Λουκρητία: Ο μύθος που γέννησε την Δημοκρατία στην Αρχαία Ρώμη

Tarquinius and Lucretia,Peter Paul Rubens (1609-1612),The Hermitage Πηγή: womeninantiquity.wordpress.com

Σύμφωνα με τον μύθο η Λουκρητία υπήρξε μια θρυλική ηρωίδα της Αρχαίας Ρώμης,ευγενούς καταγωγής και απαράμιλλης ομορφιάς.Σύζυγος της ενάρετης αυτής αριστοκράτισσας ήταν ο Λούκιος Ταρκήνιος Κολλατίνος και αδερφός της ο Λούκιος Ιούνιος Βρούτος.Ο πατέρας της,Σπούριος Λουκρήτιος υπήρξε πολίαρχος της Ρώμης,θέση με υψηλό κύρος.

Βρισκόμαστε στην Αρχαία Ρώμη στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.,όπου την εξουσία έχει ο τυραννικός Ετρούσκος βασιλιάς,Λούκιος Ταρκήνιος Σουπέρβος.Αποτέλεσε τον τελευταίο ηγεμόνα της Ρώμης,πριν την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του έλαβε χώρα η Πολιορκία της Αρδέας (αρχαία ιταλική πόλη κοντά στη Ρώμη).Γιος του ήταν ο Σήξτος Ταρκήνιος.Μια μέρα ο Σήξτος κάλεσε τους φίλους του στον οίκο του για δείπνο και ποτό.Ανάμεσα στους καλεσμένους του ήταν και ο Ταρκήνιος Κολλατίνος με τον οποίο είχε μακρινή συγγένεια.Μετά από κάποια ώρα άρχισαν να μιλάνε για τις γυναίκες τους και συνεπαρμένοι από το κρασί,ο καθένας τους εκθειάζε ιδιαίτερα τη δικιά του σύζυγο.Τότε ο Κολλατίνος δήλωσε περήφανα πως καμιά γυναίκα δεν έιναι τόσο άξια,όσο η δική του,η Λουκρητία.

Οι φίλοι του άρχισαν να τον κοροϊδεύουν κι εκείνος θέλοντας να αποδείξει πως έχει δίκιο,τους προσκάλεσε να πάνε στο σπίτι του ώστε να πειστούν από μόνοι τους.Αφού συμφώνησαν,καβάλησαν όλοι τα άλογα τους κι έφυγαν για την πόλη.Επισκέφθηκαν τα σπίτια ολονών και διαπίστωσαν πως όλες οι σύζυγοι ετοιμάζονταν για την βραδινή τους έξοδο.Εν τέλει έφτασαν και στο σπίτι του Κολλατίνου,όπου βρήκαν τη Λουκρητία μαζί με τις υπηρέτριες τις να υφαίνουν.Τότε,σύμφωνα με την παράδοση,ήταν που ο Σήξτος έμεινε κατάπληκτος από τη χάρη και την ομορφιά της Λουκρητίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουκρητία
Lucretia,Rembrandt van Rijn (1664) Πηγή:nga.gov

 

Λίγες μέρες αργότερα,ο Σήξτος επισκέφθηκε ξανά το σπίτι του Κολλατίνου,με τον τελευταίο να απουσιάζει στην Αρδέα.Η Λουκρητία τον υποδέχθηκε ευγενικά και του παρείχε φιλοξενία αντάξια της θέσης του ως γιος του βασιλιά.Ο Σήξτος,αφού περιμένε να αποκοιμηθούν όλοι,πήρε το ξίφος του και κατευθύνθηκε προς την κρεβατοκάμαρα της Λουκρητίας.Πλησίασε τη Λουκρητία που κοιμόταν και χαμηλόφωνα εξέφρασε την αγάπη του γι’αυτήν,σημαδεύοντας την με το ξίφος του.Την ικέτεψε,την απείλησε και όταν είδε ότι τίποτα από αυτά δεν έπιασε,δοκίμασε μια τελευταία φορά.Είπε στην Λουκρητία πως όταν τη σκοτώσει θα τοποθετήσει έναν γυμνό σκλάβο δίπλα της έτσι ώστε όλοι να πουν πως πέθανε κατά τη διάρκεια μιας ατιμωτικής πράξης,της μοιχείας.Η Λουκρητία τότε λύγισε και ο Σήξτος αφού τη βίασε,έφυγε από την οικία της.

Την ίδια μέρα,η Λουκρητία έστειλε αγγελιαφόρους στον σύζυγο και στον πατέρα της,ενημερώνοντας τους πως κάτι τρομερό έχει συμβεί και προτρέποντας τους να έρθουν ταχύτατα στο σπίτι της.Όταν οι άνδρες έφτασαν και η Λουκρητία τους αντίκρισε,ξέσπασε σε κλάματα.Αφού τους εξήγησε τι είχε συμβεί,τους ζήτησε να εκδικηθούν την τιμή της.Της υποσχέθηκαν πως θα το κάνουν και την παρηγόρησαν λέγοντας της πως δεν ήταν δικό της το σφάλμα.Την επόμενη αμέσως στιγμή,η Λουκρητία άρπαξε ένα μικρό ξίφος και το έμπηξε στην καρδιά της.

Τότε ο Βρούτος,αδερφός της Λουκρητίας,πήρε το ξίφος από το χέρι της και ορκίστηκε μαζί με τους υπόλοιπους να καθηλώσουν τους Ταρκήνιους από την εξουσία.Η «επαναστατική» αυτή επιτροπή,πήρε το πτώμα της Λουκρητίας και το περιέφερε στην ρωμαϊκή αγορά,όπου πλήθος κόσμου ξέσπασε σε λυγμούς για την άτυχη Λουκρητία και σε μύδρους κατά των Ταρκήνιων.Γρήγορα είχε ήδη συγκροτηθεί ένας μικρός στρατός,από το πλήθος του επαναστατημένου λαού.Η επανάσταση που ξέσπασε με αρχηγό τον Βρούτο,είχε ως αποτέλεσμα την τροπή σε φυγή των Ταρκήνιων από την πόλη.Η εξέλιξη αυτή έφερε το τέλος της μοναρχίας στην Ρώμη και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.Ο αδερφός και ο σύζυγος της Λουκρητίας,Βρούτος και Κολλατίνος αντίστοιχα,αποτέλεσαν τους πρώτους δύο Υπάτους της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

 

Πηγές: www.ancient-origins.net

            www.wikipedia.org

            www.britannica.com

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Ταυρίδης

Ονομάζομαι Γιώργος Ταυρίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.Με ενδιαφέρουν κυρίως η πολιτική και η ιστορία.Αγαπώ τις τηλεοπτικές σειρές,τον κινηματογράφο και σχεδόν όλα τα είδη μουσικής. Do or do not,there is no try!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;