Πέτρα: Η κόκκινη πόλη της ερήμου

Στo ποιο άνυδρο μέρος της γης, στην σημερινή νότια Ιορδανία υπάρχει μια μεγαλοπρεπής  αρχαία πόλη, η Πέτρα. Απόκοσμη και μυστηριώδης η Πέτρα για εκατοντάδες χρονιά παρέμεινε κρυμμένη, προστατευμένη από βράχους  και Βεδουίνους ταξιδευτές που κρατούσαν  καλά τα μυστικά της.

Κυριολεκτικά σκαλισμένη πάνω στους κόκκινους βράχους αποτέλεσε την  πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ναβαταίων και ακμάζον εμπορικό κέντρο.

Πέτρα
Το φαράγγι Σίχ

 

Το 1812 ο  Ελβετός Γιόχαν Μπούρκχαρντ, ρίσκαρε τη ζωή του για να αποκαλύψει τη μυθική πόλη. Ξεκίνησε από τη Δαμασκό το 1812 με σκοπό να επισκεφτεί το όρος Ααρών. Διασχίζοντας ένα μεγάλο φαράγγι  περίπου έξι χιλιάδων ποδιών και προς το τέλος του το μεγάλο φαράγγι το Σίχ, όπως ονομάζεται,  του αποκάλυψε  ένα  ναό .

Ο Ναός ονομάζεται  θησαυροφυλάκιο ή Χάζνε στην αραβική διάλεκτο. Χτισμένο δυο χιλιάδες
χρόνια πριν αποτελεί ένα έργο τέχνης, σχεδιασμού  και  μηχανικής. Οι επιστήμονες μετά από μελέτες αποκάλυψαν πως το μνημείο σμιλεύτηκε από πάνω προς τα κάτω. Αγάλματα από μυθολογικές φιγούρες και έξι κίονες κορινθιακού ρυθμού κοσμούν την πρόσοψη  αυτού του  εκλεπτισμένης ομορφιάς μνημείου.

al-khazneh-petra
Τo Χάζνε ή αλλιώς θησαυροφυλάκιο

Όμως το Χάζνε δεν είναι το μοναδικό μνημείο. Καθώς ο Μπούρκχαρντ συνέχιζε την διαδρομή του στο φαράγγι ανακάλυψε εκατοντάδες μνημεία,     εντυπωσιακά στην  κατασκευή  με  το μεγαλύτερο μνημείο της Πέτρας να αποτελεί  το Αλ Ντέιρ (το Μοναστήρι). Το θέατρο μέσα στην καρδιά της πόλης αλλά και το εργοστάσιο ύδρευσης. Οι Ναβαταίοι ήξεραν πως για να χτίσουν τη πόλη τους σε αυτή τη γή έπρεπε να  αξιοποιήσουν κάθε πιθανούς υδατικούς πόρους. Γι΄αυτό και κατασκεύασαν εκατοντάδες υπόγειες δεξαμενές νερού καθώς και   συνεχή συστήματα αγωγών ροής για να διατηρήσουν μια σταθερή παροχή νερού σε όλες τις  υγρές και ξηρές εποχές του χρόνου.

Διαβάστε επίσης  Ο πλανώδιος παγωτατζής και η εξέλιξη του παγωτού μέσα στα χρόνια
Advertisements
Ad 14

Ποιοι ήταν οι Ναβαταίοι;

καναλι νερού
Σωληνώσεις για τη μεταφορά νερού στην Πόλη

Κλασικές αναφορές όπως του Διόδωρου του Σικελιώτη στο βιβλίο του ΙΙ τους περιγράφει ως μια ισχυρή φυλή πολεμιστών μεταξύ των νομάδων της Αραβίας οι οποίοι επιδίωκαν  την κερδοφορία με λιβάνι, μύρο και μπαχαρικά  δια των θαλάσσιων   λιμανιών καθώς και το εμπόριο με την Αίγυπτο.

Γύρω στην εποχή του Χριστού η Ναβαταία ήταν ένα βασίλειο περιτριγυρισμένο   από την Αίγυπτο, την Ιουδαία και  μια απέραντη έρημο.

Πώς μέσα σε λίγους αιώνες  έγιναν ένα εύημερο βασίλειο και πώς στη μέση της ερήμου  έχτισαν την Πέτρα; Μια μυστηριώδης πόλη που ακόμα ελκύει τους επιστήμονες να την εξερευνήσουν και ακόμα περισσότερο ελκύει τους χιλιάδες επισκέπτες που την θαυμάζουν κάθε χρόνο.

Πηγές:

  • Περιοδικό Αρχαίοι Πολιτισμοί, τεύχος 3, Ο αρχαίος πολιτισμός της Πέτρας, εκδόσεις DeAgostini Hellas, 2001
  • Περιοδικό National Geographic Ελλάδας, τεύχος Δεκεμβρίου 1998, Πέτρα: πόλη λαξευμένη στο βράχο

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει