Η Μάχη του Πουατιέ: Η μάχη που καθόρισε την πορεία του τότε και του τωρινού κόσμου

SHARE

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές στην ιστορία, που αν είχαν εξελιχθεί διαφορετικά ο κόσμος δεν θα ήταν ίδιος μ’ αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα. Μία από αυτές τις στιγμές είναι η Μάχη του Πουατιέ της Γαλλίας το 732 μ.Χ, όπου οι Φράγκοι σταμάτησαν την επέλαση των Αράβων στην Ευρώπη. Σε πιθανό αντίθετο αποτέλεσμα, οι Άραβες θα είχαν επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, αντικαθιστώντας τον Χριστιανισμό με το Ισλάμ.

Μάχη του Πουατιέ

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός την περίοδο εκείνη βρισκόταν στην παρακμή, στον σκοτεινό μεσαίωνα, σε αντίθεση μ’ αυτή του αραβικού που άκμαζε. Η επεκτατική πολιτική των Αράβων έπιανε τόπο, καθώς οι στρατιές τους κατακτούσαν με σχετική ευκολία τις περιοχές που πραγματοποιούσαν εκστρατεία. Η Ισπανία κατακτήθηκε εύκολα και στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους  από τα Πυρηναία προς τη Γαλατία με σκοπό να εξαπλωθούν στη Βόρεια Ευρώπη. Οι Φράγκοι με αρχηγό τον Κάρολο Μαρτέλο, άρχισαν να προετοιμάζονται φοβούμενοι την επερχόμενη εισβολή. Οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν, καθώς οι Άραβες με αρχηγό τον Αμπντ ελ Ραχμάν κατευθύνθηκαν προς την Νότια Γαλατία με σκοπό να κατακτήσουν την Τουρ. Η μάχη που έκρινε την πορεία του τότε κόσμου, κρίθηκε ανάμεσα σε μια πλαγιά του Πουατιέ και της Τουρ.

Οι δύο στρατοί βρέθηκαν αντιμέτωποι, οι Άραβες με εκτιμώμενο στρατό 100.000, ενώ οι Φράγκοι με 72.000. Για έξι μέρες οι δυο στρατοί δεν έδειχναν σημάδια επιθετικότητας. Ο στρατός των Φράγκων αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από πεζικό, παραταγμένο σαν τείχος, ενώ στην αντίθετη μεριά ο κύριος αραβικός στρατός αποτελούνταν από ιππικό. Πρώτοι αποφάσισαν να κάνουν την επίθεση οι Άραβες με κατά μέτωπο επίθεση. Παρ’ όλες τις προσπάθειες τους, δεν κατάφεραν να διαπεράσουν το πειθαρχημένο «τείχος» των Φράγκων και το βράδυ επέστρεψαν στο στρατόπεδο τους. Την επόμενη μέρα, οι Φράγκοι ήταν έτοιμοι για την επόμενη επίθεση, μόνο που δεν ήρθε ποτέ. Περίμεναν την ενέδρα, παρ’ όλα αυτά οι Άραβες εγκατέλειψαν τις θέσεις του το βράδυ.

Advertisement

Ο θάνατος του Αμπντ ελ Ραχμάν κατά τη διάρκεια της μάχης, αποδιοργάνωσε τον αραβικό στρατό εγκαταλείποντας τις θέσεις τους, χωρίς να έχουν περιθώρια και έναυσμα για επιπλέον επιθέσεις χωρίς τον ηγέτη τους. Η μάχη κράτησε μόλις μια μέρα, όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κόσμου και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο, ίσως ο γνωστός κόσμος να μην ήταν όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Advertisement

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου: «Το ακαταμάχητο όπλο των Φράγκων κατά των Αράβων που εισέβαλαν στη Γαλλία. Η καθοριστική μάχη που εμπόδισε την επέκταση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.»

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG