Ρωσική επανάσταση: «Φωνή λαού, οργή Θεού»

SHARE

Ρωσική επανάσταση
Πηγή εικόνας: blog.oup.com

Η Ρωσία διατηρεί, μέχρι σήμερα, μία ισχυρή παρουσία στο παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό κατεστημένο, ασκώντας σημαντική επιρροή στις εξελίξεις. Η ίδια διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην έκβαση του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το καθοριστικότερο σημείο, εντούτοις, στην ρωσική ιστορία θα μπορούσε να θεωρηθεί η Ρωσική επανάσταση του 1917. Τα Οκτωβριανά, καθόρισαν την μετέπειτα κοινωνικοπολιτική ταυτότητα πολλών χωρών που βρίσκονταν, και μη, υπό την επιρροή της Μητέρας Ρωσίας και έδωσαν για πρώτη φορά υπόσταση στο κομμουνιστικό καθεστώς.

Ο «καρπός» της επανάστασης είχε αρχίσει να ωριμάζει πολύ πριν ξεσπάσει η εμφύλια αυτή διαμάχη. Το αυταρχικό τσαρικό καθεστώς, ύστερα από τριακόσια χρόνια βασιλείας, είχε αρχίσει να αποδομείται, καθιστώντας την Ρωσική επανάσταση μία αναγκαία εξέγερση για τη μεταβολή του καθεστώτος και την εξέλιξη. Ο Τσάρος Νικόλαος ο Δεύτερος, μετά την ανάληψη του ρωσικού θρόνου, δέχθηκε επανειλημμένα πιέσεις για την αλλαγή του καθεστώτος της απόλυτης μοναρχίας σε συνταγματική μοναρχία. Παρά τις προτροπές για τη συνταγματική αλλαγή, ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας αποφάσισε να μην αποτινάξει τον αυταρχικό χαρακτήρα της ρωσικής αυτοκρατορίας και να διατηρήσει τον τίτλο του απόλυτου μονάρχη. Ωστόσο, λόγω του δυσβάσταχτου βιοτικού επιπέδου για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των μεγάλων στρατιωτικών αποτυχιών δημιουργήθηκε η αυτοκρατορική Δούμα, ένας είδος ελεγκτικού οργάνου των τσαρικών αποφάσεων.

Ενώ ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος, αρχικά, ενίσχυε το πατριωτικό αίσθημα και το τσαρικό καθεστώς, καθώς η Ρωσία είχε αρχίσει να αποδεκατίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό και η φτώχεια μάστιζε τη ρωσική επικράτεια, ένας ταξικός πόλεμος βρισκόταν προ των πυλών. Όλα αυτά τα γεγονότα, εντείνονταν λόγω των σκανδάλων του παλατιού και της εξαιρετικά ύποπτης επιρροή ενός τσαρλατάνου, που άκουγε στο όνομα Ρασπούτιν. Έτσι άρχισε να ενισχύεται η πολιτική ομάδα των μπολσεβίκων, της οποίας ηγούνταν ο Βλάντιμιρ Λένιν και «είχε τις ιδεολογικές της ρίζες» στο κομμουνιστικό μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς. Το όραμα του Λένιν ήταν μία ταξική επανάσταση που θα διαμόρφωνε μία νέα τάξη πραγμάτων και θα έκανε το ταλαιπωρημένο προλεταριάτο κυρίαρχο του εαυτού του.

Advertisement

 

Ρωσική επανάσταση
Πηγή εικόνας: wellesley.edu

 

Μετά το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου, η τσαρική κυριαρχία είχε, ήδη, κλονιστεί αρκετά και τα γεγονότα που ακολούθησαν απέδειξαν την ευθραυστότητα του καθεστώτος. Μία σειρά αιματηρών εξεγέρσεων του ρωσικού λαού, ενάντια στην τσαρική αυτοκρατορία, οδήγησαν στην Ρωσική επανάσταση που κορυφώθηκε τον Οκτώβρη του 1918. Μετά την επικράτηση του προλεταριάτου και την επιστροφή του Λένιν, το τσαρικό καθεστώς εξέπεσε και η Δούμα διαλύθηκε. Η αυτοκρατορική οικογένεια κρατούνταν για περίπου ένα χρόνο σε ένα σπίτι στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας, όπου και δολοφονήθηκαν από τους μπολσεβίκους.

Η ρωσική επανάσταση μας διδάσκει τη μεταβλητότητα της κοινωνίας μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε την αξία της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των ανθρώπων. Η ανθρωπότητα έχει στα χέρια της έναν πολύτιμο οδηγό- την ιστορία της. Οι πόλεμοι που βίωσε το ανθρώπινο γένος, είναι πληγές που δεν επουλώνονται και είναι εκεί για να μας θυμίζουν τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων και το τίμημα της ανθρώπινης επιβίωσης.


Πηγές:

“What You Need to Know First to Understand the Russian Revolution”.
Ανακτήθηκε από: https://www.smithsonianmag.com/history/what-you-need-know-understand-russian-revolution-180961214/

“From Tsar to U.S.S.R.: Russia’s Chaotic Year of Revolution”, BY ORLANDO FIGES.
Ανακτήθηκε από: https://www.nationalgeographic.com/archaeology-and-history/magazine/2017/09-10/russian-revolution-history-lenin/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG