Ρούπελ: Εικονογραφώντας την ιστορία του

Ρούπελ
Πηγή Εικόνας: Youmagazine.gr

Ρούπελ – Το κόμικ


Ρούπελ 1941.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να εικονογραφήσετε μια στιγμή, ένα γεγονός της ιστορίας μας; Έχετε φανταστεί πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να μπείτε στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, να αποκωδικοποιήσετε σκέψεις, πράξεις και συναισθήματα αποτυπώνοντάς τα όσο πιο πιστά γίνεται; Μια τέτοια κίνηση υλοποιήθηκε προκειμένου οι νέοι να έρθουν πιο κοντά στα γεγονότα υπεράσπισης των οχυρών του Ρούπελ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο άνθρωπος που κατάφερε να «ζωντανέψει» τη Μάχη των Οχυρών είναι ο ζωγράφος Σπυρίδων Ζαχαρόπουλος. Για εκείνον μοιάζει ένα πολύ γοητευτικό εγχείρημα. Επιπλέον ο Παναγιώτης Σαββίδης, που ανέλαβε την ευθύνη της έκδοσης, υπογραμμίζει ότι στην εποχή των νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δύναμη της εικόνας είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να προσεγγίσει τους νέους και τις νέες για να τους ευαισθητοποιήσει γύρω από τα πραγματικά γεγονότα του τόπου.

 «Χρειάζεται φαντασία για να μπει κάποιος στην ψυχολογία των ανθρώπων που επιθυμεί να περιγράψει, να δημιουργήσει τις εικόνες στο μυαλό του και να ταυτίσει τις εικόνες αυτές με την αληθινή ιστορία». Σ.Ζαχαρόπουλος


Ρούπελ
Πηγή Εικόνας: Protothema.gr

Παρασκήνιο

1941. Μια «χούφτα» Έλληνες ανάγκασε τους Γερμανούς να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι η αντίσταση των Ελλήνων στη Μακεδονία και την Κρήτη καθυστέρησε το χτύπημα των Ναζί στη Ρωσία με τα ολέθρια γι αυτούς αποτελέσματα. Η ισχυρή αντίσταση, ανάγκασε τον εχθρό να μετακινηθεί στα δυτικά, ώστε να προσπαθήσει να εισέλθει στα στενά του Στρυμόνα. 

Η εισβολή τελικά έγινε μέσω της κοιλάδας του Αξιού και τα γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Ήταν τότε που Γερμανός αξιωματικός – αγγελιοφόρος επισκέφθηκε τον διοικητή του ελληνικού σώματος, Γιώργο Δουράτσο, στο Ρούπελ για να του ζητήσει την παράδοση των οχυρών. Η απάντηση ήταν αποστομωτική: «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται». Έπειτα από την κατάληψη της Θεσσαλονίκης πάρθηκε απόφαση παύσης των εχθροπραξιών. Επιπλέον, οι εισβολείς απέδωσαν τιμή στη φρουρά του Ρούπελ που αποχώρησε αήττητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   «Είναι πράγματι κάτι διαφορετικό, ένα κόμικ που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα. Δεν αναφέρεται σε μια φανταστική ιστορία, αλλά στα πραγματικά γεγονότα». Π.Σαββίδης


Κρυμμένα γεγονότα

Ο κ. Σαββίδης τονίζει ότι, για πρώτη φορά, στο κόμικ που δημιουργήθηκε, δημοσιεύονται άγνωστες -έως τώρα- πτυχές της ιστορίας. Αναφέρεται η συμμετοχή της βρετανικής αεροπορίας, της ΡΑΦ με τον επισμηναγό Μάρμαντιουκ Τόμας Σαιντ Τζον Πατλ, ο οποίος κατάφερε να καταρρίψει ένα γερμανικό αεροπλάνο, πάνω από τη στενωπό του Ρούπελ. Επίσης, περιγράφονται και οι εκτός υπόγειων οχυρών μάχες στο Δυτικό Μπέλλες και στη θέση Ομορφοπλαγιά. Εκεί ο αντίπαλος υποκλίθηκε στο σθένος και την αυταπάρνηση του λοχία Δημήτριου Ίτσιου. Τέλος, παρουσιάζεται η ιστορία της Ελένης Μαρούδη, της μοναδικής γυναίκας που συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιοχής, συνοδεύοντας τον αδελφό της Χρήστο Μαρούδη, ο οποίος έπεσε στον αγώνα. Μάλιστα τιμήθηκε με το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων από την ελληνική πολιτεία.

Ο Σ. Ζαχαρόπουλος επισήμανε πως το δυσκολότερο κομμάτι για την υλοποίηση της ιδέας αυτής στηριζόταν στην συνεργασία. Από τη στιγμή που υπήρχε ήδη η υπόθεση (δηλαδή το ιστορικό γεγονός) το όλο θέμα βασιζόταν στην συνεννόηση, κατανόηση και συνεργασία Σαββίδη- Ζαχαρόπουλου. Το σημείο τομής βρέθηκε και το κόμικ ήταν έτοιμο σε μόλις 2 μήνες, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση.

  «Πολλοί άνθρωποι, απόγονοι όσων πολέμησαν στο Ρούπελ, μας τηλεφώνησαν ήδη και δήλωσαν συγκλονισμένοι που βλέπουν την ιστορία των προγόνων τους να περιγράφεται τόσο παραστατικά». Π.Σαββίδης


Έσοδα

Η έκδοση έγινε με τη χορηγία του επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού, στη μνήμη του πατέρα του Δημητρίου Μπογονικολού, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής λόχου στο οχυρό Καρατάς, στις Σέρρες. Τα έσοδα από τις πωλήσεις στοχεύουν τη συντήρηση των οχυρών πάνω από το Ρούπελ, ώστε να γίνουν επισκέψιμα.

Υστερόγραφο: Περισσότερο υλικό σχετικά με το κόμικ βρίσκεται στην ιστοσελίδα  Fort Roupel

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Ρούπελ – Όταν η ιστορία γίνεται κόμικ https://www.thebest.gr/article/542722-roupel-otan-i-istoria-ginetai-komik (Τελευταία ανάκτηση 23/06/2019)

ΡΟΥΠΕΛ 1941. ΤΟ ΚΟΜΙΚ – https://www.roupel.gr/comic/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;