Η μάχη του Stone River

Η μάχη του Stone River
Η μάχη του Stone River

Στα τέλη Δεκεμβρίου 1862, στρατιωτικές δυνάμεις της Ένωσης και της Συνομοσπονδίας συγκρούστηκαν στη μάχη του Stone Rivers κοντά στο Μέρφισμπόρο, Τενεσί, κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου (1861-65). Στις 31 Δεκεμβρίου ο στρατηγός της Συνομοσπονδίας Μπράξτον Μπράγκ ηγούμενος 35 χιλιάδων ανδρών επιτέθηκε σε μια δύναμη 42 χιλιάδων αντρών της Ένωσης υπό τον στρατηγό Ουίλιαμ Ροζκρανς. Οι δυνάμεις της Ένωσης άντεξαν την πρώτη επίθεση, αλλά υποχώρησαν σε μια πιο αμυντική θέση την οποία και θα κρατούσαν ενάντια σε σφοδρές επιθέσεις  για τις επόμενες δύο μέρες. Στις 2 Ιανουαρίου 1863 μία ακόμα επίθεση της Συνομοσπονδίας αποκρούστηκε και οι νότιοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Με πάνω από 23 χιλιάδες απώλειες, η μάχη του Stone River ήταν από τις πιο αιματηρές του πολέμου. Ο Ροζκρανς ήταν αυτός που ανακηρύχθηκε τελικά νικητής και αυτή η νίκη παρείχε μια πολλή σημαντική ενίσχυση του ηθικού των δυνάμεων της Ένωσης, ειδικά μετά από την ήττα στη μάχη του Φρέντρικσμπεργκ.

Το προοίμιο της μάχης του Stone River

Το τέλος του 1862 βρήκε τη στρατιά του στρατηγού Ροζκρανς στο Νάσβιλ, 30 μίλια βόρεια της στρατιάς του στρατηγού Μπραγκ. Ο Ροζκρανς (1819-1898) είχε αναλάβει τη διοίκηση του στρατού μόλις τον Οκτώβριο, με την προϋπόθεση ότι θα επιτεθεί στον Μπραγκ (1817-1876) και να διώξει τη Συνομοσπονδία από το κεντρικό Τενεσί. Η επίθεση αυτή καθυστέρησε λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων του αντίπαλου ιππικού υπό τον Τζον Μόργκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τελικά, την επόμενη των Χριστουγέννων, ο Ροζκρανς κινήθηκε νότια για να συναντήσει τους αντιπάλους του.

Η μάχη του Stone River

Οι δύο στρατοί συγκρούστηκαν κατά μήκος του Stone River την παραμονή πρωτοχρονιάς. Αν και αντιμετώπιζε μεγαλύτερη δύναμη ο Μπραγκ επιτέθηκε στο δεξί άκρο της παράταξης των βορείων μες το τσουχτερό κρύο του πρωινού. Η επίθεση κατάφερε να κάνει τους βόρειους να υποχωρήσουν αρχικά αλλά όχι να σπάσουν. Οι σφοδρές μάχες της ημέρας είχαν ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες και για τις δύο μεριές. Οι νότιοι έφτασαν κοντά στη νίκη αλλά δεν κατάφεραν να τρέψουν τους βόρειους σε φυγή. Η καινούργια χρονιά βρήκε τους δύο αντιπάλους παρετεταγμένους και έτοιμους για τη συνέχεια της μάχης.

Η μάχη του Stone River

Η σύγκρουση ήρθε στις 2 Ιανουαρίου και οι νότιοι έχασαν τη μάχη. Ο Μπραγκ επιτέθηκε παρά τις συμβουλές των συνεργατών του. Οι δυνάμεις της Ένωσης απώθησαν την επίθεση και ο Μπραγκ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει στο Τουλαχόμα, Τενεσί. Ο βοράς είχε το κεντρικό Τενεσί υπό τον έλεγχο του. Η μάχη του Stone River ήταν μια από τις πιο αιματηρές του Αμερικάνικου Εμφυλίου. Οι απώλειες για την Ένωση ανήλθαν στις 13 χιλιάδες, ενώ για την Συνομοσπονδία λίγο παραπάνω από 10 χιλιάδες. Ο πρόεδρος Λίνκολν (1809-1865) έγραψε αργότερα στον Ροζκρανς: «… μας δώσατε μία δύσκολη νίκη, η οποία, αν αντιθέτως ήταν ήττα, το έθνος θα ήταν δύσκολο να επιζήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Μανατάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του ΕΚΠΑ. Μεγάλος φαν της μουσικής, των βιβλίων, της αστρονομίας και ότι έχει να κάνει με ιστορία. Η συγγραφή τον βοηθά να εξωτερικεύει σκέψεις και συναισθήματα και να τα αφήνει ελεύθερα στον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;