Πόπη: Η ιστορία πίσω από τη φράση «Έγινε της Πόπης»

Πόπη
Πηγή Εικόνας: mixanitouxronou.gr

«Πόπη», το τραγικό δρομολόγιο

To 1920, ένα μετασκευασμένο επιβατικό ατμόπλοιο που φέρει το όνομα «Πόπη» γίνεται κτήμα της «Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας». Όταν έγινε μέρος της εταιρείας μετρούσε ήδη 40 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε ως ιδιωτική θαλαμηγός αναψυχής. Όμως έφτασε στο σημείο να αλλάζει αδιάκοπα ιδιοκτήτες μετατρέποντάς το τελικά σε πλοίο ακτοπλοΐας.

Ήταν 27 Νοεμβρίου του 1934. Τότε το πλοίο προσάραξε κοντά στη Βουλιαγμένη. Φορτωμένο με τουλάχιστον 122 επιβάτες αλλά και με εμπορεύματα (μεταξύ των οποίων και τυριά) . Το πλοίο θα εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρο, Πάρο, Νάουσα Πάρου, Νάξο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Οία, Ίο, Θήρα, Ανάφη, Αμοργό, Αιγιάλη, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, και επιστροφή μέσω Νάξου, Πάρου, Σύρου, για να καταπλεύσει κάποτε στον Πειραιά από όπου αναχώρησε.

Η πρόσκρουση του πλοίου «Πόπη»

Όταν έγινε η πρόσκρουση του πλοίου «Πόπη» τόσο οι αξιωματικοί του πλοίου όσο και το πλήρωμα φρόντισαν να δώσουν προτεραιότητα στην εκφόρτωση των τυριών που το πλοίο μετέφερε, παρά στη διάσωση των επιβατών. Έπειτα βλέποντας οι επιβάτες το πλοίο να παίρνει κλίση προς τα δεξιά προσπαθούσαν να σωθούν μόνοι τους. Κανείς δεν τους βοήθησε ώστε να κατευθυνθούν στο κατάστρωμα. Η απουσία του πληρώματος εκείνη την κρίσιμη και δύσκολη στιγμή που ο κίνδυνος κορυφωνόταν έκανε ακόμη μεγαλύτερη τη σύγχυση. Την ώρα του πανικού ακούστηκε μια φωνή να λέει «Πνιγόμαστε, σωθείτε όπως μπορείτε».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόπη
Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

 

Το πλοίο ποτέ δεν βυθίστηκε ολόκληρο παρόλα αυτά 11 επιβάτες πνίγηκαν μέσα στην ταραχή τους και τον πανικό που επικρατούσε. Ο κόσμος κατάφερε να εξέλθει χάρις σε 3 χωροφύλακες που συνόδευαν κρατουμένους στην Ανάφη. Άναψαν κλεφτοφάναρα και δίνοντας μία και μόνο οδηγία τους βοήθησαν να αποβιβαστούν περπατώντας στη διπλανή στεριά της βραχονησίδας του «Κασιδιού». Μόλις κατάφεραν οι ναυαγοί να φτάσουν μετέφεραν τις χαοτικές εικόνες και τις τραγικές σκηνές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης. Το «Πόπη» αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διέθετε ούτε συσκευή ασύρματου τηλέγραφου.

Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ραδιοτηλεγραφητών οι οποίοι εξέδωσαν διαμαρτυρία «δια τα όσα συνέβησαν με το Α/Π «Πόπην». Ο πανικός που συνεπάγεται με την εγκατάλειψη του πλοίου, η απουσία βοήθειας από το πλήρωμα, το ανύπαρκτο τηλεγραφικό σύστημα, όλες αυτές οι εικόνες έμειναν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του ναυτικού κόσμου και των νησιωτών. Η έκφραση «έγινε της «Πόπης», έγινε ταυτόσημη με τον πανικό και την αταξία της νύχτας του ναυαγίου.

Και τα λάθη συνεχίζονται

Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά. Το κακό είναι ότι επισκευάστηκε ελάχιστα καθώς ακολούθησαν μερικές μόνο επιδιορθώσεις και ύστερα δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα, Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Ληξούρι. Για δεύτερη φορά όμως οι επιβάτες τέθηκαν σε κίνδυνο. Ειπώθηκε ότι εξαιτίας υψηλού κέντρου βάρους το πλοίο ήταν ευάλωτο στις απότομες κλίσεις. Δεν ήθελε και πολύ ώστε η έκφραση του ναυαγίου, να επανέλθει και πάλι, αφού ο ναυτικός κόσμος μιλούσε εκ νέου για της «Πόπης» τα κατορθώματα. Όλα αυτά τα γεγονότα ήταν αρκετά ώστε ο κόσμος είχε χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στο πλοίο και απέφευγε να κάνει ταξίδια με αυτό. Λίγο αργότερα το πλοίο Πόπη μετονομάστηκε σε «Ήπειρος». Σκοπός του ήταν  να σβήσει το κακό παρελθόν που συνδέθηκε με αυτό και αποτέλεσε ένα από τα πλοία της εταιρείας «Ηπειρωτική».


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο αυτό: 

«Έγινε της Πόπης». Πώς βγήκε η έκφραση από το πλοίο που βυθιζόταν και το πλήρωμα προσπαθούσε να σώσει τα τυριά που μετέφεραν! 11 επιβάτες πνίγηκαν από πανικό – mixanitouxronou.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;