγιχτες, ενώ η τρίτη, ενός κοριτσιού, είχε χτυπηθεί από κεραυνό.

Advertisement

 

Llullaillaco
Η μούμια «La niña del rayo». Πηγή εικόνας: paranormalwhisperer.com

 

Η μεγαλύτερη από τα κορίτσια ονομάστηκε «La doncella» και ήταν μόλις 15 ετών. Φορούσε ένα φόρεμα με τα μαλλιά της περίτεχνα πλεγμένα, μαζί με ένα κεχριμπάρι με φτερά. Εντάσσονταν στην τάξη των Παρθένων του Ηλίου, δηλαδή τις κοπέλες που προορίζονται για ιέρειες ή βασίλισσες ή για θυσίες. Είχε μερικές λευκές τρίχες στα μαλλιά της, λόγω άγχους, και μια βακτηριακή λοίμωξη στους πνεύμονες, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Η δεύτερη κοπέλα ήταν ετεροθαλής αδελφή της και ονομάστηκε «La niña del rayo», επειδή χτυπήθηκε από κεραυνό. Ο κεραυνός χτύπησε το πρόσωπό της, ένα από τα αυτιά της και μέρος του ώμου της. Φορούσε ένα παραδοσιακό ανοιχτό καφέ φόρεμα acsu, ενώ το κεφάλι της και ένα μέρος του σώματός της, ήταν τυλιγμένα με μια παχιά κουβέρτα από μαλλί, κεντημένη σε κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Κοίταγε ψηλά και νοτιοδυτικά. Δεν είχε, όμως, την ίδια φροντίδα με την «La doncella».

 

Llullaillaco
Η μούμια «El niño». Πηγή εικόνας: ancient-origins.net

 

Το αγόρι ήταν μόλις 7 ετών. Ήταν σφιχτά τυλιγμένο με μια κουβέρτα και πέθανε κάτω από άγχος, καθώς βρέθηκε εμετός και αίμα στα ρούχα του. Φορούσε έναν γκρίζο χιτώνα, ένα ασημένιο βραχιόλι και δερμάτινα παπούτσια και είχε τυλιχτεί σε μια κόκκινη και καφέ κουβέρτα. Θάφτηκε με μια συλλογή μικρών αντικειμένων. Ενώ τα κορίτσια πέθαναν στον ύπνο τους, ο «El niño» φαίνεται να πέθανε από ασφυξία.

Η επιστημονική έρευνα λέει πως τα παιδιά βρίσκονταν σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες πριν να θυσιαστούν. Ουσίες στα μαλλιά της «La doncella» δείχνουν πως τα παιδιά ναρκώθηκαν με φύλλα κόκας και με την μπύρα αραβοσίτου, chicha. Η μούμια αυτή, μάλιστα, είχε καταναλώσει την μεγαλύτερη ποσότητα. Τα παιδιά πρέπει να ναρκώθηκαν και στη συνέχεια να τοποθετήθηκαν στον τάφο, όπου αφέθηκαν να πεθάνουν. Το κρύο τα διατήρησε σε τέτοιο βαθμό, που τα όργανα έμειναν άθικτα και η καρδιά ενός από του παιδιού είχε ακόμα παγωμένο αίμα.

Advertisement

 

Ο Johan Reinhard μαζί με δύο από τις μούμιες. Πηγή εικόνας: amazon.com

 

Στις 20 Ιουνίου 2001, η Εθνική Επιτροπή Μουσείων, Μνημείων και Ιστορικών Χώρων της Αργεντινής δήλωσε ότι τα παιδιά της Llullaillaco είναι εθνική ιστορική ιδιοκτησία της χώρας. Έτσι, από το 2007 βρίσκονται σε έκθεση στο Μουσείο  Αρχαιολογίας στην πόλη της Σάλτα. Υπάρχει, ωστόσο, ανοικτό το θέμα της θρησκευτικότητας αυτών των παιδιών. Οι ιθαγενείς αντιτίθενται στην έκθεση των παιδιών, καθώς πρόκειται για παραβίαση των αγαπημένων τους. Ο Rogelio Guanuco, ηγέτης της ένωσης ιθαγενών της Αργεντινής (AIRA) αναφέρει:

Το Llullaillaco εξακολουθεί να είναι ιερό για εμάς, δεν θα έπρεπε ποτέ να βλάψετε αυτό το ιερό και δεν θα έπρεπε να βάλετε τα παιδιά μας στην έκθεση σαν ένα τσίρκο.


Πηγές:

Final Moments of Incan Child Mummies’ Lives Revealed. Ανακτήθηκε από https://www.livescience.com/38504-incan-child-mummies-lives-revealed.html

Preserved For 500 Years, The Mummies Of Llullaillaco Show What Incan Child Sacrifices Entailed. Ανακτήθηκε από https://www.ranker.com/list/incan-mummy-sacrifices/rachel-souerbry

Inca Child Sacrifice Victims Were Drugged. Ανακτήθηκε από https://news.nationalgeographic.com/news/2013/07/130729-inca-mummy-maiden-sacrifice-coca-alcohol-drug-mountain-andes-children/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG