Πινόκιο: η αληθινή ιστορία πίσω από το ξύλινο αγόρι

Πινόκιο
Πηγή εικόνας : ethnos.gr


Όλοι μας ξέρουμε και αγαπάμε τον Πινόκιο. Είναι μια φιγούρα που μας συντρόφευε στα παιδικά μας χρόνια. Υπάρχει όμως κάτι που δεν γνωρίζαμε. Το αρχικό τέλος του παραμυθιού δεν ήταν ακριβώς κατάλληλο για παιδιά.

Ο δημιουργός του Πινόκιο

Συγγραφικός πατέρας του Πινόκιο ήταν ο Κάρλο Λορεντσίνι , γεννημένος στη Φλωρεντία το 1826.

Από μικρή ηλικία φάνηκε το ενδιαφέρον για την πολιτική. ‘Ηταν η εποχή των πόλεμων της Ιταλικής Ανεξαρτησίας ενάντια στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Ίδρυσε τη σατιρική και πολιτική εφημερίδα «Ιl Lampione» στην οποία δημοσίευσε και τα πρώτα του έργα. Το 1849 ωστόσο, η εφημερίδα λογοκρίθηκε και διακόπηκε η λειτουργία της με διαταγή του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης.

Το 1875, ο Κολόντι θέλησε να ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία. Ξεκίνησε κάνοντας μεταφράσεις παραμυθιών στα ιταλικά, αλλά πολύ σύντομα άρχισε να συγγράφει τα δικά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στην νέα αυτή προσπάθεια του Κολόντι, αφού από την πρώτη στιγμή, τα βιβλία του έγιναν ανάρπαστα.

 

Πηγή εικόνας: www.dailymail.co.uk

 

Υπόθεση

Ήρωας του μυθιστορήματος, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ο Πινόκιο, ο όποιος έχει πάρει ζωή από τον φτωχό πατέρα του, τον Τζεπέτο. Ο ήρωας μας είναι άτακτος και σκανδαλιάρης και οι περιπέτειες του είναι πολλές.

Η ιστορία αυτή δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Μέσω ευρηματικών τεχνασμάτων – μεταμορφώσεις των παιδιών σε γαϊδούρια, νεράιδες – παρουσιάζεται η σκληρή πραγματικότητα της ζωής.

Βασικό μοτίβο της ιστορίας είναι η ανάγκη για τροφή, στέγη και η καθημερινή ζωή.

 

Στην αρχική εκδοχή του μυθιστορήματος ο Πινόκιο βρίσκει τραγικό θάνατο.

Κατέληγε κρεμασμένος για τα αναρίθμητα λάθη που είχε κάνει στη ζωή του.

Ο γέρο Τζεπέτο από την άλλη, αφήνει την τελευταία του πνοή μόνος και αβοήθητος στη φυλακή.

Όπως είναι φυσιολογικό, όταν εκδότης διάβασε το τέλος της ιστορίας, αντέδρασε. Ζήτησε από τον συγγραφέα να το αλλάξει. Εκείνος όμως δεν ήθελε να το διαγράψει οριστικά. Το άφησε ως είχε και πρόσθεσε ορισμένα καινούργια κεφάλαια.

Σε αυτά, μια νεράιδα σώζει τον Πινόκιο. Στη συνέχεια τον μεταμορφώνει σε πραγματικό παιδί και τελικά τον υιοθετεί.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Πινόκιο. Ανακτήθηκε από Βικιπέδια  στις 21/12/2019
Το αληθινό τέλος του Πινόκιο. Ανακτήθηκε από μηχανή του χρόνου στις 21/12/2019


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελεάννα Κομνηνού

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;