Οι σκελετοί του Χασανλού και το 2.800 ετών φιλί τους

Oι σκελετοί του Χασανλού. Πηγή εικόνας: diaforetiko.gr

Oι σκελετοί του Χασανλού

Οι σκελετοί έχουν βοηθήσει την αρχαιολογία να αποκαλύψει πληροφορίες για την ζωή στην αρχαιότητα. Πληροφορίες σχετικά με την διατροφή που ακολουθούσαν, την αιτία θανάτου τους, το φύλο τους. Το 1972,  το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας έκανε ανασκαφές στην αρχαία προϊστορική πόλη Τεπέ Χασανλού στο Ιράν για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Η πόλη καταστράφηκε το 800 π.Χ από άγνωστους εισβολείς. Τα σημάδια της καταστροφής μπορεί να τα δει κανείς διάσπαρτα στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πάρα πολλούς σκελετούς διάσπαρτους παντού. Άντρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον εχθρό συγκεκριμένα 246 σκελετούς. Αυτό που τους τράβηξε την προσοχή ήταν δυο σκελετοί, ένα ζευγάρι που πρόλαβε να θαφτεί μαζί. Αιτία θανάτου: ασφυξία. Ένα χέρι απλώνεται και αγκαλιάζει έναν ώμο και η παλάμη του ενός σκελετού αγγίζει το πρόσωπο του άλλου. Οι δύο σκελετοί, στην στάση που βρέθηκαν δείχνει ότι τα δυο στόματα  να φιλιούνται.

Μια πολύ συγκινητική ιστορία, δυο ερωτευμένοι άνθρωποι είναι μαζί μέχρι τέλους. Η αρχαιολογία, έχει αποκαλύψει πολλές φορές σκελετούς ερωτευμένων ανθρώπων που ο θάνατος τους βρήκε μαζί και ο ερωτάς τους διατηρήθηκε στην αιωνιότητα. Τι “ιδιαίτερο” όμως έχουν αυτοί οι σκελετοί από το Τεπέ Χασανλού;

Για πρώτη φορά, αυτοί οι δυο σκελετοί δεν είναι ετεροφυλόφιλοι, αλλά είναι δυο σκελετοί του ίδιου φύλου. Πρόκειται για δύο άνδρες του ίδιου φύλου, ο ένας άντρας βρίσκεται στην ηλικία των 20 και ο άλλος άνδρας βρίσκεται στην ίδια ηλικία των 30. Σχετικά με το φύλο των δύο σκελετών, πολλοί ερευνητές έχουν αναπτύξει την θεωρία ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα αλλά με βάση των τελευταίων ερευνών στην λεκάνη των δυο σκελετών πρόκειται για δυο άνδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή, το υπέροχο βίντεο που γύρισε η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για τον ομοφυλόφιλο έρωτα, οι σκελετοί του Χασανλού μας εμπνέουν ότι ο έρωτας δεν είχε ποτέ φύλο.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Το μυστήριο των σκελετών που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι να φιλιούνται εδώ και 2800 χρόνια. Ανακτήθηκε από https://www.diaforetiko.gr/to-mystirio-ton-skeleton-pou-vrethikan-agkaliasmeni-na-filiounte-edo-ke-2800-chronia/

Toebbe, Diana Smay (2005). “Measurement of inclusion biases in archaeological skeletal collections: A case study of Hasanlu”.

The Hasanlu lLovers ανακτήθηκε από : https://www.penn.museum/collections/highlights/physicalanthro/the-lovers.php


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;