Μάρκος Αυρήλιος: Ο φιλόσοφος-αυτοκράτορας

Μάρκος Αυρήλιος
Μάρκος Αυρήλιος

Γνωστός για τα φιλοσοφικά ενδιαφέροντα του, ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς αυτοκράτορες στη ρωμαϊκή ιστορία. Γεννήθηκε σε μια πλούσια και πολιτικά προεξέχουσα οικογένεια. Μεγαλώνοντας, ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν επιμελής σπουδαστής, μαθαίνοντας λατινικά και ελληνικά. Αλλά το μέγιστο διανοητικό ενδιαφέρον του ήταν ο στωικισμός, μια φιλοσοφία που έδινε έμφαση  στη μοίρα, στη λογική και την αυτοσυγκράτηση. Οι διαλέξεις, που είχαν γραφτεί από έναν πρώην σκλάβο και στωικό φιλόσοφο, τον Επίκτητο, είχαν τεράστια επιρροή πάνω του.

Τα πρώτα χρόνια

Η σοβαρή και εργατική του φύση παρατηρήθηκε ακόμη και από τον αυτοκράτορα Ανδριανό. Ο Ανδριανός κανόνισε να υιοθετήσει ο διάδοχος του, Πίος Αντώνιος, τον Μάρκο Αυρήλιο και να τον κατηχήσει στην πολιτική ζωή. Έτσι στα δεκαεπτά του χρόνια, έγινε γιος του Αντώνιου και έμαθε από εκείνον τους τρόπους διακυβέρνησης και της συμμετοχής στα κοινά.

Εισαγωγή στην Πολιτική Ζωή

Το 140 μ.Χ, ο Μάρκος Αυρήλιος έγινε πρόξενος, δηλαδή ηγέτης της συγκλήτου — μια θέση που θα κρατούσε άλλες δύο φορές στη  ζωή του. Με το πέρασμα των χρόνων, ανέλαβε περισσότερες δυνάμεις και ευθύνες. Έτσι εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πιο πιστούς συμβούλους του Αντώνιου. Ο Μάρκος Αυρήλιος συνέχισε επίσης τις φιλοσοφικές του μελέτες και ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα νομικά. Μαζί με την εξελισσόμενη καριέρα του, ο Μάρκος Αυρήλιος είχε και μία απολύτως ικανοποιητική προσωπική ζωή. Παντρεύτηκε την κόρη του αυτοκράτορα Φαουστίνα το 145 μ.Χ. Μαζί απέκτησαν αρκετά παιδιά, αν και κάποια απ’ αυτά δεν έζησαν για πολύ. Από τα παιδιά τους ξεχωρίζουν η κόρη τους  Λουσίλα και ο γιος τους Κόμοδος.

Άνοδος στο θρόνο

Με το θάνατο του θετού πατέρα του, ο Μάρκος Αυρήλιος ανήλθε στην εξουσία και έγινε επίσημα γνωστός ως Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος. Σε αντίθεση με την ειρηνική και ακμάζουσα βασιλεία του πατέρα του, η δική του πορεία χαρακτηρίστηκε από πολέμους και επιδημίες. Τη δεκαετία του 160 μ.Χ. μαχόταν με την αυτοκρατορία των Πάρθων για τον έλεγχο εδαφών στη Μέση Ανατολή. Οι στρατιώτες, με την επιστροφή τους από την εκστρατεία στη Ρώμη, έφεραν μαζί τους μία άγνωστη ασθένεια που αποδεκάτισε τον πληθυσμό. Με το τέλος της σύγκρουσης με τους Πάρθους, ο αυτοκράτορας έπρεπε να αντιμετωπίσει την νέα απειλή των γερμανικών φυλών που διέσχιζαν τον Δούναβη. Μετά από μια πολύχρονη και δύσκολη εκστρατεία, κατάφερε να τους απωθήσει πέρα από τον ποταμό.

Προκλήσεις στην αυτοκρατορική εξουσία

Το 175 μ.Χ. αντιμετώπισε άλλη μια πρόκληση, αυτή τη φορά για τη θέση του. Όταν κυκλοφόρησε μια φήμη ότι ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν βαριά άρρωστος, ο κυβερνήτης της Συρίας, ο Αβίδιος Κάσσιος, διεκδίκησε τον τίτλο του αυτοκράτορα. Αυτό ανάγκασε τον Μάρκο Αυρήλιο να ταξιδέψει στην Ανατολή για να επανακτήσει τον έλεγχο της επαρχίας. Βέβαια, δεν χρειάστηκε να συγκρουστεί με τον Κάσσιο, καθώς αυτός δολοφονήθηκε από τους ίδιους του τους στρατιώτες. Αντ΄αυτού περιόδευσε τις ανατολικές επαρχίες με τη γυναίκα του για να επανεγκαθιδρύσει την εξουσία του. Δυστυχώς, η Φαουστίνα πέθανε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 177 μ.Χ., κατά τη διάρκεια μια νέας εκστρατείας του κατά των γερμανικών φυλών όρισε τον γιο του Κόμμοδο ως συναυτοκράτορα. Ο Μάρκος Αυρήλιος ήλπιζε στην προς βορρά επέκταση της αυτοκρατορίας αλλά δεν έζησε αρκετά για να δει το όραμα του να ολοκληρώνεται. Πέθανε στις 17 Μαρτίου 180 μ.Χ. Ο γιος του Κόμμοδος έγινε αυτοκράτορας και σύντομα σταμάτησε τις βόρειες εκστρατείες του πατέρα του.

Ο Μάρκος Αυρήλιος δεν έγινε ευρέως γνωστός για την επεκτατική του πολιτική και τους πολέμους, αλλά για την στοχαστική του φύση και την διακυβέρνηση του που οριζόταν από τη λογική. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του έγραψε το περίφημο έργο Εις εαυτόν, που αποτελεί μια συλλογή των σκέψεων του. Ακόμα και σήμερα θεωρείται ως έργο μνημείο για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και την εξυπηρέτηση του συνόλου.

Πηγές: https://www.britannica.com/biography/Marcus-Aurelius-emperor-of-Rome

Aurelius, Marcus

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Μανατάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του ΕΚΠΑ. Μεγάλος φαν της μουσικής, των βιβλίων, της αστρονομίας και ότι έχει να κάνει με ιστορία. Η συγγραφή τον βοηθά να εξωτερικεύει σκέψεις και συναισθήματα και να τα αφήνει ελεύθερα στον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;