Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και η είσοδος των ΗΠΑ στον πόλεμο

SHARE

Το πρωί της Κυριακής, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, η καθημερινότητα της Αμερικής θα άλλαζε για πάντα και μαζί με αυτή η ροή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιάπωνες πραγματοποίησαν ξαφνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, κηρύττοντας τον πόλεμο στην Αμερική. H επίθεση που πραγματοποιήθηκε αποτελούνταν από δύο αεροπορικές επιδρομές οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, ανάμεσα τους τη βύθιση τεσσάρων θωρηκτών του ναυτικού αλλά και αρκετών ζημιών.

Περλ Χάρμπορ

Σκοπός της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ ήταν η καταστροφή ουσιαστικά του Αμερικάνικου ναυτικού και η κυριαρχία στον Ειρηνικό. Ο σκοπός της Ιαπωνίας παραλίγο να επιτευχθεί, αλλά η Αμερική για καλή της τύχη είχε τα σύγχρονα για την εποχή πλοία της σε διαφορετική τοποθεσία, με αποτέλεσμα να μην δεχθούν ζημιά. Την ίδια ημέρα, η Αμερική κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία, βάζοντας τέλος στην ουδέτερη στάση που είχε από τη δεκαετία του 30, ξεκινώντας επιθέσεις στον Άξονα.

Η απειλή του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών υπήρχε ήδη από το 1921, όπου η Ιαπωνία πραγματοποιούσε επιθέσεις και κυρίευε περιοχές, απειλώντας με αυτό τον τρόπο την εδαφική ακεραιότητα της Αμερικής. Μερικές από αυτές τις απειλητικές κινήσεις κινούσαν τα βλέμματα των Αμερικάνων, παρόλα αυτά όμως δεν ήταν ουσιαστικά απειλητικές για να ξεκινήσουν πόλεμο. Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις αποτέλεσαν τον Δεκέμβριο του 1937, όπως η ιαπωνική επίθεση στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Panay και η σφαγή στο Nanjing, γεγονότα τα οποία εποδείνωσαν έντονα την κοινή γνώμη γιατην Ιαπωνία στη Δύση και αύξησαν τον φόβο της Ιαπωνικής επέκτασης.

Παράλληλα, το 1940, η Ιαπωνία εισέβαλε στη γαλλική Ινδοκίνα για να ελέγξει τις διαδρομές εφοδιασμού της Κίνας, με την οποία βρισκόταν σε πόλεμο και ήδη είχε καταλάβει αρκετές περιοχές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να μεταφέρουν στην Ιαπωνία αεροσκάφη, μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων και βενζίνη αεροσκαφών, γεγονός το οποίο η Ιαπωνία θεώρησε εχθρική πράξη. Τον Ιούλιο του 1941, μετά την επέκταση της Ιαπωνίας στη γαλλική Ινδοκίνα και την πτώση της Γαλλίας στη Γερμανία, οι ΗΠΑ σταμάτησαν να εξάγουν πετρέλαιο στην Ιαπωνία. Αυτό, με τη σειρά του, ώθησε τους Ιάπωνες να καταλάβουν τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, οι οποίες ήταν πλούσιες σε πετρέλαιο.

Advertisement

Περλ Χάρμπορ

Ο ναύαρχος Isoroku Yamamoto, σχεδίαζε την επίθεση στην Αμερική για πολύ καιρό. Ο αυτοκράτορας Χιροχίτο δεν θεωρούσε την επιχείρηση έτοιμη και την ανέβαλε διαρκώς, ως την 1 Δεκεμβρίου του 1941.

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου, ιαπωνικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε αεροδρόμια και πλοία αγκυροβολημένα στο Περλ Χάρμπορ. Τη συγκεκριμένη μέρα, υπήρξε μεγάλη δόση ατυχίας από την μεριά της Αμερικής, καθώς μερικοί από τους διοικητές και το προσωπικό της άμυνας ήταν σε άδεια. Από τις 32 παράκτιες αμυντικές δυνάμεις, μόνο οκτώ διαθέσιμες για άμυνα.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να χαθούν τέσσερα θωρηκτά, δύο “καταστροφείς” και ένα εμπορικό βυθίστηκαν. Επιπλέον, άλλα τέσσερα θωρηκτά, τρία ελαφρά κρουαζιερόπλοια και ένας “καταστροφέας” υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι απώλειες της αμερικανικής αεροπορίας ανήλθαν σε 188 αεροσκάφη που καταστράφηκαν, ενώ άλλα 159 επίσης υπέστησαν σοβαρές ζημιές. 2.403 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 1.178 τραυματίστηκαν. Οι Ιάπωνες έχασαν 29 αεροσκάφη και 74 άλλα τα οποία δέχθηκαν ζημιές.  Οι απώλειες σε ανθρώπους ανήλθαν σε 64 άτομα τα οποία σκοτώθηκαν. Μια τεράστια διαφορά στην αναλογία των απωλειών.

Οι Ιάπωνες είχαν στόχο με τη συγκεκριμένη ξαφνική επίθεση να θέσουν την Αμερική εκτός στον πόλεμο στον Ειρηνικό, αλλά και γενικότερα. Τα σύγχρονα πλοία όπως προαναφέρθηκε δεν καταστράφηκαν και ήταν έτοιμα για τον πόλεμο. Η ΗΠΑ πλέον, μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, μπαίνει δυναμικά στον πόλεμο και καταφέρνει να βγει νικήτρια από αυτόν με τους Συμμάχους, σε έναν πόλεμο που μέχρι ένα σημείο έδειχνε χαμένος και χωρίς τελειωμό. 

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG