Πώς ταξίδευαν οι Βίκινγκς χωρίς όργανα πλοήγησης;

Βίκινγκς

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Σκανδιναβοί ναυτικοί και ειδικά οι Βίκινγκς , που είχαν στηρίξει την κυριαρχία τους στις θαλάσσιες μετακινήσεις, ήταν η αδυναμία τους να χρησιμοποιήσουν τα άστρα για να προσανατολιστούν. Σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, οι ναυτικοί προσανατολίζονταν με αυτόν τον τρόπο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό στη Σκανδιναβία, όπου κατά τη διάρκεια του αρκτικού καλοκαιριού τα άστρα δεν φαίνονταν στον ουρανό ενώ ακόμη και ο Ήλιος ήταν κρυμμένος πίσω από πυκνά σύννεφα.

Για δεκαετίες οι ιστορικοί αναζητούσαν απάντηση στο ερώτημα πώς εξελίχθηκαν οι Βίκινγκς σε δεινούς θαλασσοπόρους (πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους).

Την απάντηση έδινε ένας αρχαίος σκανδιναβικός μύθος που ανέφερε ότι ο θρυλικός Σκανδιναβός ναυτικός Σίγκουρντ, χρησιμοποιούσε στα ταξίδια του έναν  κρύσταλλο (μαγικό), την ηλιόπετρα, η οποία έδειχνε τη θέση του Ήλιου όταν ο ουρανός ήταν σκεπασμένος με σύννεφα. Έτσι λέγεται πως οι Βίκινγκς μπορούσαν να προσανατολιστούν.

Μία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον μύθο, αποδεικνύοντας πως η “ηλιόπετρα” είναι υπαρκτή. Τον Φεβρουάριο του 2010, δύο επιστήµονες από τα Πανεπιστήµια Eotvos της Βουδαπέστης και Lund της Σουηδίας, ανακοίνωσαν πως η “μαγική” ηλιόπετρα υπάρχει και είναι ένα είδος διάφανου ασβεστίτη που µπορούσε να µαγνητίζει το ηλιακό φως, ακόµη και µέσα στην οµίχλη, µε αποτέλεσµα να “προδίδει” τη θέση του ήλιου στους ταξιδευτές ώστε να µην παρεκκλίνουν από την πορεία τους.  Τώρα, μία ακόμη διεθνής έρευνα, έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της “ηλιόπετρας”, υποστηρίζοντας πως είναι ο καλσίτης- ένας κρύσταλλος που είναι πολωμένος και μπορεί να φαίνεται σκοτεινός ή φωτεινός ανάλογα με τον προσανατολισμό του σε σχέση με τη θέση του Ήλιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Βίκινγκς
Πλοίο Βίκινγκς στο Εθνικό Μουσείο της Βασίλισσας Μαργκρέτε στην Κοπεγχάγη

 

Βίκινγκς
Χάρτης ταξιδιών Βίκινγκς κατά τον 8ο-11ο αιώνα μ.Χ.

 

πηγές: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας. geo-s(Σιδηρόπουλος Γεώργιος)

Διαβάστε περισσότερα για τους Βίκινγκς :

Ragnar Lothbrok: Ο θρύλος ενός ατρόμητου Βίκινγκ πολέμαρχου
«Άιβαρ ο Ασπόνδυλος», ο αδίστακτος ηγέτης των Βίκινγκς

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;