Μινωικός πολιτισμός και τεκτονικά σημεία

τεκτονικά σημεία
Πηγή εικόνας: elxefsis.gr

Κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, αναπτύχθηκε στην Κρήτη, ο Μινωικός πολιτισμός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα μυστήρια τεκτονικά σημεία που βρίσκουμε χαραγμένα σε διάφορα μέρη.

Ο Μινωικός πολιτισμός πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλέα της Κνωσού Μίνωα. Το όνομα δόθηκε από τον Άρθουρ Έβανς, τον αρχαιολόγο που ανέσκαψε το ανάκτορο της Κνωσού.

Με τον όρο Μινωικός πολιτισμός, εννοείται ο προϊστορικός πολιτισμός της Κρήτης, ο οποίος είναι διακριτός του προϊστορικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Αρχαία Ελλάδα.

Τα ανάκτορα

Τα Μινωικά ανάκτορα είναι μεγάλα συγκροτήματα κτιρίων. Περιέχουν πολλές πτέρυγες δωματίων και αποτελούσαν τα διοικητικά, οικονομικά, θρησκευτικά αλλά και καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής στην οποία βρίσκονται.

Τα Μινωικά ανάκτορα παρά τις επιμέρους διαφορές, έχουν και αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν προσανατολισμό στον άξονα Βορρά- Νότου. Έχουν, επίσης, μια ορθογώνια κεντρική αυλή, γύρω από την οποία αναπτύσσονται οι πτέρυγες των δωματίων. Τα ανάκτορα ήταν πολυώροφα, με μεγάλες κλίμακες  και φωταγωγούς. Είχαν επίσης σύστημα ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης. Αρκετοί χώροι είχαν τοιχογραφίες, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τις πτυχές της ζωής των Μινωιτών. Τέλος, ένα κοινό χαρακτηριστικό ήταν πως δεν υπήρχε οχύρωση.

Advertisements
Ad 14

Στα ανάκτορα του κατοικούσε ο άρχοντας της ευρύτερης εποχής. Επίσης, εκεί συγκεντρωνόταν και η παραγωγή και τα εμπορεύματα με σκοπό να διατεθούν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του νησιού. Αποτελούσαν, επίσης, κέντρα κατασκευής πολύτιμων αντικειμένων και καλλιτεχνημάτων. Ήταν, επίσης, θρησκευτικά κέντρα όπου μαζευόταν πλήθος κόσμου με την ευκαιρία διαφόρων τελετών. Στα ανάκτορα ζούσε, κυκλοφορούσε και εργαζόταν και ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων, υπαλλήλων και τεχνιτών.

Διαβάστε επίσης  8 χαμένοι πολιτισμοί που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία

Τεκτονικά σημεία

Πηγή εικόνας: archaiologia.gr

Τα τεκτονικά σημεία είναι σύμβολα χαραγμένα σε λίθους. Τα σύμβολα αυτά τα βρίσκουμε χαραγμένα σε λίθους , οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτούν μεγάλες αρχιτεκτονικές κατασκευές. Τέτοια κτίσματα ήταν παραδείγματος χάρη ήταν τα ανάκτορα που έκτισε ο Μινωικός πολιτισμός αλλά και άλλα κτίσματα μικρότερες κλίμακας, όπως τάφοι και οικίες.

Στην παραπάνω φωτογραφία μπορούμε να δούμε ένα σύμβολο που βρίσκεται στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Άλλα, όμως, σύμβολα έχουν βρεθεί τόσο στον Ελλαδικό χώρο όπως και στην Εγγύς Ανατολή.

Τα πιο συνηθισμένα σύμβολα είναι ο διπλός πέλεκυς, η τρίαινα, το αστέρι και το κλαδί. Αυτά τα τεκτονικά σημεία εντοπίζονται στην κεντρική αλλά και την ανατολική Κρήτη. Υπάρχουν όμως και άλλα μοναδικά σημεία. Επίσης είναι πιθανό να εμφανίζονται σε έναν και μόνο ογκόλιθο παραπάνω από μια εγχαράξεις. Μπορούμε να τις βρούμε είτε στην ίδια είτε στην άλλη πλευρά. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό το γεγονός πως τοποθετούνταν ακόμη και σε εσωτερικές θέσεις, όπου δεν ήταν ορατά μετά το κτίσιμο.

Κνωσός

Τα τεκτονικά σημεία εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό στην Κνωσό. Εκεί ξεπερνούν τις 1650 εγχαράξεις. Αυτές βρίσκονται είτε εντός του ανακτόρου είτε στην γύρω περιοχή. Δεύτερη σε θέση βρίσκεται η Φαιστός, όπου βρίσκουμε πάνω από 280 σύμβολα. Τέλος ακολουθούν τα Μάλια με περίπου 150 τεκτονικά σημεία.

Η τοποθέτηση τους στο χώρο δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Έτσι, δεν μας δίνει κάποια βοήθεια στον προσδιορισμό της χρήσης τους. Έτσι αυτά, δυστυχώς παραμένει άγνωστη.

Η έρευνα σχετικά με την χρήση τους είναι δύσκολη και εντελώς υποθετική. Σε αυτό συντελούν και η έλλειψη γραπτών πηγών αλλά και της καταστροφής αρκετών στοιχείων. Οι απόψεις, σχετικά με την χρήσεις τους, ποικίλουν. Δύο, όμως, είναι οι επικρατέστερες: ότι η χρήση τους θα ήταν είτε θρησκευτική είτε πρακτική.

Διαβάστε επίσης  Μετά την φυλακή τι; ''Επαγγελματική επανένταξη πρώην φυλακισμένων'' 

Είτε είναι αποτροπαϊκά, μαγικά ή απλά σύμβολα ομάδων εργατών, όμως, παραμένουν ένα ακόμη όμορφο μυστήριο που μας προσφέρει ο Μινωικός πολιτισμός.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Τεκτονικά σημεία στα μινωικά ανακτορικά συγκροτήματα . Ανακτήθηκε από https://www.archaiologia.gr/blog/photo/%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81/ (τελευταία πρόσβαση: 12/04/2021)

Μινωικός πολιτισμός. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 (τελευταία πρόσβαση: 12/04/2021)

Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός. Ανακτήθηκε από https://cycladic.gr/page/minoikos-mikinaikos-politismos (τελευταία πρόσβαση: 12/04/2021)

Μινωικά ανάκτορα. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1 (τελευταία πρόσβαση: 12/04/2021)

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα