Τα δύο Ράιχ που προηγήθηκαν αυτό του Χίτλερ. Πότε και ποιος τα δημιούργησε

SHARE

Σε όλους μας είναι γνωστό το τρίτο Ράιχ. Έγινε γνωστό με το χειρότερο δυνατό τρόπο από το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ, που θεωρείται και δημιουργός του, το 1924 και κατ’ επέκταση όταν άρχισε να υλοποιείται το πρόγραμμα του. Το Ράιχ σημαίνει «αυτοκρατορία». Ποια ήταν όμως τα δύο προηγούμενα Ράιχ τα οποία ακολούθησε με τη σειρά του ο Χίτλερ;

Ράιχ

Α’ Ράιχ

Ως πρώτο Ράιχ αναφέρεται η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους ή αλλιώς Αυτοκρατορία της Δύσης. Στα λατινικά αναφέρεται ως Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae και στα γερμανικά ως Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation. Δηλαδή η Γερμανία από τον 10ο αιώνα έως τα μέσα του 17ου  αιώνα. Οι αυτοκράτορες πίστευαν πως συνέχιζαν την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πως σύμφωνα με την πίστη τους, δηλαδή τη χριστιανική, έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος στη γη ο οποίος θα εφάρμοζε την ουράνια βασιλεία και αυτός ο άνθρωπος ήταν ο ίδιος ο αυτοκράτορας. Παρόμοια πιστεύω υπήρχαν και στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ο Όθων ο Μέγας ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας του Α’ Ράιχ ο οποίος στέφθηκε το 962 μ.Χ. Στο απόγειο της η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους είχε υπό την κυριαρχία της αρκετές χώρες και μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης όπως Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Γαλλία και Ιταλία. Παρά το όνομα της, που σημαίνει πως ήταν η αυτοκρατορία του Θεού, για μεγάλο μέρος της ιστορίας της δεν περιείχε στα σύνορα της τη Ρώμη. Στα τελευταία της χρόνια η αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει, με κύριο πλήγμα τη Συνθήκη της Βεστφαλίας και ακόμα χειρότερο την ανάδειξη της Πρωσίας σε βασίλειο, με αποτέλεσμα να χάσει μια τεράστια και παράλληλα σημαντική περιοχή από την κυριαρχία της.

Ράιχ

Β’ Ράιχ

Η δημιουργία του B’ Ράιχ χρονολογείται μετά το γαλλο-γερμανικό πόλεμο το 1870  και δημιουργός του ήταν ο Όττο Φον Μπίσμαρκ, δούκας ο οποίος αποτέλεσε πρόεδρος και υπουργός της Πρωσίας, με αποτέλεσμα να ενοποιήσει ουσιαστικά τη Γερμανία. Αποτέλεσε τον πρώτο καγκελάριο της Γερμανικής Αυτοκρατορίας από τη στιγμή της ίδρυσης της, ένα χρόνο ακριβώς μετά τον πόλεμο, δηλαδή το 1871.

Advertisement

Η Γερμανία πριν αναλάβει ο Φον Μπίσμαρκ, αποτελούνταν από διασκορπισμένα πριγκιπάτα τα οποία είχαν χαλαρούς δεσμούς και δεσμούς συμφερόντων μεταξύ τους. Ο Φον Μπίσμαρκ ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους υπεύθυνους για την ένωση και τη δημιουργία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως με τους δούκες και πρίγκιπες των πριγκιπάτων της Νότιας Γερμανίας, προσφέροντας παραχωρήσεις με σκοπό να υποχωρήσουν και να ακολουθήσουν την ένωση.

Οι διαπραγματεύσεις στέφθηκαν με επιτυχία και έτσι ο Γουλιέλμος ο Α’ στέφθηκε αυτοκράτορας στις 18 Ιανουαρίου 1871 στην Αίθουσα των Καθρεπτών των Βερσαλλιών στο Παρίσι, μετά τη νίκη του γερμανικού στρατού επί του γαλλικού. Πάντως η διάρκεια του Β’ Ράιχ δεν ήταν τόσο μεγάλη. Διήρκησε 47 χρόνια καθώς διαλύθηκε μετά την ήττα της Γερμανίας στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918.

Πηγή:

Μηχανή του χρόνου:«Όλοι γνωρίζουν ποιο ήταν το Γ΄ Ράιχ του Χίτλερ. Ποια ήταν όμως τα προηγούμενα δύο και πότε δημιουργήθηκαν;»

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG