Οι μικροί σαλταδόροι της κατοχής

Οι μικροί σαλταδόροι της κατοχής
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Η περίοδος της κατοχής της Ελλάδας από τις γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινάει τον Απρίλιο του 1941. Μαζί με αυτήν ξεκίνα και μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποινές και πολλές κακουχίες για τους Έλληνες.

Το χρονικό της κατοχής

Οι μικροί σαλταδόροι της κατοχής
Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Ρεφάρισμα, όχι κλοπή

Η δράση των νεαρών σαλταδόρων αποτελεί κομμάτι της αντίστασης και του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Αυτοοργανωμένοι και αυτοσυντήρητοι, οι μικροί σαλταδόροι της κατοχής βοήθησαν τους συνανθρώπους τους από γειτονιά σε γειτονιά, μέσω της παράτολμης καθημερινότητας τους. Η αναδιανομή των προμηθειών που έπαιρναν από τα γερμανικά αυτοκίνητα βοήθησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας να επιβιώσει στη μεγάλη πείνα. Το σάλτο δεν ήταν κλοπή, ήταν κομμάτι της αντίστασης. Το σάλτο ήταν η μόνη επιλογή εκείνων των παιδιών για να επιβιώσουν.

Οι Γερμανοί μάς κυνηγούν, μα εμείς δεν τους ακούμε

Εμείς θα τη σαλτάρουμε, ώσπου να σκοτωθούμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα σαλτάρω, θα σαλτάρω, τη ρεζέρβα θα τους πάρω…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;