Προϊστορικό κοχύλι μουσικό όργανο 18.000 ετών ηχεί ξανά

κοχύλι
Πηγή εικόνας: almaradio.gr

Το προϊστορικό κοχύλι, ένα μουσικό όργανο 18.000 ετών, ηχεί ξανά. Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό εύρημα, που αρχικά είχε αγνοηθεί από τους ιστορικούς. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, από το περιοδικό Science Advances, το προϊστορικό αυτό κοχύλι είναι το αρχαιότερο πνευστό μουσικό όργανο τέτοιου τύπου.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν το περίφημο αυτό κοχύλι, έδωσαν στη δημοσιότητα μια εγγραφή του ήχου του.

Το κοχύλι εντοπίστηκε σε σπήλαιο στα Πυρηναία το 1931.  Αρχικά, αγνοήθηκε από τους ιστορικούς. Όμως, μετά από εκτενέστερη μελέτη, επιστήμονες από τρία γαλλικά ιδρύματα, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της και μετά από 18.000 του «έδωσαν» ήχο. Το κοχύλι Charonia Lampas είναι σπασμένο στην άκρη του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άνοιγμα διαμέτρου 3,5 εκατοστών περίπου. Η άκρη θεωρείται το πιο σκληρό κομμάτι του, αναφέρουν οι επιστήμονες, και το σπάσιμο δεν είναι τυχαίο.

Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις κοπής, διάτρησης και διακόσμησης με τη χρήση αιματίτη, μιας κόκκινης χρωστικής ουσίας η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και για τις βραχογραφίες που έκαναν διάσημο το σπήλαιο Marsoulas, στο οποίο βρέθηκε το κοχύλι. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με έναν μουσικό για να επαληθεύσουν την υπόθεσή τους, ότι το κοχύλι χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ήχου. Ο μουσικός κατάφερε να βγάλει ήχους από αυτό, οι οποίοι ήταν κοντά στις νότες Ντο, Ντο Δίεση και Ρε.

κοχύλι
Πηγή εικόνας: almaradio.gr

Τόσο το ασυνήθιστο άνοιγμα, όσο και η οργανική επικάλυψη που εντοπίστηκε σε αυτό, οδήγησαν τους επιστήμονες στο να υποθέσουν ότι ένα επιστόμιο είχε αρχικά επικολληθεί στο κοχύλι. Η παρουσία επιστόμιων, σε πολλά άλλα κοχύλια ανά τον κόσμο, συνηγορεί υπέρ αυτής της ερμηνείας, αναφέρει ο αρχαιολόγος Gilles Tosello του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, που συνυπογράφει τη μελέτη.

Η χρονολόγηση με άνθρακα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα κάρβουνο και ένα οστό αρκούδας από την ίδια διαστρωμάτωση με το κοχύλι, έδειξε πως τα αντικείμενα έχουν ηλικία 18.000 ετών.

Οι ερευνητές εντόπισαν, στο συγκεκριμένο προϊστορικό κοχύλι, ομοιότητες με υλικά που βρέθηκαν σε άλλες σπηλιές κατά μήκος της ακτογραμμής της Βόρειας Ισπανίας, γεγονός που τους οδηγεί στην υπόθεση πως πρόκειται για νομαδικές φυλές κυνηγών.

Οι επιστήμονες, πλέον, εργάζονται να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο, με εκτύπωση 3D, ώστε να μάθουν περισσότερα για τη μικρή διάτρηση που εντοπίστηκε στο κοχύλι. Παράλληλα, προσπαθούν να ερευνήσουν πόσο μακριά θα μπορούσε να φθάσει ο ήχος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Γάλλοι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το κοχύλι ηλικίας 18.000 ετών η εξαιρετικά σκληρή κορυφή πιθανότατα έσπασε σκόπιμα. Βρήκαν, επίσης, ίχνη ρητίνης ή κεριού που πέφτουν γύρω από το άνοιγμα, που λειτουργούσε ως μια πιθανή κόλλα για να το κρατάει.

Ακούστε τον ήχο:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Ακούστε τον ήχο ενός προϊστορικού μουσικού οργάνου 18.000 ετών. Ανακτήθηκε από https://almaradio.gr/proistoriko-mousiko-organo/ (Τελευταία προβολή 20/02/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;