Το «Μανχάταν της ερήμου»: Η αρχαία πόλη της Shibam

Shibam
Πηγή εικόνας: greekarchitects.gr

 

Στην καρδιά της Υεμένης, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα αρχαίων ουρανοξυστών από λάσπη που στέκεται πάνω στην έρημο. Είναι η πόλη Shibam, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Παραμένει από τις παλαιότερες μητροπόλεις του κόσμου στις οποίες χρησιμοποιήθηκε η κατακόρυφη κατασκευή. Με το συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό με κάθετη δόμηση, τα σπίτια αυτά αποτέλεσαν τους πρώτους ουρανοξύστες στον κόσμο. Το «Μανχάταν της Ερήμου» βρίσκεται σε έναν υπερυψωμένο λόφο στα βόρεια του κύριου ξεροποτάμου στην έρημο της Υεμένης. Κάποια από τα κτίρια ξεπερνούν τα 30 μέτρα ύψος. Ο μέσος όρος των ορόφων είναι πέντε, ενώ το ψηλότερο έχει οχτώ ορόφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της πόλης έγινε με σκοπό να προστατεύουν οι κάτοικοι όσο το δυνατόν περισσότερο από τις επιδρομές των Βεδουίνων.

 

Υεμένη
Πηγή εικόνας: perierga.gr

Οι σφοδρές καταστροφές στη πόλη

Ωστόσo, η Shibam σήμερα απειλείται, καθώς τα 444 πλίνθινα κτήρια της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες. Υπήρξαν αρκετές σφοδρές βροχοπτώσεις πρόσφατα, που έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας καταστροφές σε πάνω από 200 κτήρια. Σημαντική ζημιά προκάλεσε ένας τροπικός κυκλώνας το 2008, προκαλώντας πλημμύρες που συνεπώς κατέστρεψαν σημαντικό μέρος της πόλης. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των κτιρίων, απαιτείται η συνεχής συντήρηση της. Για να πραγματοποιηθούν, όμως, τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση της, χρειάζεται άμεσα η κρατική χρηματοδότηση. Η πόλη, όμως, κινδυνεύει και από ανθρωπογενείς παράγοντες. Το 2015 προστέθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο, όταν ο βίαιος εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Υεμένη, ώθησε την χώρα σε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Shibam
Πηγή εικόνας: perierga.gr

 

Σύμφωνα με το National Geographic, τα πλινθόκτιστα πολυώροφα κτίρια, τα οποία εκτείνονται έως και επτά ορόφους κατασκευάστηκαν από το εύφορο χώμα γύρω από την πόλη. Χώμα, σανό και νερό χρησιμοποιήθηκαν για τα τούβλα που στη συνέχεια ψήθηκαν στον ήλιο για ημέρες. Τα ισόγεια χωρίς παράθυρα χρησιμοποιήθηκαν για τα ζώα και ως αποθήκες σιτηρών, ενώ οι πάνω όροφοι αποτελούν μεταξύ άλλων χώρους συναντήσεων. Υπέργειες γέφυρες αλλά και πόρτες συνδέουν τα κτίρια μεταξύ τους, πράγμα που είναι τόσο χρηστικό, όσο και μέτρο άμυνας της πόλης. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο της Υεμένης, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που παραμένει έκπληκτος από την κατασκευή. Η πρώτη εντύπωση όλων είναι ότι βρίσκονται σε μια μεγαλούπολη που φτιάχτηκε στην άμμο στο κέντρο της ερήμου.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

Το «Μανχάταν της ερήμου», η αρχαία πόλη ουρανοξυστών στην Υεμένη, βρίσκεται σε κίνδυνο. Αντλήθηκε από: sputniknews.gr

Πόλη Shibam στην Υεμένη – “Το Μανχάταν της Ερήμου”. Αντλήθηκε από greekarchitects.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;