Ρομπέν των Δασών: Η αλήθεια πίσω από την κουκούλα

Ρομπέν των Δασών

Ρομπέν των Δασών: Ο πιο διάσημος παράνομος που γνωρίζουμε! Μπαλάντες, γραπτά χρονικά, κινηματογραφικές ταινίες, ακόμη και κινούμενα σχέδια διηγούνται τα κατορθώματα του έκπτωτου ευγενούς που έκλεβε από τους πλούσιους για να δίνει στους φτωχούς. Ποιο είναι, όμως, το αληθινό υπόβαθρο της ιστορίας και γιατί εκατοντάδες χρόνια μετά ο κόσμος συνεχίζει να διαβάζει γι’ αυτόν;

Η ιστορία που ξέρουμε σήμερα έχει ως εξής:

Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, αναχωρεί για την Γ’ Σταυροφορία (1189-1192) αφήνοντας στο θρόνο τον αδερφό του, Ιωάννη τον Ακτήμονα. Ο Ιωάννης κυβερνά δεσποτικά και ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Παράλληλα, η αύξηση των φόρων είναι πλέον γεγονός. Ένας φτωχός πολίτης σκοτώνει ένα ελάφι για να θρέψει την οικογένειά του. Αυτό το ελάφι, όμως, ανήκε στον Ιωάννη και ο άνθρωπος κινδύνευε να φυλακιστεί. Τότε επεμβαίνει ο Ρομπέν των Δασών (Robin Hood) αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ενώ γνώριζε την ποινή του θανάτου που θεσπίστηκε για όποιον σκοτώσει ζώο που ανήκει στον βασιλιά. Έτσι ο ήρωας του Σέργουντ πετάει προκλητικά μπροστά στο Σερίφη του Νότιγχαμ ένα ελάφι που μόλις είχε σκοτώσει. Έπειτα από την ευθεία αυτή πρόκληση, ο Ρομπέν των Δασών επικηρύσσεται και όλη του η περιουσία δημεύεται.

Έτσι αρχίζει, λοιπόν, σύμφωνα με το μύθο, η κόντρα μεταξύ του Ρομπέν και του Σερίφη του Νότιγχαμ.

Ρομπέν των Δασών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρομπέν των Δασών δεν είναι μόνος του στο δάσος του Σέργουντ. Οι «χαρούμενοι άντρες» (με πιο γνωστούς τον Λιτλ Τζών και τον καλόγερο Τακ) βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό του. Παράλληλα τον βοηθούν είτε να συναντήσει την αγαπημένη του Μάριον είτε να ντροπιάσει-για μια ακόμη φορά-το Σερίφη.

Η ζωή συνεχίζεται με αυτόν το ρυθμό ώσπου έπειτα από χρόνια φτάνει μια είδηση που ανατρέπει τα δεδομένα…

Ο Ριχάρδος επέζησε της Σταυροφορίας μεν, αλλά βρίσκεται αιχμάλωτος στην Αυστρία! Οι Αυστριακοί απαιτούν λύτρα για να τον ελευθερώσουν. Με πολλές προσπάθειες ο Ρομπέν συγκεντρώνει το απαραίτητο ποσό και ο βασιλιάς του ελευθερώνεται. Καθώς γυρίζει μεταμφιεσμένος στην Αγγλία, δεν αναγνωρίζεται από τον Ρομπέν των Δασών. Έτσι δημιουργείται μεταξύ τους μια παρεξήγηση, ώσπου ο Ριχάρδος, επιτέλους, αποκαλύπτεται.

Μαζί ξεκινούν για το Λονδίνο προκειμένου ο νόμιμος βασιλιάς να ξαναπάρει το θρόνο του. Ακολουθεί μάχη κατά την οποία τα στρατεύματα του σφετεριστή Ιωάννη ηττώνται. Μαζί του τελειώνει και η άδικη και σκληρή διακυβέρνηση και ο κόσμος πλέον ζει ευτυχισμένος!

Ρομπέν των Δασών

Ωστόσο η ιστορία αυτή είναι συρραφή πολλών περιστατικών διαμέσου των αιώνων. Αρχικά συναντούμε το όνομα Ρομπέν των δασών το 1226 στο Γιορκ. Ένας άνθρωπος εν ονόματι Ρομπέν, αφού έχασε την περιουσία του επειδή χρωστούσε στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, βγήκε στην παρανομία. Κατόπιν, το όνομα Robin Ηood, εμφανίζεται ξανά το 1261 στα δικαστικά πρακτικά και αποδίδεται σε κάποιον επίσης παράνομο.

Το όνομα Robin Hood ως σύμβολο προδότη και παράνομου παρέμεινε έως τα 1605, όταν οι αυτουργοί της Συνωμοσίας της πυρίτιδας κατονομάζονται ως «Robinhood».

Ρομπέν των Δασών

 

Το 1450 γράφεται ένα κείμενο με τίτλο «Ο Ρομπέν των Δασών και ο μοναχός» με πολλά στοιχεία από τη διαμάχη Ρομπέν-Σερίφη. Μέχρι αυτά τα χρόνια ο Ρομπέν των Δασών έχει την φήμη του τιμωρού των εχθρών του και δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν βοήθειά του προς τους φτωχούς. Το ευγενικό αυτό πορτραίτο δημιουργήθηκε κατά τον 16ο αι. όπως και η ρομαντική ιστορία με τη Λαίδη Μάριον που βασίστηκε στο  γαλλικό ποίημα του 1280 «Jeu de Robin et Marion».

Όποια κι αν είναι η αλήθεια,  το πρόσωπο του Ρομπέν των Δασών φανερώνει την ελπίδα των αδύναμων για δικαιοσύνη την οποία δεν πρόκειται να αποδώσουν τα δικαστήρια…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλλη Ζωγράφου

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Ασχολείται εθελοντικά με την αρθρογραφία στο Maxmag.gr και σε άλλα περιοδικά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;