6 στρατοί που έστελναν παιδιά στην πρώτη γραμμή

SHARE:

παιδιά

Σύνηθες φαινόμενο είναι οι χώρες να θυσιάζουν άνδρες και γυναίκες στον βωμό της ελευθερίας. Όμως,δεν είναι λίγες οι φορές που στην πρώτη γραμμή βρίσκονται παιδιά. Παιδιά που στέλνονται στην φρίκη του πολέμου, αποτελώντας όπλο στα χέρια πολεμοχαρών, φιλόδοξων και αδίστακτων πολιτικών και στρατιωτικών.

 

 

1. Ο Σέρβικος στρατός.

παιδιά

Ο στρατός της Σερβίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει στο σώμα του ανήλικα αγόρια ηλικίας μόλις οκτώ ετών.

Ο πιο γνωστός από αυτούς τους ανήλικους στρατιώτες ήταν ο Momčilo Gavrić.

Αυτό το οκτάχρονο παιδί αποφάσισε να ενταχθεί στο στρατό, αφού έγινε μάρτυρας της σφαγής όλων των μελών της οικογένειας του από τις δυνάμεις της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.  Ο μικρός στρατιώτης μαχόταν υπέρ του σέρβικου στρατού καθ’όλη τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δυστυχώς, επιστρέφοντας από μάχη στα βουνά του Καιμακτσαλάν υπέκυψε στα τραύματα του.

 

2. Το ναυτικό του Ναπολέοντα.

παιδιά

Είναι σίγουρο ότι ο στόλος του Ναπολέοντα υπήρξε τροχοπέδη στην εξάπλωση της φήμης αυτού του ιστορικού ηγέτη.

Ωστόσο, μέλη του ναυτικού του ήταν πολύ συχνά παιδιά.  Αυτά τα παιδιά-στρατιώτες όχι μόνο πολεμούσαν, αλλά κατείχαν και σημαντικές θέσεις. Για παράδειγμα, ήταν υπεύθυνοι για την ετοιμότητα και τον ανεφοδιασμό των υπόλοιπων πολεμιστών με μπαρούτι. Αυτή η εργασία ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη .

Δεν ήταν λίγα τα παιδιά που  τραυματίζονταν σοβαρά, ενώ εκατοντάδες ήταν και αυτά που έβρισκαν ακαριαίο θάνατο,  λόγω της ανάφλεξης του μπαρουτιού.

Advertisement

 

 

3. Οι Εβραίοι πολεμιστές που πολέμησαν για χάρη της Τσαρικής Ρωσίας

παιδιά

Οι Εβραίοι πολεμιστές ήταν εκπαιδευμένοι ανήλικοι σε ειδικά σχολεία.

Εκεί εκπαιδεύονταν στον πόλεμο και στη χρήση όπλων. Η εκπαίδευση διαρκούσε μέχρι την ηλικία των 12 ετών, όταν και ξεκινούσαν τη θητεία τους στο στρατό.

Η δράση τους έγινε ευρύτερα γνωστή λόγο του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κριμαία.

Ο λόγος της ένταξης τους στο τσαρικό στρατό ήταν η σωστή γαλούχηση των ιδεολογιών τους, καθώς ο Τσάρος πίστευε πως η ανατροφή τους εκτός του στρατοπέδου ενείχε τον κίνδυνο να δημιουργήσει μαλθακούς πολίτες.

4.Σιέρα Λεόνε.

παιδιά

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Σιέρα Λεόνε είχε οδήγησε στην στράτευση παιδιών. Τα παιδιά αυτά εντάχθηκαν με τη βία στο πλευρό των επαναστατικών δυνάμεων.

Η πλειοψηφία των παιδιών που στρατολογήθηκαν ήταν ορφανά. Οι ανήλικοι στρατιώτες αναγκάζονταν να σκοτώνουν όποιον τους υποδείκνυαν οι ανώτεροι τους. Τα παιδιά αυτά υποβάλλονταν στην κυριολεξία σε πλύση εγκεφάλου, με σκοπό να αποτελέσουν όπλα στα χέρια των ανταρτών.

Όσα παιδιά αρνούνταν να κάνουν όσα τους είχαν ζητηθεί ή έδειχναν οποιαδήποτε αδυναμία εκτελούνταν εν ψυχρώ από τους ίδιους τους “συντρόφους” τους.

5. Η Σοβιετική Ένωση.

παιδιά

Ο Κόκκινος Στρατός υιοθετούσε και κατόπιν ενέτασσε ορφανά παιδιά στο στρατιωτικό δυναμικό του.

Οι αριθμοί φανερώνουν μια θλιβερή κατάσταση. Περισσότερα από 25.000 ανήλικα αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 6-16 ετών, μάχονταν στο πλευρό των σοβιετικών.

Στα καθήκοντα των ανήλικων στρατιωτών ήταν, μεταξύ άλλων, η μεταφορά όπλων, η φροντίδα των τραυματισμένων. Φυσικά συμμετείχαν και στις μάχες όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Μάλιστα, αναφέρεται πως ένα κορίτσι 13 ετών είχε καταφέρει να γίνει τομεάρχης.

6. Η Ναζιστική Γερμανία.

παιδιά

Ένας ακόμα εθνικός στρατός που χρησιμοποιούσε παιδιά ήταν αυτός του Χίτλερ.

Η Ναζιστική Νεολαία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην άνοδο των Ναζί στη Γερμανία. Καθήκον των μελών ήταν, εκτός από την μύηση νέων, και η συμμετοχή στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων των SS.

 Το 1935 το 60% της νεολαίας της Γερμανίας άνηκε στην οργάνωση, με το ποσοστό να ανεβαίνει ανάλογα με την εξάπλωση των ναζιστικών ιδεολογιών.

Advertisement

Η δράση τους ήταν τόσο αποτελεσματική που κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του ναζιστικού στρατού.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG