Η συνθήκη του Σεν Ζερμέν και η διάλυση της Αυστροουγγαρίας

Η συνθήκη του Σεν Ζερμέν και η διάλυση της Αυστροουγγαρίας
Πηγή Εικόνας: bostonlanguage.com

 

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1919 υπογράφεται η συνθήκη του Σεν Ζερμέν ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις του Ά Παγκοσμίου Πολέμου και τη νεοσύστατη δημοκρατία της Αυστρίας δημιουργώντας ένα κοινωνικοπολιτικό ντόμινο εξελίξεων.

Το πλαίσιο της συνθήκης

Με την υπογραφή της συνθήκης του Σεν Ζερμέν, η μέχρι πρότινος αυστροουγγρική αυτοκρατορία παύει να υπάρχει με την Αυστρία και την Ουγγαρία να γίνονται πλέον δύο ξεχωριστά κράτη, αποσχισμένα από την παλαιά αυτοκρατορία λειτουργώντας πλέον σε μια νέα δημοκρατική βάση. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται τα ανεξάρτητα κράτη της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας. Οι εδαφικές ανακατατάξεις θα συνεχιστούν στα επόμενα χρόνια με νέες συνθήκες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Mε την υπογραφή αυτής της συνθήκης, η Αυστρία θα υποχρεωθεί να καταβάλει ένα μεγάλο ποσό πολεμικών αποζημιώσεων στις αντίπαλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα θα ρυθμιστεί και ο στρατός της χώρας με τρόπο ώστε να μην μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει εκ νέου απειλή. Πιο συγκεκριμένα, η στρατιωτική δομή της μέχρι πρότινος αυτοκρατορίας θα συρρικνωθεί σε συγκεκριμένο αριθμό εθελοντών στρατιωτικών.

 

Πηγή Εικόνας: geopolitics.iisca.eu

Η Γερμανική προοπτική

Πριν την υπογραφή της συνθήκης του Σεν Ζερμέν, υπήρξε η προοπτική της ένωσης της Αυστρίας με την Γερμάνια με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας νέας, ισχυρότερης δύναμης και την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης της πρώτης. Μάλιστα για ένα συγκεκριμένο χρόνο είχε ανακηρυχθεί η Δημοκρατία της Γερμανικής Αυστρίας ως διάδοχη κατάσταση της αυτοκρατορίας και ως μεταβατική προς την ένωση με την Γερμανία. Ύστερα από τις εξελίξεις μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις όντας σε θέση ισχύος έθεσαν ευθύς εξαρχής την απαγόρευση της οποιασδήποτε ένωσης, είτε οικονομικής είτε πολιτικής χωρίς την έγκριση της Κοινωνίας των Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χάραξη μιας νέας πορείας

Η  συνθήκη του Σεν Ζερμέν επέφερε σε γεωπολιτικό επίπεδο σημαντικές αλλαγές με χαρακτηριστική την διάλυση των παλαιών συνόρων με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων. Παράλληλα, συστάθηκαν και νέα κράτη, όπως αυτά της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές ώθησαν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στην νέα εποχή, προετοιμάζοντας παράλληλα και το έδαφος για τις νέες πολεμοχαρές κινήσεις των συμμετεχόντων χωρών. Η συνθήκη Σεν Ζερμέν δημιούργησε τη βάση της νέας διπλωματίας που θα ασκούταν τα επόμενα χρόνια, μέσω των συνθηκών του Νεϊγύ και των Σεβρών, συνθήκες άκρως καίριες και για την Ελλάδα.

Περιεχόμενα της συνθήκης

Η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν περιλαμβάνει συνολικά 381 άρθρα κατανεμημένα σε 14 μέρη που αποτελούν επιμέρους κεφάλαια, με την ακόλουθη διάταξη:

 • Α΄ μέρος (Άρθρα 1-26), περιλαμβάνει αυτούσια άρθρα της Συμφωνίας “Περί Κοινωνίας των Εθνών”.
 • Β΄ μέρος (αρθ. 27-35), που αφορά τα νέα σύνορα της Αυστρίας.
 • Γ΄ μέρος (αρθ. 36-94), που περιλαμβάνει πολιτικούς όρους που αφορούν την Ευρώπη γενικότερα.
 • Δ΄ μέρος (αρθ. 95-117), που αφορά τα αυστριακά συμφέροντα εκτός Αυστρίας.
 • Ε¨ μέρος (αρθ. 118-159), που αφορά στρατιωτικούς, ναυτικούς και αεροπορικούς όρους.
 • Στ΄μέρος (αρθ. 160-172), που αφορά αιχμάλωτοι πολέμου και στρατιωτικούς τάφους (ταφή).
 • Ζ΄ μέρος (αρθ. 173-176), που αφορά τιμωρίες.
 • Η΄ μέρος (αρθ. 177-196), που αφορά επανορθώσεις.
 • Θ΄ μέρος (αρθ. 197-216), που αφορά δημοσιονομικούς όρους.
 • Ι΄ μέρος (άρθ. 217-275), που αφορά οικονομικούς όρους.
 • ΙΑ΄ μέρος (αρθ. 276-283), που αφορά γενικά αεροπλοΐα.
 • ΙΒ΄ μέρος (αρθ. 284-331), που αφορά λιμένες, υδάτινες οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές.
 • ΙΓ΄ μέρος (αρθ. 332-372), που αφορά θέματα εργασίας και
 • ΙΔ΄ μέρος (αρθ. 373-381), που αφορά διάφορες διατάξεις.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.geopolitics.iisca.eu (Τελευταία πρόσβαση 15-9-2020)

Treaty of St Germain – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.oxfordreference.com (Τελευταία πρόσβαση 15-9-2020)

Η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν – Αγίου Γερμανού: 10/9/1919 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.atexnos.gr (Τελευταία πρόσβαση 16-9-2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;