Ναγκίρεβ: Οι «Άγγελοι» που δηλητηρίασαν 300 άνδρες

Πηγή εικόνας: enloutrakio.gr


Ναγκίρεβ. Κάθε χωριό αναμφισβήτητα έχει τη δική του παράδοση, τη δική του ιστορία, τις συνήθειές του που χτίζουν και την ταυτότητα του. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα στοιχεία που δημιουργούν την ιστορία του, πάντα υπάρχουν και μυστικά. Μυστικά καλά κρυμμένα ή και όχι. Ταξιδεύοντας στην Ουγγαρία, μερικά χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης, βρίσκεται το χωριό Ναγκίρεβ.

Οι ξακουστοί «Άγγελοι» του Ναγκίρεβ

Εκεί, ζούσαν κάποιες γυναίκες που τις αποκαλούσαν «Αγγέλους». Φυσικά και η ονομασία αυτή ήταν άκρως ειρωνική, καθώς οι γυναίκες αυτές ήταν γνωστές σε όλη τη χώρα εξαιτίας των φόνων που είχαν διαπράξει. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Όλα άρχισαν το 1911, όταν η Τζούλια Φαζέκας, μία μαία, εγκαταστάθηκε στο Ναγκίρεβ. Σύντομα έγινε περιζήτητη καθώς ήταν η μοναδική που μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες του χωριού να ξεφορτωθούν «ανεπιθύμητες» εγκυμοσύνες.

Το 1914, με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι άντρες έφυγαν για το μέτωπο και γυναίκες του χωριού έμειναν μόνες τους. Λίγο αργότερα κατέφθασαν και οι αιχμάλωτοι πολέμου. Ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται στα χωράφια, αφού όλα τα αντρικά χέρια ήταν στο μέτωπο. Κάποιες γυναίκες ήρθαν ιδιαίτερα κοντά με τους νεαρούς στρατιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε στην Ουγγαρία λίγες ήταν οι περιπτώσεις όπου το ζευγάρι ήταν πραγματικά αγαπημένο. Οι περισσότεροι γάμοι δεν βασίζονταν στον έρωτα, αλλά σε συνοικέσια. Με τη λήξη του πολέμου, οι σύζυγοι επιστρέφουν και οι σχέσεις των γυναικών με τους αιχμαλώτους διακόπηκαν απότομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγή Εικόνας: mixanitouxronou.gr

Το Ναγκίρεβ στο τέλος του πολέμου

Ορισμένες γυναίκες δεν μπορούσαν να δεχτούν τη νέα κατάσταση. Τους ήταν αδύνατον να αφήσουν τους εραστές τους. Απευθυνόμενες στη Φαζέκας, «τη σοφή του χωριού», βρέθηκαν αντιμέτωμες με μια και μοναδική λύση. Τη δολοφονία. Εκείνη τις εφοδίαζε με αρσενικό, και οι γυναίκες με τη σειρά τους δηλητηρίασαν τους συζύγους τους. Σταδιακά το δηλητήριο έγινε τόσο δημοφιλές που το χρησιμοποιούσαν για να δηλητηριάζουν οποιονδήποτε τις ενοχλούσε.

Έπαιρναν εκδίκηση για αλκοολικούς συζύγους που τις κακοποιούσαν για χρόνια, αλλά και «ξεμπέρδευαν» από πικρόχολες πεθερές, άρρωστους γονείς ακόμα και από τα ίδια τους τα ασθενικά παιδιά. Για παράδειγμα η Μαρί Καρντός, μία απ’ τις γυναίκες του χωριού, δηλητηρίασε τον σύζυγό της, τον εραστή της και τον 23χρονο γιο της. Στην κατάθεσή της, περιέγραψε πως λίγο πριν πεθάνει ο γιος της, του ζήτησε να της τραγουδήσει. Πριν προλάβει να τελειώσει το τραγούδι, είχε ήδη αρχίσει να σφαδάζει απ’ τους πόνους.

Αν και η αύξηση των θανάτων ήταν ραγδαία, κανείς δεν υποψιάστηκε τη Φαζέκας. Μάλιστα ο  ξάδερφός της δούλευε στο ληξιαρχείο και ήταν υπεύθυνος για τις καταγραφές των θανάτων. Έγραφε ότι όλοι είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια ή ατυχήματα και καθώς δεν υπήρχε άλλος γιατρός πέρα απ’ τη Φαζέκας, κανείς δεν μπορούσε να τον αμφισβητήσει.

Αποκαλύψεις και ποινές

Συνολικά υπολογίζεται ότι πέθαναν περίπου 300 άτομα στα 15 χρόνια που έδρασε η Φαζέκας στο Ναγκίρεβ. Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, ο αριθμός είναι υπερβολικός και οι νεκροί από αρσενικό, δεν ξεπέρασαν τους 50.

Το 1929 αποκαλύφθηκαν οι «Άγγελοι του Ναγκίρεβ». Σύμφωνα με τη μία εκδοχή της ιστορίας, ένας φοιτητής ιατρικής ψάρεψε ένα πτώμα απ’ το ποτάμι και κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, ανακάλυψε πως ο άνθρωπος είχε δηλητηριαστεί με αρσενικό. Η παρατήρησή του οδήγησε σε περαιτέρω έρευνες στο νεκροταφείο, όπου εντοπίστηκε πως σχεδόν όλα τα πτώματα είχαν βρει τον θάνατο με τον ίδιο τρόπο.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στην κυρία Ζάμπο, μία απ’ τους «Αγγέλους», η οποία πιάστηκε την ώρα που δηλητηρίαζε ένα απ’ τα θύματά της. Οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση και συνέλαβαν δεκάδες γυναίκες, απ’ τις οποίες καταδικάστηκαν οι 26. Οχτώ γυναίκες καταδικάστηκαν σε εκτέλεση, αλλά μόνο δύο έφθασαν στο απόσπασμα. Οι υπόλοιπες πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους στη φυλακή. Η Φαζέκας αυτοκτόνησε προτού καταδικαστεί.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:  

Oι γυναίκες του χωριού που δηλητηρίασαν 300 άνδρες για να μείνουν με τους εραστές τους. Η διαβολική “γιατρός” και η τυχαία ανακάλυψη του μαζικού εγκλήματος από ένα φοιτητή – www.mixanitouxronou.gr

Η ανατριχιαστική ιστορία των «Αγγέλων του Ναγκίρεβ»: Πως και γιατί σκότωσαν 300 άνδρες; – www.topontiki.gr (Τελευταία πρόσβαση 16/11/2016)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;