Η «Λίμνη των Σκελετών»: Το αρχαιολογικό μυστήριο

"Λίμνη των Σκελετών"
Πηγή εικόνας: newpost.gr

Μια μικρή λίμνη, σε μία απομακρυσμένη κοιλάδα των Ιμαλαΐων στο έδαφος της Ινδίας, κρύβει στα παγωμένα έγκατα της εκατοντάδες ανθρώπινους σκελετούς. Από το γεγονός αυτό η λίμνη Ρούπκουντ είναι γνωστή και ως η «Λίμνη των Σκελετών». Η «Λίμνη των Σκελετών» αποτελεί ένα επιστημονικό αίνιγμα για τους επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications επιχείρησε να δώσει απαντήσεις. Συνεχώς, όμως, προκύπτουν περισσότερα ερωτηματικά.

Η «Λίμνη των Σκελετών»

Η λίμνη Ρούπκουντ ή αλλιώς η «Λίμνη των Σκελετών» βρίσκεται περίπου 5.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται ένα από τα πλέον ανατριχιαστικά μυστήρια της αρχαιολογίας, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες σκελετοί. Μέχρι και 800 σκελετοί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Τον χειμώνα, όταν τα πάντα σκεπάζονται από χιόνι, η εικόνα της λίμνης είναι απλά ειδυλλιακή. Όταν, όμως, ο πάγος που καλύπτει την επιφάνεια της λίμνης, διαμέτρου 40 μέτρων περίπου, λιώνει, το θέαμα είναι ανατριχιαστικό. Ανθρώπινα οστά και κρανία, κάποια από αυτά με κομμάτια σάρκας κολλημένα πάνω τους, αναδύονται από τα βάθη, δίνοντας στο σημείο την ονομασία η «Λίμνη των Σκελετών».

Η «Λίμνη των Σκελετών» ανακαλύφθηκε το 1942, από ένα δασοφύλακα. Όταν το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, ο πάγος έλιωσε, φανερώθηκαν υπολείμματα σκελετών που επέπλεαν στο νερό ή βρίσκονταν στην άκρη της λίμνης. Αμέσως κρίθηκε επιβεβλημένη η αναγνώριση θυμάτων.

Καθώς η ανακάλυψη αυτή έγινε εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετοί θεώρησαν ότι οι σκελετοί άνηκαν σε Ιάπωνες στρατιώτες που στην προσπάθειά τους να περάσουν από τα Ιμαλάια βρήκαν τραγικό θάνατο. Η Αγγλία για να μην κατηγορηθεί και να αποφύγει επικείμενη επίθεση από την Ιαπωνία, επέβαλε να γίνει άμεση αναγνώριση των σκελετών. Η έρευνα έδειξε ότι οι σκελετοί, που βρέθηκαν,  χρονολογούνταν πολύ πιο πριν από το 1940.

Υπήρχαν περισσότεροι από 200 σκελετοί μέσα και γύρω από τη λίμνη. Αρκετοί βρίσκονταν στα βάθη της λίμνης, που ξεπερνούσε τα 2,5 μέτρα, αλλά και κάτω από το έδαφος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ξηρότητα στον αέρα είχαν διατηρήσει κάποια κομμάτια σάρκας στα σώματα, νύχια, αλλά και μέρη από το τριχωτό της κεφαλής. Ανακαλύφθηκαν, ακόμη, κομμάτια από ξύλινα αντικείμενα, σιδερένιες αιχμές, παντόφλες, κοσμήματα. Τίποτα από τα σκελετικά υπολείμματα και τα αντικείμενα δεν αποκάλυπτε την προέλευση των ανθρώπων ή την αιτία του θανάτου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: www.vice.com

Οι πρώτες έρευνες

Το 2004 επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνέλεξαν δείγματα, από τη “Λίμνη των Σκελετών”, από τα σκελετικά απομεινάρια. Με ραδιοχρονολόγηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκελετοί χρονολογούνταν γύρω στο 850 μ.Χ. Υπέδειξε, ακόμη, ότι προέρχονταν κυρίως από τη νότιο Ασία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα που βρέθηκαν δίπλα στους σκελετούς και η απουσία ενός κοντινού οικισμού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ίσως πρόκειται για μια ομάδα ταξιδιωτών. Ο λόγος που ταξίδευαν παραμένει άγνωστος, το πιθανότερο όμως να ήταν ένα θρησκευτικό προσκύνημα.

Εννέα χρόνια αργότερα, μια ομάδα ερευνητών, αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων ανακάλυψαν την αιτία θανάτου των ταξιδιωτών. Η αιτία που πέθαναν ακαριαία περισσότεροι από 200 άνθρωποι θεωρήθηκε μια ισχυρή χαλαζόπτωση. Μια ισχυρή χαλαζόπτωση, στη «Λίμνη των Σκελετών», με χαλαζόκοκκους στο μέγεθος μια μπάλας του κρίκετ (περίπου 23 εκατοστά περίμετρος). Όλοι οι σκελετοί πέθαναν με τον ίδιο τρόπο, με χτυπήματα στο κεφάλι. Τα τραύματα δεν ήταν αποτέλεσμα ενός αιχμηρού όπλου, αλλά ενός σφαιρικού αντικειμένου, όπως ο χαλαζόκοκκος. 

Πηγή εικόνας: agonaskritis.gr

Πρόσφατες έρευνες στη «Λίμνη των Σκελετών»

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications καταλήγει ότι οι σκελετοί ανήκουν σε ανθρώπους που πέθαναν σε ένα διάστημα χιλίων χρόνων. Χρονολογούνται περίπου από τον 7ο αιώνα μ.Χ. έως και τον 17ο, μπορεί και αργότερα. Η θεωρία των ερευνών του 2004 ανατρέπεται από τις γονιδιωματικές αναλύσεις 38 σκελετών. Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν πως 23 από τους νεκρούς προέρχονταν όντως από τη νότιο Ασία, αλλά πέθαναν σε ένα ή περισσότερα περιστατικά, μεταξύ του 7ου και του 10ου αιώνα μ.Χ. Μεταξύ των σκελετών που εξετάστηκαν υπάρχουν και 14 νεκροί που είχαν πεθάνει σε άλλη χρονική περίοδο και προέρχονταν από αλλού. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι προέρχονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Από την αλληλούχιση του γονιδιώματος 38 σκελετών αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ομάδες μεταξύ των σκελετών στη «Λίμνη των Σκελετών». Η πρώτη αποτελείται από 23 άτομα με καταγωγές που φαίνονται να σχετίζονται με ανθρώπους της σημερινής Ινδίας. Η δεύτερη αποτελείται από 14 άτομα με καταγωγή που φαίνεται να συνδέεται στενά με τους κατοίκους της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της σημερινής Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Το ένα άτομο που απομένει φαίνεται να προέρχονταν από τη νοτιοανατολική Ασία.

Η δεύτερη έκπληξη είχε να κάνει με τις χρονικές περιόδους των θανάτων. Αρχικά, πιστεύονταν πως σκοτώθηκαν όλοι μαζί στη «Λίμνη των Σκελετών». Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι δύο προαναφερθείσες μεγάλες ομάδες βρέθηκαν στη λίμνη με διαφορά 1.000 ετών. Πρώτα, τα ινδικής καταγωγής άτομα βρέθηκαν και πέθαναν μεταξύ του 7ου και 10ου μ.Χ. αιώνα, πιθανώς σε πολλαπλά περιστατικά, ξεχωριστά μεταξύ τους χρονικά. Ωστόσο, τα άτομα άλλων ομάδων (που αποτελούνταν από ταξιδιώτες από την ανατολική Μεσόγειο και την νοτιοανατολική Ασία) έφτασαν εκεί κάπου μεταξύ του 17ου και του 20ου αιώνα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Τι έκαναν οι Κρήτες στα Ιμαλάια; Το μυστήριο της λίμνης των σκελετών. Ανακτήθηκε από newpost.gr (Τελευταία τροποποίηση 17/11/2019)

Το αρχαιολογικό μυστήριο της “Λίμνης των Σκελετών” στα Ιμαλάια: Πιθανώς Έλληνες μεταξύ των νεκρών. Ανακτήθηκε από huffingtonpost.gr (Τελευταία τροποποίηση 17/11/2019)

Το μυστήριο της “λίμνης με τους σκελετούς” στα Ιμαλάια, που αποκαλύπτονται κάθε καλοκαίρι. Μετά από έρευνες δεκαετιών οι επιστήμονες βρήκαν την αιτία θανάτου για 200 ανθρώπους. Ανακτήθηκε από mixanitouxronou.gr (Τελευταία τροποποίηση 17/11/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;