8 χαμένοι πολιτισμοί που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία

SHARE

Πηγή εικόνας: dikaiologitika.gr

Κάθε λαός αφήνει το σημάδι του στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Υπήρξαν όμως πολιτισμοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας. Αυτοί οι πολιτισμοί, για ξεχωριστό λόγο ο καθένας, γεννήθηκαν, άκμασαν, παρήκμασαν και εξαφανίστηκαν.

1) O πολιτισμός των Μάγια

Το επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια βρισκόταν στις τροπικές πεδιάδες, της σημερινής Γουατεμάλας. Έφτασε στο απόγειο της δύναμης και της επιρροής της τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οι Μάγια ασχολήθηκαν με πολλά πράγματα. Ανέπτυξαν τη γεωργία, την κεραμική, την ιερογλυφική γραφή, τα μαθηματικά. Άφησαν πίσω τους εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά ευρήματα. Από τι όμως εξαφανίσθηκαν; Πολλά λέγονται. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ο πολιτισμός τους χάθηκε επειδή είχαν εξαντλήσει όλους τους πόρους του κοντινού περιβάλλοντός τους. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν τον τόπο τους βιώσιμο. Πιθανό ενδεχόμενο για τον αφανισμό τους ήταν η περιβαλλοντική ξηρασία. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι οι συνεχείς πόλεμοι με ανταγωνιστικές πόλεις-κράτη, οδήγησαν στο να εξαφανιστεί αυτός ο τεράστιος πολιτισμός.

Πηγή εικόνας: averoph.wordpress.com

2) O πολιτισμός της κοιλάδας του Ίνδου

O πολιτισμός της κοιλάδας του Ίνδου ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός που βρισκόταν στο σημερινό Πακιστάν και την βορειοδυτική Ινδία. Αναπτύχθηκε στην εύφορη πεδιάδα των πλημμύρων του Ίνδου ποταμού και εμφανίστηκε περίπου το 4000 π.Χ. Το 1800 π.Χ. άρχισε η παρακμή του πολιτισμού. Οι κάτοικοι σταμάτησαν να γράφουν, κατήργησαν τις μονάδες μέτρησης για εμπορικούς λόγους ενώ διέκοψαν τη σύνδεσή τους με την Εγγύς Ανατολή.

Οι πόλεις εγκαταλείφθηκαν. Εκτιμάται ότι για την εξαφάνισή τους ευθύνεται η αποξήρανση του ποταμού Σαρασουάτι, διαδικασία που είχε ξεκινήσει περίπου έναν αιώνα πριν την εξαφάνισή τους. Μια άλλη εκδοχή  είναι πως μια μεγάλη πλημμύρα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στην γεωργία. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την οικονομία τους μη βιώσιμη, προκαλώντας και την κατάρρευση της αστικής τάξης.

Advertisement
Πηγή εικόνας: CNN.gr

3) Το νησί του Πάσχα

Ο πολιτισμός του Νησιού του Πάσχα κατοικούσε στο ομώνυμο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού. Η νήσος του Πάσχα είναι διάσημη σήμερα για τα 887 τεραστίων διαστάσεων, σωζόμενα αγάλματα της. Η ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί ξεκινά περίπου το 500 μ.Χ., όταν κατέφθασαν και οι πρώτοι άποικοι από τα νησιά Μαρκέζας και των νήσων Γκάμπιερ της Γαλλικής Πολυνησίας. Οι επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνά τους, έφεραν στο φως νέα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν πως για τον αποδεκατισμό του πολιτισμού ευθύνεται η άφιξη των Ευρωπαίων, οι οποίοι έφεραν την σύφιλη, την ευλογιά και μετέτρεψαν τους κατοίκους σε δούλους.

Πηγή εικόνας: mononews

4) Mινωικός πολιτισμός

Ο Μινωικός πολιτισμός, πιο κοντά σε εμάς, άνθισε στην μέση της Εποχής του Χαλκού, στην Κρήτη από το 2000 π.Χ. έως το 1500 π.Χ. Η συμβολή τους στο δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό ήταν τεράστια, προσφέροντας μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής και τέχνης.

Δύο είναι τα σενάρια για την εξαφάνιση του Μινωικού Πολιτισμού. Σύμφωνα με το πρώτο, έχασαν την ταυτότητά τους κατά την ανάπτυξη του εμπορίου με την ηπειρωτική Ελλάδα και την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων. Σύμφωνα με το δεύτερο, τσουνάμι που προκλήθηκε από μεγάλο σεισμό και ηφαιστειακή δραστηριότητα αφάνισε τον πολιτισμό τους. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (το σημερινό νησί της Σαντορίνης), ενδεχομένως να έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Ωστόσο, η ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης δεν είναι σαφής.

Πηγή εικόνας: Aegean Trails

5) Ο πολιτισμός των Ολμέκων

Πρόκειται για προ-Κολομβιανό πολιτισμό της Κεντρικής Αμερικής που έκανε την εμφάνισή του μεταξύ 1200 και 400 π.Χ.. Εκτιμάται ότι είναι πρόγονοι των Ινδιάνων. Ολμέκα, σημαίνει «άνθρωπος από καουτσούκ». Ο όρος αυτός επιλέχθηκε γιατί οι Ολμέκοι εξήγαγαν λάτεξ από δένδρα καουτσούκ. Σύμφωνα με λήμμα της εγκυκλοπαίδειας Βritannica, δεν εγκατέλειψαν όλοι τις πόλεις τους, άλλα έπαψαν να κυριαρχούν στην Κεντρική Αμερική και εκτοπίσθηκαν από άλλους λαούς.

Advertisement
Πηγή εικόνας: mayanthought.blogspot.com

6) Πολιτισμός των Χετταίων

Κατέλαβε την περιοχή της Ανατολίας πριν από το 1700 π.Χ. Η  αυτοκρατορία αυτή συναγωνίστηκε και απείλησε το βασίλειο της Αιγύπτου. Το 1237 π.Χ. ο αυτοκράτορας Hatusilli ΙΙΙ πέθανε και η αυτοκρατορία παραδόθηκε στα χέρια του γιου του Tudhaliya IV. Στη μάχη της Nihriya, το 1245 π.Χ., οι δυνάμεις του Tudhaliya IV νικήθηκαν από τον Ασσυριακό στρατό και τότε άρχισε η παρακμή της αυτοκρατορίας των Χετταίων. Εκείνη την περίοδο οι Ασσύριοι είχαν αυξήσει την δύναμή τους και το 1230 π.Χ., αμφισβήτησαν την κυριαρχία των Χετταίων για τον έλεγχο της περιοχής.

Πηγή εικόνας: cnn.gr

7) Μυκηναϊκός πολιτισμός

Άνθισε στα τέλη της Εποχής του Χαλκού, από τον 15ο έως τον 13ο αιώνα π.Χ. Επέκτεινε την επιρροή του στην Πελοπόννησο, το Αιγαίο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Η αρχή του τέλους του Μυκηναϊκού πολιτισμού ξεκίνησε με την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού γύρω στο 1200 π.Χ. (πιθανόν μέσω σεισμού ή ακόμη και από εισβολή).

Πηγή εικόνας: Wikiwand

8) Ίνκας

O πολιτισμός των Ίνκας άνθισε αρχικά στο αρχαίο Περού μεταξύ 1533 π.Χ και 1400 π.Χ. Η αυτοκρατορία τους επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη δυτική Νότια Αμερική, από το Κίτο μέχρι και το Σαντιάγο. Ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της Αμερικής και του κόσμου, εκείνη την περίοδο. Οι Ινκας  έπεσαν με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς . Όταν ο Ισπανός Pizaro εκτέλεσε τον τελευταίο αυτοκράτορά τους όλα άρχισαν να καταρρέουν γρήγορα. Οι εξεγέρσεις των πολιτών ήταν ήδη διαδεδομένες και είχαν και θρησκευτική χροιά.Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε αποδεκατιστεί από τις επιδημίες που μετέφεραν οι Ισπανοί, όπως η ευλογιά, η οποία εξαπλώθηκε πιο γρήγορα στην Κεντρική Αμερική.

Advertisement
Πηγή εικόνας: cnn.gr

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

7+1 πολιτισμοί που εξαφανίστηκαν. Ανακτήθηκε από www.cnn.gr

Μάγια. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org

Ίνκα. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG