
Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με τον Πρίγκιπας Βλαντ ΙΙΙ. Ποιες είναι όμως αληθινές και ποιες όχι; Μύθοι γεννήθηκαν αναφερόμενοι στο όνομα του, καθώς έμεινε χαραγμένο σε όλες τις γενιές που ακολούθησαν μετά το θάνατο του. Ένας άνθρωπος, πρίγκιπας και προστάτης της Χριστιανοσύνης και της πατρίδας του, σε μια εποχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Έχει διάφορα ονόματα όπως Πρίγκιπας Βλαντ, ή Βλαντ ο Παλουκωτής, ή Βλαντ ΙΙΙ Δράκουλας, ή Βλαντ Τέπες, αλλά στον περισσότερο κόσμο είναι γνωστός ως Δράκουλας. Ήταν ο Βλαντ ένα τέρας ή ένας μεσαιωνικός άρχοντας όπως όλοι οι άλλοι, ο κόσμος μπορεί να μην ξέρει ποτέ στα σίγουρα.
Καταγωγή
Ο Βλαντ γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία(;) (ανήκει στη σημερινή Ρουμανία) το 1431 από μια ευγενή οικογένεια. Το όνομα του πατέρα του ήταν Βλαντ ΙΙ Ντρακούλ, που σήμαινε «δράκος» ή «δαίμονας» στα ρουμάνικα. Ο Βλαντ ΙΙ ανήκε στο Τάγμα του Δράκου, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Σιγκίσμουντ, ένα τάγμα το οποίο μαχόταν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προστατεύοντας την χριστιανική πίστη. «Δράκουλας» σημαίνει γιος του Ντρακούλ, οπότε ο Βλαντ σήμαινε πως ήταν «γιος του δαίμονα» ή «γιος του διαβόλου». Ο Βλαντ ήταν ο δεύτερος από τους τέσσερις γιους του Βλαντ ΙΙ Ντρακούλ.
Πρώιμα χρόνια, αιχμαλωσία και διεκδίκηση του θρόνου. Ο θάνατος του Βλαντ ΙΙΙ
Το 1436, ο πατέρας του ανέλαβε την ηγεμονία της Βλαχίας. Το 1442, ο Βλαντ ΙΙ Ντρακούλ έστειλε στον σουλτάνο Μουράτ ΙΙ, δύο γιους του, τον Βλαντ ΙΙΙ και τον Ραντού, ως εγγύηση για την υποστήριξη της Οθωμανικής πολιτικής που βρισκόταν σε πόλεμο με τους Ούγγρους. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από τον σουλτάνο, έμαθαν φιλοσοφία επιστήμη και τέχνες, ενώ διδάχθηκαν αρκετά και για τέχνες του πολέμου. Παρά τις γνώσεις που αποκτούσε, ο Βλαντ επιθυμούσε να απελευθερωθεί από τα δεσμά των Οθωμανών, σε αντίθεση με τον αδερφό του, ο οποίος έγινε πολύ καλός φίλος με τον Μωάμεθ, το γιο του Μουράτ, ενώ παράλληλα δέχθηκε και την ισλαμική πίστη.
Δεν παρέμεινε όμως πολλά χρόνια κάτω από την ηγεμονία του σουλτάνου, καθώς γύρισε πίσω στη Βλαχία το 1448, αφού ενημερώθηκε για την δολοφονία του πατέρα του και του μεγαλύτερου αδερφού του από ευγενείς της Βλαχίας. Δολοφονήθηκε στους βάλτους κοντά στο Μπαλτενί, ανάμεσα στο Ταργκοβίστ και το Βουκουρέστι.
Ο Βλαντ τότε ξεκίνησε έναν αγώνα για να επανακτήσει τη θέση του πατέρα του. Αντίπαλοι του ήταν ο Βλαντισλάβ ΙΙ, ηγεμόνας πλέον της Βλαχίας. Το 1448 νίκησε και παρέμεινε στο θρόνο για το μικρό διάστημα των δύο μηνών, όπου καθαιρέθηκε ξανά από τον Βλαντισλάβ, υποστηριζόμενος από τους Ούγγρους. Μετά από οκτώ χρόνια όμως, ατελείωτης προσπάθειας ανακατέλαβε το θρόνο ως το 1462. Το ίδιο έτος, ο Μωάμεθ ο Πορθητής, εισέβαλε στην Βλαχία αλλά η στρατιωτική του δύναμη εκτοπίστηκε από την άμυνα που είχε οργανώσει ο Βλαντ για την άμυνα της πατρίδας του και του θρόνου, γεγονός που αποτέλεσε θρίαμβο. Ο Βλαντ ΙΙΙ, ήταν πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφού σταμάτησε να πληρώνει και τους φόρους υποτέλειας, γεγονός που διασφάλιζε την ειρήνη ανάμεσα τους.
Παρ’ όλα αυτά, ο σουλτάνος Μωάμεθ δεν σταμάτησε εκεί. Έδωσε στον αδερφό του Βλαντ, τον Ραντού, έναν μοναδικό στόχο, χωρίς περιθώρια λάθους, την κατάληψη της Βλαχίας. Παρά τις λίγες νίκες που ακολούθησαν, ο Βλαντ είχε έλλειψη χρημάτων και προμηθειών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει τόσο τον στρατό του για την άμυνα της χώρας του, όσο και τον λαό του. Ως λύση σκέφτηκε να ζητήσει την βοήθεια των Ούγγρων. Η μοίρα όμως του επιφύλασσε διαφορετικό αποτέλεσμα. Αντί για βοήθεια, ο βασιλιάς της Ουγγαρίας, ο Ματίας Ι, διέταξε την αιχμαλώτιση και την φυλάκιση του. Έτσι, ο Ραντού ανέλαβε τον θρόνο της Βλαχίας, όντας υποτελείς του σουλτάνου. Ο Βλαντ αποφυλακίστηκε μετά από 12 χρόνια και το 1475 ανέλαβε ξανά τον θρόνο μετά από τον ξαφνικό θάνατο του αδερφού του και την βοήθεια του βασιλιά της Μολδαβίας, τον Στέφανο ΙΙΙ τον Μέγα. Πέθανε όμως τον ίδιο χρόνο σε μια μάχη ενάντια των Οθωμανών.
Υπάρχουν πολλές διαφωνίες σχετικά με τον τόπο που βρίσκεται θαμμένος ο Βλαντ ΙΙΙ. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι βρίσκεται θαμμένος σε ένα μοναστήρι στο Σναγκόφ, στο βόρειο μέρος του Βουκουρεστίου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται θαμμένος στο μοναστήρι της Κομάνα, που βρίσκεται κοντά στον τόπο όπου ο Βλαντ ΙΙΙ σκοτώθηκε στη μάχη.
Βλαντ ΙΙΙ ο Παλουκωτής, ένας έξυπνος ηγέτης;
Ο Βλάντ έγινε περιβόητος και το όνομα του ακούστηκε σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Το γεγονός όμως που τον άφησε ανεξίτηλο στις μνήμες των ανθρώπων, είναι η μέθοδος που ακολουθούσε για να τιμωρεί τους αντιπάλους του. Η μέθοδος αυτή ήταν το παλούκωμα. Ο Βλαντ παλούκωνε τους αιχμαλώτους του ζωντανούς, αλλά και τους νεκρούς προκαλώντας τον τρόμο στα αντίπαλα στρατόπεδα. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως η μέθοδος που ακολουθούσε δεν ήταν απλά μια κίνηση σαδισμού, αλλά την χρησιμοποιούσε κιόλας για να τρομάζει τους αντιπάλους του. Ασκούσε ψυχολογικό πόλεμο στους εχθρούς του, καθώς είχε να αντιμετωπίσει μια δύναμη αρκετά μεγαλύτερη από τη δικιά του.
Μια πηγή αναφέρει πως μετά από μια μάχη με τους Οθωμανούς το 1462, ο Μωάμεθ έφτασε στην πόλη Ταργκοβίστ. Καθώς προχωρούσε προς την έρημη πόλη, οι μόνοι που τον διαδέχθηκαν ήταν περίπου 20.000 παλουκωμένοι αιχμάλωτοι. Μόλις αντίκρισε το αποτρόπαιο αυτό θέαμα ο Μωάμεθ, τρομοκρατήθηκε δεν προχώρησε περεταίρω. Διάφορες ιστορίες αναφέρουν επίσης ότι, κατά την διάρκεια της φυλάκισης του στην Ουγγαρία, ο Βλαντ παλούκωνε ποντίκια με ξύλα που έβρισκε μέσα στη φυλακή, δείχνοντας την μανία του για θάνατο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πήρε το όνομα του ως Βλαντ ο Παλουκωτής ή Βλαντ Τέπες στα Ρουμάνικα.
Η εξυπνάδα του Βλαντ ως ηγέτης της Βλαχίας, φαίνεται στο γεγονός πως μπορούσε να πετύχει πράγματα, χωρίς να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το παλούκωμα. Μια άλλη πηγή αναφέρει πως, ένα βράδυ ο Βλαντ έντυσε τους στρατιώτες του με οθωμανικά ρούχα και κινήθηκαν στο οθωμανικό στρατόπεδο που βρισκόταν ο Μωάμεθ. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν τον σουλτάνο στον ύπνο του. Η αποστολή δεν στέφθηκε με επιτυχία, κατάφεραν όμως να πανικοβάλλουν το αντίπαλο στρατόπεδο, που όπως αναφέρει η πηγή οι Οθωμανοί στρατιώτες σκοτώνονταν μεταξύ τους μέχρι το πρωί.
Μύθοι σχετικά με τον Βλαντ ΙΙΙ
Πολλοί είναι οι ιστορικοί, που πιστεύουν πως το έργο «Δράκουλας» , το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε για τον βρυκόλακα το 1897, από τον Στόκερ και προκάλεσε τρόμο στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων, ενώ αποτέλεσε και την αρχή της δημιουργίας πολλών σειρών, ταινιών και βιβλίων, ήταν εμπνευσμένο από τον Βλαντ ΙΙΙ. Ανάμεσα σε αστικούς μύθους, φανερώνονται γεγονότα που αναφέρουν πως ο Βλαντ έπινε αίμα, δειπνούσε ανάμεσα στα πτώματα των παλουκωμένων αιχμαλώτων του ή έπλενε τα χέρια του με αίμα πριν δειπνίσει. Γεγονότα βέβαια, που δεν είναι ιστορικά αποδεικνυόμενα.
Ένα ακόμα κοινό που έχουν οι δυο χαρακτήρες σύμφωνα με τους μύθους, πέρα από την αγάπη τους για αίμα, είναι η Τρανσυλβανία. Στο κάστρο της Τρανσυλβανίας ζούσε ο περιβόητος βρικόλακας. Ο πραγματικός όμως Βλαντ, δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί. Το μόνο κοινό σε αυτή την πλευρά της ιστορίας, είναι πως ο Πρίγκιπας της Βλαχίας γεννήθηκε εκεί, γεγονός που δεν είναι ούτε αυτό ιστορικά αποδεικνυόμενο, καθώς υπάρχει και η περίπτωση ο νεαρός πρίγκιπας να γεννήθηκε στο Ταργκοβίστ.
Πάντως, ένας από τους κυριότερους μύθους, που έχει μείνει γνωστός έως σήμερα, είναι πως ο Βλαντ ΙΙΙ, έχοντας πλέον μείνει χωρίς καμια επιλογή, για να νικήσει τον Μωάμεθ κατέφυγε στην έσχατη λύση, να πιει το αίμα από ένα τέρας της εποχής που θα του έδινε απεριόριστη δύναμη και αθανασία. Ο Βλαντ στον μύθο, νίκησε τον αντίπαλο του, όμως αντί να πεθάνει, εξαφανίστηκε σε σκοτεινά μέρη έτσι ώστε να μην το ξαναδεί ποτέ ανθρώπινο μάτι γιατι λόγω της δύναμης που του δόθηκε, διψούσε για ανθρώπινο αίμα.
Ο Βλαντ ΙΙΙ, παρά την σκληρότητα του, αποτελεί ηρωική προσωπικότητα στην Ρουμανία, αφού πολέμησε για να προστατέψει την πατρίδα του ενάντια στην οθωμανική απειλή. Όσο αναφορά τους μύθους σχετικά με τον αιμοδιψή πρίγκιπα, σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα και πηγές δεν αποδεικνύεται τίποτα από αυτά. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει και να είναι σίγουρος για τις σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος…
Πηγές:
- https://www.britannica.com/biography/Vlad-the-Impaler
- http://www.ancient-origins.net/myths-legends/vlad-impaler-inspiration-behind-count-dracula-001631
- http://www.livescience.com/48536-vlad-the-impaler-dark-secrets.html
- http://www.livescience.com/40843-real-dracula-vlad-the-impaler.html