Η γλώσσα που προσπάθησε να εφεύρει ο Ισαάκ Νεύτων

 

Ισαάκ Νεύτων
Πηγή εικόνας: theweek.gr
Λίγα λόγια για τον Ισαάκ Νεύτων

Ο Ισαάκ Νεύτων θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής. Ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου και τους νόμους του Κέπλερ σχετικά με τη κίνηση των πλανητών, διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης. Μάλιστα, τότε διατύπωσε το σπουδαίο έργο του «νόμος της βαρύτητας». Μεταγενέστεροι το απέδωσαν στηριζόμενοι σε ένα θρύλο, όταν ο Νεύτων είδε ένα μήλο να πέφτει από μια μηλιά! Τα έργα και οι ανακαλύψεις του Ισαάκ Νεύτων σφράγισαν την σύγχρονη επιστήμη, ενώ κάποια άλλα παρέμειναν στα χειρόγραφα. Όλες οι γενιές που θα ακολουθούσαν θα επωφελούνταν από τις καινοτομίες του. Καμία όμως από αυτές δεν θα μιλούσε ποτέ τη γλώσσα που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Η εφεύρεση μιας νέας παγκόσμιας γλώσσας

Όταν ο Ισαάκ Νεύτων ήταν νεαρός μαθητής, έχοντας μόλις ξεκινήσει τις σπουδές του, άρχισε να καταστρώνει σχέδια για μια καινούργια γλώσσα βασισμένη στη φύση των πραγμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε δημιουργήσει ο Νεύτων, τα προθέματα και οι καταλήξεις θα υποδήλωναν μικρές διάφορες στο νόημα. Το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα του δείχνει το πώς τα προθέματα θα άλλαζαν τη σημασία του «tor» (η λέξη του για τη θερμοκρασία, temperature), έτσι ώστε να προκύπτουν διαφορετικά νοήματα. Παραδείγματος χάριν, από το καυτό μέχρι το ζεστό, το χλιαρό, το κρύο, το πολύ κρύο, κλπ.

Αυτή η ιδέα, μιας παγκόσμιας γλώσσας, όπου οι λέξεις εξέφραζαν το νόημα τους μέσω μιας μεθοδικής φόρμουλας, δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν αναμφίβολα ενήμερος για τις προσπάθειες που είχαν ήδη κάνει άλλοι προς το σκοπό αυτό. Υπήρξαν διάφορα σχέδια που δημοσιεύθηκαν για γλώσσες με βάση αριθμούς, γράμματα ή σύμβολα. Βέβαια, το σχέδιο του Νεύτων βασίστηκε σε γράμματα.

Ο Νεύτων προσπάθησε αρκετά να δημιουργήσει την μεθοδική και σωστή γλώσσα. Συνειδητοποίησε, όμως, ότι αν ήθελε αυτόν τον βαθμό ακρίβειας νοήματος για κάθε έννοια στον κόσμο, θα έπρεπε να αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του σε αυτό το έργο.  Αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες ανακαλύψεις, αφήνοντας την δημιουργία μιας παγκόσμιας γλώσσας στο παρελθόν. Ο επιστήμονας Τζον Γουίλκινς, ιδρυτικό μέλος της Βασιλικής Εταιρίας, αφιέρωσε την ζωή του στο συγκεκριμένο έργο. Λίγα χρόνια αργότερα, δημοσίευσε την δική του έκδοση (600 σελίδων) παγκόσμιας γλώσσας. Η συγκεκριμένη γλώσσα, μεγαλοφυής αλλά αδύνατη στη χρήση, εξασθένησε αρκετά γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Ο Ισαάκ Νεύτωνας είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα γλώσσα: αντλήθηκε από huffingtonpost.gr

The language Isaac Newton invented: αντλήθηκε από theweek.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;