Πώς προέκυψε άραγε το σχήμα της καρδιάς;

SHARE

σχήμα της καρδιάς
Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Πώς προέκυψε το σχήμα της καρδιάς;

Το σχήμα της καρδιάς όπως έχει επικρατήσει, δεν θυμίζει σε τίποτα το ανθρώπινο όργανο του σώματος μας. Με το συγκεκριμένο σχήμα όμως εκφράζουμε την αγάπη, τον έρωτα αλλά και το σχήμα της του ανθρώπινου οργάνου. Από πού αντλήθηκε η έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του σχήματος;

Σύμφωνα με την ιατρική το όργανο της καρδιάς δεν είναι ποτέ τόσο έντονο κόκκινο σε χρώμα και το σχήμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα δύο χαρακτηριστικά τόξα από πάνω για παράδειγμα, δεν υπάρχουν στην καρδιά που χτυπά στο σώμα μας.

Οι θεωρίες που έχουν επικρατήσει μέσα από το πέρασμα των αιώνων είναι τρεις. Η πρώτη θεωρία και η πιο δημοφιλής είναι ότι το σχήμα της καρδίας διαμορφώθηκε με βάση το γυναικείο στήθος και ειδικότερα τους γυναικείους γλουτούς.

Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί έχουν βρει σύμβολα που μοιάζουν με αυτό της καρδιάς και χρονολογούνται ήδη από το 3.000 π.Χ., χαραγμένα σε μινωικά, μυκηναϊκά και ρωμαϊκά κεραμικά.Ενώ, η ιστορική εκδοχή,υποστηρίζει δυο θεωρίες :

α) ότι έχει τις ρίζες της στον σπόρο του φυτού «silphium», ένα είδος γιγάντιου μάραθου που αναπτύχθηκε στη βόρεια αφρικανική ακτή κοντά στην ελληνική αποικία της Κυρήνης. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο σπόρο ως φάρμακο για τον βήχα, αλλά σε μεγαλύτερη δόση λειτουργούσε ως μέσο αντισύλληψης.

β) ότι πρόκειται για την αποτύπωση δυο φύλλων κισσού που «αγκαλιάζονται» και συνδέονται το ένα με το άλλο. Ο κισσός ήταν το ιερό φυτό του θεού Διονύσου, όλες οι παραστάσεις του Διονύσου τον απεικονίζουν στεφανωμένο με φύλλα κισσού. Όλες οι διονυσιακές παραστάσεις διακοσμούνται με φύλλα κισσού στην τέχνη, το συναντάμε ακόμα να διακοσμεί επιγραφές.

Advertisement

Από τα μέσα του 13ου αιώνα, το σύμβολο της καρδιάς ξεκίνησε να συναντάται σε έργα τέχνης, αυτή τη φορά αναπαριστώντας για πρώτη φορά την ανθρώπινη καρδιά. Ο λόγος που δεν γνώριζαν πως είναι στην πραγματικότητα η ανθρώπινη καρδιά και βασίστηκαν στις αρχαίες περιγραφές είναι γιατί η Καθολική Εκκλησία απαγόρευε τις αυτοψίες και την μεταθανάτια έρευνα του σώματος.

Ένας ακόμα λόγος που επικράτησε αυτό το σχήμα της καρδιάς,  ήταν η τράπουλα που αναπτύχθηκε από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου το 1370 με κούπες, νομίσματα, σπαθιά και polo-sticks. Το 1500, οι Γάλλοι επινόησαν τις σύγχρονες τράπουλες με τους ρόμβους, τα σπαθιά, τα μπαστούνια και τις καρδιές. Το παιχνίδι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές (μαζί με το σύμβολο της καρδιάς) και τα σχήματα της τράπουλας παρέμειναν έτσι μέχρι και σήμερα.

Η καρδιά είναι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα της γης, συνυφασμένο πάντα με την αγάπη και τον έρωτα. Την συναντάμε σε κάθε μέσο έκφρασης συναισθημάτων, σε αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης, σε συνθήματα στους δρόμου αλλά πλέον ξέρεις δεν στέλνουμε καρδούλες αλλά κισσόφυλλα προς τιμήν του θεού Διονύσου.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

  • Το σύμβολο της καρδιάς στους αιώνες, Ανακτήθηκε από nomika-epilekta.gr
  • Πώς προέκυψε το σχήμα της καρδιάς, Ανακτήθηκε από mixanitouxronou.gr

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG