Σύμβολο Eιρήνης: Η ιστορία πίσω από το πασίγνωστο σήμα

Πηγή Εικόνας: popscreen.com

 

 

Σύμβολο της ειρήνης. Για εμάς σήμερα 3 είναι τα πιο γνωστά: ο κλάδος ελαίας των Αρχαίων Ελλήνων, το ιουδαϊκο-χριστιανικό περιστέρι και αυτό που έχει εντυπωθεί στη μνήμη μας ως το κατεξοχήν σύμβολο είναι το διχαλωτό σχήμα. Το τελευταίο αποτελεί και το νεότερο σύμβολο της ειρήνης, το οποίο αναδύθηκε από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60.

 

Η δημιουργία

Το σύμβολο της ειρήνης αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν φαίνεται πως η ιστορία του «γράφτηκε» στην Βρετανία. Σχεδιάστηκε από τον Gerald Holtom για την οργάνωση «Επιτροπή Δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου». Στις 21 Φεβρουαρίου 1958 παρουσιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο ενόψει μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στο Λονδίνο. Όμως λίγο αργότερα, στις 4 Απριλίου του 1958 το σύμβολο της ειρήνης έκανε το «ντεμπούτο» του σ’ ένα συλλαλητήριο της Επιτροπής Άμεσης Δράσης κατά του πυρηνικού πολέμου. Ήταν μια πορεία διαμαρτυρίας από το Λονδίνο στο Aldermaston του Berkshire, την τοποθεσία της ερευνητικής εγκατάστασης για ατομικά όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 

Σύμβολο της ειρήνης
Πηγή Εικόνας: el.wikipedia.org

Το σχέδιο

Ο Gerard Holtom σχεδίασε έναν κύκλο με τρεις γραμμές στο εσωτερικό του, με στόχο να αποτελέσει σύμβολο για την Επιτροπή Άμεσης Δράσης ενάντια στον πυρηνικό πόλεμο (DAC – Direct Action Committee Against Nuclear War). Το σύμβολο της ειρήνης  αποτελεί ένα κράμα μεταξύ των λατινικών γραμμάτων «Ν» και «D» στην οπτική μετάδοση σημάτων που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό και μάλιστα παραπέμπει και στις αγγλικές λέξεις Nuclear Disarmarment -Πυρηνικός Αφοπλισμός.

Όσο απλό ήταν στη σχεδίασή του, τόσο δύσκολο αποδείχθηκε στη σύλληψή του. «Ήμουν σε βαθιά απόγνωση. Σκιτσάριζα τον εαυτό μου, όπως ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμηχανία. Με τα χέρια τεντωμένα πότε πάνω και πότε κάτω, με τον τρόπο που ο αγρότης του Γκόγια στεκόταν μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα. Τελικά, το σκιτσάρισα με μια γραμμή και έβαλα ένα κύκλο γύρω του» όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

 

 

Σύμβολο της ειρήνης
Πηγή Εικόνας: el.wikipedia.org

Κυριαρχία και Ισχυρισμοί 

Το σύμβολο της ειρήνης έγινε το επίσημο σήμα της οργάνωσης «Καμπάνια για τον πυρηνικό αφοπλισμό» (CND), της οποίας επικεφαλής ήταν ο νομπελίστας Bertrand Russell. Αργότερα, αποτέλεσε διεθνές σύμβολο, όταν υιοθετήθηκε από το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 και από τα νεανικά κινήματα αμφισβήτησης την ίδια περίοδο. Υπάρχουν ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί ότι το σύμβολο συνδέεται με αντιχριστιανικές πρακτικές. Μάλιστα ακροδεξιές οργανώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, το έχουν χαρακτηρίσει σατανιστικό ή ακόμα και κομμουνιστικό.

 

Σύμβολο τηε ειρήνης
Πηγή Εικόνας: viotiki-ora.gr

Το σύμβολο της ειρήνης εμφανίζεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από το «Σύνδεσμος Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό ‘Bertrand Russell’» και στη συνέχεια από τη Νεολαία Λαμπράκη. Αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως κομμουνιστικό σύμβολο προκαλώντας αρκετές φορές τόσο το ενδιαφέρον όσο και την επέμβαση των αστυνομικών αρχών. Πασίγνωστη είναι η φωτογραφία με τον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη να κρατά ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης και τη λέξη ΕΛΛΑΣ κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας ειρήνης (21 Απριλίου 1963), που απαγορεύθηκε από την Αστυνομία και οδήγησε στη σύλληψή του.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Το σύμβολο της ειρήνης. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/articles/414

Η ιστορία του σήματος της Ειρήνης. Ανακτήθηκε από:http://socialpolicy.gr/2016/02/η-ιστορία-του-σήματος-της-ειρήνης.html (Τελευταία Πρόσβαση 08/04/2019)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;