Kilroy was here: Μια ζωγραφιά-σύνθημα πολέμου

Kilroy
Πηγή εικόνας: staticflickr.com

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια αιματηρή σελίδα για την ανθρώπινη ιστορία. Η αισχρότητα του ριζώθηκε βαθιά μέσα στις επόμενες γενιές τόσο στην συνείδηση τους όσο και στην τέχνη τους. Ταινίες με θέμα τον πόλεμο έχουν γυριστεί πολλές και πτυχές του έχουν φανεί στην τέχνη. Μία, ωστόσο, ζωγραφιά σχηματίστηκε κατά τον πόλεμο και αναγεννάτε ακόμη και σήμερα. Ο Kilroy αποτελεί μια καρικατούρα στο τοίχο. Μια φράση – σύνθημα από την Αμερική για την Γερμανία, με το μήνυμα ξεκάθαρο: «Kilroy was here και έρχεται για σένα».

Ο Kilroy ήταν η ζωγραφιά ενός καραφλού, συνήθως, κυρίου που κοιτά πάνω από ένα τοίχος. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 13 Μαΐου του 1937 και ήταν μια παραλλαγή του «Foo was here» των Αυστραλιανών δυνάμεων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχε ο «Mr Chad» και οι δύο τους συναντιόνταν κάθε φορά που οι σύμμαχοι πολεμούσαν μαζί. Συχνά συνοδεύονταν, επίσης, από τον «Smoe». Αυτός εξαφανίστηκε κατά τα τέλη του 1946 και αποτέλεσε συντομογραφία για τη φράση «Sad people of Europe».

Για τους στρατιώτες ήταν ένα σημάδι πως πέρασαν από την περιοχή. Για τον Χίτλερ, όμως, ήταν ένας εχθρός. Οι Ναζιστικές δυνάμεις θεωρούσαν πως πρόκειται για όνομα ή κωδική ονομασία ενός συμμαχικού κατασκόπου υψηλού επιπέδου. Φημολογείται, μάλιστα, πως ο Στάλιν βρήκε τον Kilroy σε ένα VIP μπάνιο και εκείνος ξεκίνησε έρευνες εντοπισμού του μυστηριώδη άνδρα.

 

Η διαφορά του «Mr. Chad» και του «Kilroy».
Ο «Mr Chad» και ο «Kilroy». Η αγγλική εκδοχή συνοδεύονταν από ένα ερωτηματικό σαν τούφα μαλλιών και τη φράση «Wot? No…!» με το κοινό να συμπληρώνει τι χρειάζονταν περισσότερο εκείνη την εποχή, όπως «petrol, bread, tea» κτλ Πηγή εικόνας: wikimedia.org

 

Ποίος ήταν πραγματικά ο Kilroy είναι άγνωστο.

Η Οξφόρδη θεωρεί πως πρόκειται για ένα μυθικό πρόσωπο. Υπάρχει, ωστόσο, μια υπόθεση πως ο Kilroy ήταν υπαρκτό πρόσωπο ονόματι James J. Kilroy. Γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 1962. Ζούσε στη Μασαχουσέτη και εργάζονταν στο ναυπηγείο ως επιθεωρητής. Κάθε φορά που έλεγχε ένα πλοίο, το σημάδευε με μια κιμωλία ως έγκριση. Οι εργάτες, όμως, έσβηναν την κιμωλία ώστε ο επιθεωρητής να μετρήσει το έργο τους και δεύτερη φορά και να πληρωθούν διπλά. Αυτό, όμως,  δημιούργησε μετέπειτα πρόβλημα στην καταμέτρηση των κομματιών των πλοίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι, ο Kilroy, άρχισε να χρησιμοποιεί χρώμα, για να μην μπορεί να σβηστεί το σημάδι. Ξεκίνησε να γράφει με μεγάλα γράμματα «Kilroy was here» και πρόσθεσε το σκίτσο ενός συναδέλφου του, ο οποίος τον κοιτούσε πάνω από το φράχτη. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργάτες δεν μπορούσαν να χαλάνε την καταμέτρηση.

Κανονικά, όλα τα σήματα επιθεώρησης θα καλύπτονταν με το βάψιμο του πλοίου πριν από την αποβίβαση τους. Η κρισιμότητα του πολέμου, ωστόσο, δεν άφηνε περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Τα πλοία στέλνονταν στις επιδρομές έχοντας πάνω τους ένα σύνθημα που κανείς δεν ήξερε τι σήμαινε. Οι στρατιώτες αποφάσισαν να το γράψουν όσες περισσότερες φορές γινόταν πάνω σε κάθε είδους επιφάνειας. Ταυτόχρονα, χρησίμευε ως σημάδι πως ο αμερικάνικος στρατός είχε ήδη περάσει από την εκάστοτε περιοχή και εκείνη δεν βρισκόταν πια στα χέρια του Χίτλερ.

 

Ένας στρατιώτης γράφει στο τοίχο
Πηγή εικόνας: sobrehistoria.com

 

Η αληθινή προέλευση του Kilroy μπορεί να παραμένει αμφίβολη, μα ένα είναι σίγουρο. Ένα τόσο μικρό και απλό σύμβολο κατόρθωσε να δώσει κουράγιο στους στρατιώτες και συνάμα να φοβερίσει έναν μεγάλο δυνάστη. Ένα αστείο που έγινε παιχνίδι μέσα στη κακουχία του πολέμου συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να κοσμεί τοίχους και να μεταφέρει νέα μηνύματα. Το «Kilroy Was Here» είναι ένα μήνυμα για όποιον προθυμοποιείται να ακούσει.


Πηγές:

What’s the Origin of “Kilroy Was Here”? Ανακτήθηκε από mentalfloss.com

“Kilroy Was Here”-A Story from World War II. Ανακτήθηκε από americacomesalive.com

The Story Behind the Phrase “Kilroy Was Here”. Ανακτήθηκε από thoughtco.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπόμπορη Αντιγόνη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;